Kopparkaka…med hund…eller nåt…

Ni kanske tror att det här bara är en halvtaskigt målad gipsform föreställande en barkfärgad vovve med en pinjata i munnen. Nej, det är det inte!

Det hela började med att jag fann den här hängandes på väggen hos min mamma. En kopparform med en lite hake på. Vi har alltid haft en och man hittar dem på i princip alla loppmarknader som någonsin har funnits, men vad är de till för? Är det mening att man ska baka något i dem eller är de bara för dekoration? Well, jag tänkte ”baka” och hoppade in i köket.

En sockerkakssmet skulle bli för porös och aldrig komma ur formen. En mördeg lite för…tjock och hård när den väl är bakad, formen är ändå några centimeter hög. Jag hittade ett fabulöst recept i en av alla mina kakböcker som jag testade, som en mjuk småkaka. Sen pimpade jag allt med amaretto och citron och fick ett ännu mer fabulöst recept.

Självklart kan ni göra små runda småkakor av degen också, bara grädda den några minuter färre så blir det säkert kanon.

Kopparkaka…eller nåt

50 gram smör, rumstempererat
0,75 dl strösocker
saften och rivet skal av 0,5 citron
1 äggula
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 msk mjölk
2 tsk amaretto

Jag började med att smöra och mjöla formen. Skaka bort allt överflödigt mjöl.
Vispa smör och strösocker fluffigt. Vispa ner saften och skalet från citronen samt äggulan. Blanda ner vetemjöl, bakpulver och till sist mjölken. Smaksätt med amaretto.
Tryck ner degen i din kopparform med hundmotiv och baka i ca 35 minuter i 175 grader.

Såhär såg den ut när den var färdigbakad. Tänkte inte på att detaljerna på utsidan inte alls återspeglar insidan av formen, men avtrycket blev ändå väldans bra.

Som ni ser så är det en liten utbuktning som jag blev mer än nöjd med. Jag målade gran, orre och hund med karamellfärger utblandade med vodka. Så piska fart i er konstnärliga ådra nu!

Ta med till fikan hos far- eller morföräldrarna så garanterar jag er varma ord och berömmelse.

Det här inlägget postades i Inspiration. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Kopparkaka…med hund…eller nåt…

 1. Caroline Dourén skriver:

  Det var en söt liten en! Du hade ett inlägg för ett bra tag sedan där du bad om att få se annat än bara blommor och lull-lull på cupcakes och andra bakverk. Så här sent omsider tänkte jag dela med mig av ett litet bidrag på det ämnet. Fast inte med cupcakes utan med macarons.
  Det är ju inte alltid de blir som man har tänkt, i mitt fall fick jag ut plåten och döm om min förvåning när varenda liten macarons såg ut som en mini-tutte! Men, varför gråta över felgjord macarons? Bättre att göra något kul av det: http://stheavenstreet.blogspot.com/2011/07/ibland-har-man-for-lite-att-gora-bh.html

 2. Caroline Dourén skriver:

  Och så kan man även göra så här: http://stheavenstreet.blogspot.com/2011/07/ett-gott-skratt-forlanger-livet-det.html

  Hoppas du får dig ett gott skratt, för skratt vet vi ju alla- förlänger livet!!

  Ha en härlig kväll :)

 3. Mattias skriver:

  Haha…älskar tuttarna!!!

 4. Caroline Dourén skriver:

  Kul att du tyckte om dem! :)
  Tänk vad man kan göra med några macarons haha!!

 5. Siw Sjöström skriver:

  Det var ju inte illa! Jag tror det är en fasan hunden har i munnen! Kram

 6. esters hörna skriver:

  Jag sitter här och försöker komma på ett passande ord för att beskriva kakan som du bakat men det enda som jag kommer på är att den mer än nog skulle tillfredsställa ett helt jaktlag – inspirerande och god på samma gång. Mycket fränt helt enkelt! Nu vet jag vad jag ska hålla utkik efter vid nästa loppis-besök. :)

 7. Ella skriver:

  Mm… amaretto är ju galet gott i mjuk kaka! Jag tänker mig att du gjort en Jägartårta i sommartappning… för den ser väldigt somrig och jägaraktig ut. En kopp kaffe till den och fikat är kirrat! =)

 8. Mattias skriver:

  Jägartårta är så underskattat!

 9. Linnéa skriver:

  Hur. Bra. Som. Helst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>