Lövhögar med gömda äpplen…

Äpplen, äpplen, äpplen. Trots att jag är uppvuxen i den skånska betongen så var jag aldrig förtjust i skånsk äppelkaka. Du vet, kavringssmulor och nån märklig äppelmos. Inte heller i form av smulpaj, möjligtvis i fransk tappning…eller som en tart. Men annars är äpple en av de råvaror som aldrig brukar leta sig in i mitt kök.

Meeen, alla kan ju ändra sig. Speciellt när man får idéer om vackra lövhögar som gömmer sockerstinna äpplen. :)

Jag gjorde flera varianter för att testa vilka dekorationer som passade bäst. Och ja, den där spiralen gick bra och även den där sicksackade varianten, men min favorit var helt klart lövhögen (eftersom man då får mest deeeeg).

Allergi/Vegan: Använd mjölkfritt smör.

Bakade lövhögar med gömda äpplen (4 st)

2,5 dl vetemjöl
en nypa salt
1 msk strösocker
125 gram smör, i bitar
4 msk kallt vatten

4 äpplen
0,5 dl muscovadosocker
0,5 strösocker
4 msk smör

Nyp ihop (eller mixa i matberedare) vetemjöl, salt, strösocker och smör. Tillsätt sedan vattnet och kör tills du får en smidig deg. Plasta in och låt vila i kylen i 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och kärna ur äpplena. Lägg äpplena i en skål vatten med en msk citronsaft (så att de inte blir bruna). Blanda ihop muscovadosocker och strösocker.

Ta ut degen och kavla ut tunt (men inte fööör tunt). Skär ut löv och tryck in dekorationer med baksidan av en kniv.
Rulla äpplena i sockerblandningen. Pensla lite vatten på baksidan av löven och ”limma” fast på äpplena. Lämna hålet fritt. Där trycker du ner en klick med smör och fyller på med ytterligare sockermix. Hänger ni med eller är det här världens märkligaste receptbeskrivning?

Ställ äpplena på en plåt och grädda i 30 minuter.

Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Till och med Jonas, som hatar äpplen, tog med sig ett till jobbet…i en matlåda. Om man till och med kan gilla en äppledessert i micrad skepnad, så måste den vara god.

När du väl skär upp äpplet så kommer…jepp…smöret att smälta och rinna ut och aaaah…välsigna den här desserten med allt som är gott.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Lövhögar med gömda äpplen…

  1. Helena skriver:

    Ååååhhhh, snyggt och gott. Måste prova!

  2. Anna skriver:

    Vilken härlig idé! :)

    Men en fråga gällande gräddningen: ”grädda i 30 grader”? Bara 30? Hur länge undrar jag också. :)

  3. Mattias skriver:

    Solly! 30 minuter! :)

  4. Vanja skriver:

    Nu har du gjort det igen. Du är så braaaaaa. Undrar vad du ska göra när du ser en snöhög. Aha jag tror jag vet, en maräng. Nejjjjj, det var ju för lätt för dig.
    Detta ska jag testa.
    Jag vill så gärna göra din bikupa men jag hittar inga bra färger. Gul å svart, vilket märke köper du och var hittar jag dessa?

  5. Maria skriver:

    Vilken bedårande idé!

    Som gjord för att sno till nästa middagsbjudning :)

  6. Jojjo skriver:

    Fantasktiskt, det där måste testas, snart!

  7. Anna skriver:

    Så fint, kul med en ny äppelidé ibland. Smulpaj i all ära men lite pyssel är aldrig fel :-) .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>