Kottar, barr och en ny besatthet…

Senast jag var i Malmö introducerade min kompis Louise Arndt mig för Raw Food desserter, mer bestämt chokladtårtan i tre lager som ni ser här till vänster. Jag hade dumt nog inställningen att raw food var äckligt, det vill säga, två små skedar in i tårtan innan jag började le ett fånigt leende av lycka. Och som vanligt blev jag besatt.

Raw food är för er som inte vet en galen tro om att mat inte ska värmas upp till mer än 42 grader. Den är mer hokus pokus än så, mycket prat om universum i balans och kraften i vitaminer. Suck. Men bortsett från det så kan man slänga ihop galet goda desserter.

Grunden i raw food-desserter är i princip alltid mixade dadlar, nötter och agavesirap. Det bästa med dem är helt klart att de tar 2 minuter att göra, och då är det i överkant. Kladdkakan ovan tog 30 sekunder att mixa ihop och moussen nedan ännu snabbare.

Jag ska inte promota det här till förbannelse, men det är i princip en näve med choklad, nötter och torkad frukt vilket är lika hälsosamt som en nypa luft. ;)

Kladdkaka (raw food)

3,5 dl mandel
en nypa salt
10 dadlar
1 dl kakao
0,5 tsk vaniljessens
4 msk vatten

Kärna ur dadlarna (Det är superenkelt, bara använd fingrarna). Mixa mandel med en nypa salt. Tillsätt dadlar, kakao, vaniljessens och vatten. Du kanske måste tillsätta mer vatten, huvudsaken är att du är nöjd med konsistensen.
Tryck ut smeten i en springform och servera. Du kan även låta kakan stå i 2 timmar kylen så att den blir lite fastare. Glöm inte att dekorera med färsk frukt!

Eftersom vi är på väg in i en märklig vinter som inte vill ta fart så blev jag inspirerad av kottar och barr. Kottar och barr var även vad jag trodde att raw food var innan jag blev mer insatt. ;)
Jag tog fikon som jag skar små jack i för att få till kottarna, sedan la jag några kvistar rosmarin som fick leka barr.

Den här chokladmoussen går även att frysa så att man får en krämig chokladglass. Den är verkligen riktigt god även om avokadon kan skrämma den modigaste. Ni kan ju alltid testa, det är inte direkt dyra ingredienser.

Och jaa, är man harcore raw food så använder man inte vanlig kakao, utan rå kakao tex. de här kakaonibsen som säljs på Goodstore.

Chokladmousse (raw food)

5 dadlar
2 msk agavesirap
2 tsk kokosolja (går bra med kokosfett och kan även uteslutas)
1 tsk vaniljessens
1 avokado
1,5 dl kakao

Blötlägg dadlarna i varmt vatten i 10 minuter. De ska kännas mjuka. Mixa sedan alla ingredienser och tillsätt eventuellt mer agavesirap om känner för mer sötma.

Jag lekte även med en mango som jag attackerade med kniv och kakmått. De blev ganska söta, som små kungakronor.

PS. Lugna, jag kommer inte att börja med nyttiga desserter på bloggen, men ibland måste man ju testa något nytt…haha.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Kottar, barr och en ny besatthet…

 1. Karin L skriver:

  Den ser verkligen god ut och verkar superlätt att göra. Men jag har smakat raw-food desserter tidigare som jag inte alls gillade, tex chokladbollar, ingen succe alls. Får väl testa detta, för det känns faktiskt som om ”din” kaka kan vara något!

  /Karin

 2. Mattias skriver:

  Jaaa! Jag vet! Sånna bollar är galet äckliga. Blueberry sålda sånna ett tag, de var verkligen elaka i smaken. Den här är jättegod och som gjord att servera tillsammans med färska bär!

 3. Lisa skriver:

  Åh, vad roligt att du tipsar om den där moussen. Jag såg receptet för en lång tid sedan utan att ha testat. Vet inte varför.
  Egentligen låter det rätt gott att göra den på avocado; den smakar ju mest fett och nöt o det är väl aldrig fel i en dessert?

  För övrigt; om man vill vara hardcore-hardcore så kan det ibland finnas hel kakaofrukt på ica. Den är jävligt cool faktiskt.

 4. Katarina skriver:

  Det är verkligen roligt att experimentera med raw food; dadlar, nötter, avokado och man kan få ihop en god dessert :) Ha en fin söndag!

 5. katarina skriver:

  ohhh. Raw food som är sååååå gott. Allt är gott. Tycker jag. Mmmmmmm :)
  I synnerhet sådana bollar som ni ovan precis dissade. Hur man man inte gilla dem? Underbara ju. Med massa nötter,mandel och dadlar.

 6. Madde skriver:

  mer sånt här I say!

 7. Sara skriver:

  Åååhh.. grymt! Måste testa båda recepten! Det är nåt sexigt över raw food… eller så är det mitt ”SATC-jag” som pratar :-)

  Tack för tipset! Min svärmor kommer jubla!

  Kram Sara

 8. Mattias skriver:

  haha…jaa, visst är det SATC! Och sexigt var på pricken, det är precis vad raw food är!

 9. Frida skriver:

  Vilken häftig idé!! :) Det ska jag härma… Här kommer ett tips på god müsli:

  http://fridakallgren.blogspot.com/2011/11/frukost.html

  Kram

 10. Vardaxlyx skriver:

  Men va smarrig! Inte bra att titta på din blogg innan lunch hihi! Du är KANON!!!

 11. Louise skriver:

  Fantastiskt, Mattias! Jag gillar att bli utklassad när jag är sämre. ;)
  De kommer till sin rätt i ditt kök!
  (har använt den lilla kakabakarringen två gånger nu, fungerar så bra! blev tydliga raka linjer på lagerkakan sist, vackert och gott som tusan! tack för det tipset)

 12. Berså skriver:

  Spännande recept ! Kanske skall man ge sig på att prova ..??!!

 13. Anna skriver:

  Det ser ju fantastiskt ut! Men jag har en fråga som kan klassas som dum, ska det vara färska eller torkade fikon?

 14. Mattias skriver:

  Hej!
  Det finns inga dumma frågor, bara dumma svar, och de står jag för. Däremot undrar jag om du blandar ihop allt lite nu? Jag har dekorerat med färska fikon men har inga fikon i kakan. I kakan är det dadlar och de ska vara färska! :)

 15. Maja skriver:

  Tack för receptet!
  Provade din tårta med mousset uppepå, var så himla god så vi ska till och med ha den som vår bröllopstårta nu om en vecka.. passar perfekt till vår raw food buffe..=)

 16. Mattias skriver:

  Nej? Fan vad kul! Och grattis!!! =)

 17. Maja skriver:

  Hej igen, tänkte bara säga att tårtan blev jätte uppskattad på bröllopet, så tack igen!

 18. Mattias skriver:

  Vad härligt! :D

 19. Väldigt god kladdkaka! Har dock ingen mixer så malde mandeln. Sen mixade jag med handmixer…Inte så bra för mixern. Blev inte så miljövänlig kaka när man måste slänga mixern kanske ;) Men det gick fint att knåda ihop för hand som tur var! :)

 20. Jennie skriver:

  Helt otroligt god kladdkaka, och jag är mycket svårflörtad när det gäller raw food =) Jag fick slutligen ha i närmare 10 msk vatten dock.

 21. Caroline skriver:

  Jösses!
  Jag var redan hooked på raw food och trodde att jag hade det ultimata kladdkakereceptet. Men det här – gode gud vad gott! Perfekt konsistens. Det närmaste jag kommit en äkta kladdkaka på raw food väg. Tack för supergott recept!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>