Leopardcheesecake mättad med dulce de leche!

leo1

Ni som har följt mig ett tag vet om att min vän Tito ääälskar dulce de leche. Älskar! Besatt! Tokig! Så när jag idag ska till Titos Hairstudio och klippa mig tänkte jag ju självklart ta med mig ett bakverk med dulce de leche. Så vad göra!? Tillslut föll det sig så naturligt på en dulce de leche cheesecake. Låt de där orden marinera lite. Alltså, en cheesecake fullproppad med dulce de leche, både i smeten och ovanpå. Allt täcks sedan med ett lager av gräddfil som en syrlig kontrast och sedan täcks allt med digestivesmulor. Det var så jäkla gott att jag blev närsynt och halvdöv.

Hur leopardmönstret kom in i bilden vet jag inte, men jäklar vad snyggt det blev.

 

kondens

Vanligtvis brukar jag koka min egen dulce de leche. Kör ner en burk sötad kondenserad mjölk i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt sedan sjuda i 2 timmar och du har en grym kolasås. Meeen, det finns även alternativ. För finliraren har Pampas Deli en brutalt god färdig dulce de leche. Men igår fann jag även ”karamelliserad mjölk” som jag faktiskt använde till den här cheesecaken. Precis som hemmagjord och kostade dessutom lika mycket. Fantastish!

Du behöver inte täcka den med gräddfilsblandningen och digestivesmulor. Den här cheesecaken på digestivabotten är galet god som den här. Men ja, vem vill inte ha sexigt leopardmönster på sin cheesecake? Som hämtat från nån läskig Hollywoodfru.

Leopardcheesecake med dulce de leche

Digestivebotten
300 g digestive
100 g smör

Dulce de leche-fyllning
800 g philadelphia
3,5 dl strösocker
3 ägg
2 msk maizena
2 tsk vaniljextrakt
1 burk sötad kondenserad mjölk, gör till dulce de leche som här
(eller ca 3 dl färdig dulce de leche

Topping
2 dl färdig dulce de leche (kan uteslutas)

Gräddfilstopping
2 dl gräddfil
0,5 dl strösocker

Dekoration
200 g Digestivekex
100 g mörk choklad

Digestivebotten. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa digestivekexen till fina smulor och smält smöret. Blanda smulor med smör och tryck sedan ut i botten av en springform, 23 cm i diameter. Kör in i ugnen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna något.

Dulce de leche-fyllning. Sänk ugnsvärmen till 160 grader. Häll ner samtliga ingredienser till fyllningen i en matberedare och mixa till en slät smet. Häll ner smeten i springformen. Grädda cheesecaken i 45-60 min. Den ska bli fast, men fortfarande lite dallrig i mitten. Ta ut och låt svalna helt.

Topping. Bred ut ett lager dulce de leche uppe på cheesecaken.

Gräddfilstopping. Rör ihop gräddfil och strösocker och smeta sedan på det över hela cheesecaken. Det blir lite kladdigt, men det är det värt. :)

leoDekoration. Mixa digestivekexen till fina smulor och tryck på runt hela cheesecaken. Jag använde mig sedan av ett platt lock och tryck till runt hela kakan så att smulorna packades hårdare och gav ett slätare intryck, men det behöver inte du göra. Det var bara fåfängan som drev mig. :)

Skriv ut leopardmönstret till vänster, eller googla ett eget. Smält den mörka chokladen och låt svalna tills den blir tjockare. Lägg sedan ett bakplåtspapper över mönstret och spritsa den smälta chokladen över. Lägg in chokladmönstret i frysen så att den stelnar snabbt och pilla sedan över den på cheesecaken, chokladbit för chokladbit.

leo2 copy

Alltså, jag lovar! Jag åt bara en bit! Nästan löjligt gott! :)

Det här inlägget postades i Tårtor, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Leopardcheesecake mättad med dulce de leche!

  1. Oscar skriver:

    Vilken fantastisk cheesecake alltså!
    Och jättekul att du uppskattar vår Dulce de leche!

    Vill även passa på att nämna att vi snart lanserar vår Dulce de leche Baking. Den har en tjockare konsistens och är helt optimerad för bakning. Bara att hojta till om du vill prova.

    Mvh Oscar, Pampas Deli

  2. Mattias skriver:

    Jaa, såg det på hemsidan! Grymt! Testar gärna.

  3. I vilken butik köpte du den färdiga dulcen? :) Måste hålla ögonen öppna efter det! Skulle ju inte vara helt fel att spara 3 timmars kok. :)

  4. Mattias skriver:

    Jag hittade den på Daglivs vid Fridhemsplan. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>