Fjärilar i magen? höhö. Nee, bara Black Friday som är i farten!

Min före detta lärare Hampus Hedelius driver inte bara den fabulösa reklambyrån Helloandfriends. Helloandfriends har även pruttat ut en avkomma i form av Black Friday som gör…de jobbar med…framförallt så…eh…in på hemsidan och kolla. Det har med design, grafik och annat kul att göra. Lätt att imponeras. I aaalla fall, de frågade mig om inte jag kunde göra deras logga…som en kaka. Abselut sa ja! Lite för kaxigt då, innan jag visste hur fabulöst slutresultatet faktiskt blev. Såhär gick det till!

Först av allt så scannade jag nätet efter tuilerecept. Ni vet, franska kakor som är tunna och spröda och inte allt för sällan används som ätbara skålar för att servera glass i (det är i alla fall vad jag tänker på). Receptet kommer här:

Fjärilskakor

65 gram smör, rumstempererat
60 gram florsocker, siktat
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
65 gram vetemjöl, siktat
lakritsessens (hur smakar annars svarta fjärilar?

Börja med att röra smör, florsocker, vaniljsocker och lakritsessens krämigt. Tillsätt äggen, ett i taget och sikta till sist i vetemjölet. Blanda till en smidig deg. Om du vill färga smeten så gör du det nu. Låt sedan smeten så och sätta sig i kylen i ca 30 min.

Fortsättningen följer längre ner…

…typ här! Nästa steg var att göra en schablon. Jag ritade helt enkelt fjärilskonturer på tunn kartong och skar ut. Sedan var det bara att lägga schablonen på bakplåtspapper, bre ut smeten över och sedan ta bort schablonen.

Eftersom jag även ville ha blått på vingarna så drog jag bort lite smet och fyllde i med blå. Tar man inte bort lite så flyter smeten ut fult och kakorna blir ojämna.

Baka fjärilarna i 175 grader, 7-8 min, beroende på storlek. Jag gjorde nämligen två olika. När de är bakade så tar du ut dem snabbt och slänger dem över en kant av något slag så att de stelnar och får den fina flax-formen. Var snabb, de börjar stelna så fort du tar upp dem från plåten.

Trots milda brännskador och blåsor på händerna så är jag galet nöjd.

Jag menar…bara kolla! Tänkte filma när jag hade lagt upp alla fjärilar på mitt balkongbord och de fladdrade av vinden. Som poesi…fast godare.

Hoppas alla på Black Friday blev glada och att kakorna smakade mer kaka än insekt!

Det här inlägget postades i Småkakor. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Fjärilar i magen? höhö. Nee, bara Black Friday som är i farten!

 1. Sandra skriver:

  Supersöta!!!

 2. Nilla skriver:

  Jättefina!
  Jag vill baka på en gång!! Hur varm ska ugnen vara? (jag är väldigt trött så jag kanske bara har missat det i texten?!)

 3. Nilla skriver:

  Jag gjorde dem ”utan” smak, smaskens! Men har inte riktigt fått till dem ännu, ska ut i köket och fortsätta försöka =)

 4. Så fräcka, vad snyggt svarta du fått till dom, läckert ihop med det blåa, du hittar verkligen på mycket nytt och annorlunda, mycket crazy liksom :-)

 5. Rebecka skriver:

  Men shit så sjukt snygga de blev! Du är så fiffig alltså :) Jag älskar din blogg!

 6. Mattias skriver:

  taaaaack!!!

 7. Mattias skriver:

  haha… älskar när det är galet! tack!

 8. Mattias skriver:

  jag körde 175 grader. :)

 9. Hampus Hedelius skriver:

  Kakorna vart succé och smakade liiiite mer kaka än insekt. Underbart bra jobbat!

 10. Clara skriver:

  Helt underbara!

 11. Pingback: Pepparkakor med flax |

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>