Looks like a million bucks!

Looks like a million bucks huh? Det är financierer! Franska, mjuka kakor med mandelmjöl. Jag är hooked, jag brukar oftast bli det när något är galet gott och galet franskt, men snabbare än macaroner. ;) Dessa är brutalt enkla att göra och går att variera i massor. Man tror att de kallas ”financiers” därför att kakorna på klassiskt vis bakas i speciella formar och får formen av guldtackor. (Se bilden till vänster)

Grunden är en enkelt smet som man fyller små formar med, dekorerar med bär, choklad eller frukt och bakar av i ugnen. De är så delikata i smaken och smälter som goda kakor ska göra. Ni måste testa dem! Jag provbakade bara den här gången och fegade till med små hallon och körsbär.

Financiers

150 gram smör
6 äggvitor
150 gram strösocker
60 gram mandelmjöl
60 gram vetemjöl, siktat

Börja med att bryna smöret i en kastrull så att det blir lätt brunt. Det får inte brännas! Häll över i en skål och låt svalna något.
Blanda ihop äggvitor, strösocker, mandelmjöl och vetemjöl. Vänd till sist ner smöret. Fyll smörade formar eller en muffinplåt med smeten och baka av i 175 grader i 12 min, eller tills de börjar få färg. Om du vill fylla dem med bär eller dekorera med mandel så gör det innan de åker in i ugnen.

Körsbär är galet snygga. Och goda!

En till! haha. Nästa gång funderar jag på fikon…och äpplen. Och choklad! Eller chokladdoppade körsbär! AAaaaah!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Looks like a million bucks!

 1. Det låter verkligen inte dumt, och som du säger, mycket lättare än de där macaronsen ;) MUMS =D

 2. Sonja skriver:

  jag bara älskar din blogg. jag bakar inte själv, men tittar gärna och jag tycker man blir så GLAD av att läsa vad du skriver. du är väldigt inspirerande och positiv (även när du tycker du misslyckats).
  och tänk vad lustigt, igår kväll satt jag och pratade med min syster och hon berättade att hon hade svårt att hitta mandelmjöl – och nu läser jag att du använt det. för att göra min syster lyckligt frågar jag nu, var köper du det???
  har du inte lust att svara är det ok, jag kommer att fortsätta läsa din blogg. tack för att du finns…….
  hejdå sonja

 3. katarina skriver:

  oh yes! I la France finns allt och lite till på alla boulangerie. C’est formidable!!!! Och financiers är såååååå gott!

 4. Mattias skriver:

  Hej!
  Vad kul att du gillar min blogg! =)

  Jag köper inte det! Jag gör det själv! Mycket billigare. Nu vet jag inte vart du bor, men i Stockholm finns det på Daglivs, men som sagt, ganska dyrt.
  Det är mycket lättare att mixa skalade mandlar själv och sedan sikta. Då får du ett perfekt mjöl!

 5. Mattias skriver:

  haha…jaaa!

 6. Sonja skriver:

  tack för att du svarade.
  jag bor i frankfurt/main, tyskland och vi har det på livsmedelsaffären runt hörnet. 200 gr för € 1,29.
  min syster, som bor i sverige, funderar nog på att avstå ifrån ett par julklappar om jag fyller min resväska med malda mandlar/mandelmjöl :-)
  hejdå sonja

 7. Jenny skriver:

  Hej! Älskar din blogg! Har en liten fråga gällande macaroner….föredrar du varmluft eller ”vanlig” ugnsvärme? Har läst olika tips överallt….tacksam för din åsikt om saken :) Jag använder receptet med italiensk maräng. mvh Jenny

 8. Mattias skriver:

  Hej!

  Jag har inte varmluftsugn, så jag har inget val. :)
  Vissa säger ju att de spricker lättare i varmluftsugn, men det vill jag inte tro på. Har för mig att Pierre Hermé använder varmluftsugnar, så testa!

 9. Pernilla skriver:

  de heter financiers för att kakorna uppfanns för att såna där viktiga kostymgubbar (finansiärer/ekonomer/börsmäklare typ) ville ha en kaka som de kunde äta när de var på språng och som inte smulade ner deras kostymer, det sa de iaf på top chef – just desserts häromveckan, och då måste det väl stämma :)

 10. Mattias skriver:

  ahaaa…jävla google. Jaja, lika töntiga förklaringar…haha…men goda som faen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>