Kumq what? Kumquat!

Jag har länge gått och sneglat på de små kumquatsen i fruktdisken, inte minst för att namnet är så roligt att säga. Och eftersom det nu är jul så är det ju perfekt att ge sig på de små rackarna.

Jag har även alltid velat lära mig hur man slår in kakor i ett lyxigt täcke av mörk choklad. Nu vet jag hur man gör! Och snart ni också! ;)

Vi börjar med kumquatsen. Kumquattarna? Kumquatten? Börja med att sjuda de små apelsinerna i vatten i 10 minuter så att skalet blir mjukt. Jag gjorde inte det vid första försöket och det var som att bita i läder. Nu till själva kanderingen som jag valt att krydda med juliga kryddor.

Kanderade Kumquat

10-15 kumquat
2 dl strösocker
2 dl vatten
2 st stjärnanis
1 st kanelstång

Koka upp strösocker, vatten, stjärnanis och kanelstång. När allt har blivit klart och genomskinligt så droppar du ner kumquatten och låter bubbla på låg värme i ca 30 minuter.

Ta upp med hålslev och låt rinna av. När de har svalnat av så kan du skära dem i skivor och ta bort kärnorna.
Koka ner resten av vätskan till en tjockflytande sirap.

Chokladkakan i botten är glutenfri, äggfri och mjölkfri, men ni kan självklart göra er egen favoritchokladkaka. Det här receptet är hämtat rakt av från Babycakes kokbok. Antingen bakar nu ut den i en långpanna och tar ut små cirklar med ett kakmått, eller så klickar ni ner smeten i en minimuffinsplåt.

Chokladbrownie (äggfri, mjölkfri och glutenfri)

60 gram kikärtsmjöl
30 gram rismjöl
35 gram potatismjöl
2 msk arrowrot (finns i kryddhyllan)
50 gram kakao
2 tsk bakpulver
0,25 tsk bikarbonat
0,25 tsk xanthan gum (finns på hälsokosten och välsorterade matbutiker)
1 tsk salt
125 gram kokosolja eller vegansmör
75 gram agavesirap
125 gram sockerfri äppelmos
0,5 msk vaniljessens
125 gram varmt vatten

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda kikärtsmjöl, rismjöl, potatismjöl, arrowrot, kakao, bakpulver, bikarbonat, xanthan gum och salt i en bunke. Smält kokosoljan eller vegansmöret och blanda ner i bunken. Tillsätt agavesirapen, äppelmos, vaniljessens och det varma vattnet. Blanda till alla klumpar har försvunnit.
Klicka ner smeten i en minimuffinsplåt och grädda i ugnen i 8 minuter. Den ska vara torr i mitten, kolla med en tandpetare. Låt svalna något innan du vänder ut kakorna.

Om ni ger upp här kan ni dekorera kakorna med de kanderade kumquatskivorna som på bilden ovan, annars fortsätter ni att läsa och utmanar er själva.  ;)

Jag vet att den färdiga kakan ser helt fantastiskt ut och jag har alltid varit livrädd för att klä en tårta med choklad på det sättet. Överraskning: Det var sååå enkelt!

Börja med att mäta hur hög din kaka, bakelse eller tårta är. Mina var 2 cm, så jag ville att chokladremsan skulle vara 3 cm. Därefter klippte jag ut 3 cm breda remsor av bakplåtpapper. Jag snurrade remsan runt en av kakorna för att mäta hur stor omkrets kakan har, sedan klippte jag till lagom långa remsor. Remsorna ska precis mötas runt kakan.

Lägg nu ut remsorna på en plan yta. Smält choklad och bred ut över remsorna. Det behöver inte vara jättesnyggt. Sedan låter du chokladen sätta sig, dvs. stelna något. Som ni ser på bilden ovan så är chokladen på den vänstra bilden precis påstruken och den till höger har stått ett tag och blivit matt. Då är den redo!

Ta upp en remsa i taget och vira runt kakorna. Ena änden ska tryckas in på själva kakan och den andra ska bara precis överlappa. Sätt in allt i kylen.

Nu är det bara att dra av bakplåtspappret och värma den ”lösa” änden med ditt finger och trycka in den så att den överlappar snyggt. Voila!

För att fullända ditt mästerverk så dekorerar du med kumquatskivorna och ringlar över lite av den kryddiga sirapen!

Så se nu till att chocka vänner och släkt på julens glöggfester! Har ni några frågor så mejla! :)

Det här inlägget postades i Jul. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Kumq what? Kumquat!

  1. Åh så fina kreationer du gör, den här fick du till…verkligen ursnyggt! Kanske man ska baka och chocka släkten lite ;)
    (Kumquat är ingen nyhet för mig, dock har jag aldrig kanderat dem!)

  2. Mattias skriver:

    Tack! Jaa, klart du ska chocka dem, finns inget roligare ju!

  3. Malin skriver:

    Hej! Jättekul att du testar recept för oss allergiker. Vill inte kritisera på något vis men något som icke-allergiker ofta gör fel är att skriva laktosfritt när det är helt mjölkfritt och tvärtom. Din chokladbrownie är mjölkfri eftersom att den inte innehåller något med mjölkprotein heller. Jag är allergisk mot mjölkprotein, en laktosallergiker klarar inte av mjölksockret. BIG difference. HUGE. =)

    tack för en trevlig och inspirerande blogg!

  4. Mattias skriver:

    ah! Tack…puh…ah! Tack för att du redde ut det där, hade faktiskt ingen aning! Men då kör jag alltid på mjölkfritt så slipper jag krångla till det för mig…och dig. :)

  5. Vardaxlyx skriver:

    Vill bara säga att du är GRYM =)
    kramkram

  6. Javad Amini skriver:

    Du har talang!

  7. Simone skriver:

    jättefina och ser ju så lyxiga ut.
    Tusen tack för att du rösta på mig,vet du vad?
    Jag vann assistenten…japp snart får ja hem den.

  8. Håller med Simone, de ser verkligen lyxiga ut! Låter toppen att kandera kumquats, och att slå in brownien i choklad var verkligene pricken över i :) Dock tror jag att jag håller mig till ett enklare recept, det var liite för många ingredienser där jag inte har hemma i skåpet ;)

  9. Mattias skriver:

    Ah! Grattis din galning!!! Nu jäklar vill se dig baka till maskinen brinner upp av överhettning!

  10. Mattias skriver:

    haha…men de håller ju i evigheter, till skillnad mot ägg och mjölk ;)
    Eller gör din egen chokladkaka, men prova att slå in dem i choklad, det var verkligen enkelt…och kul. Ingen ångest eller stress allas! :)

  11. Pingback: Schlagerdessert med discobling! |

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>