Koladröm med ”lösnaglar”…

Jag hade bokat tid för klippning hos min  frisör tillika vän, miss Tito Frez, och tänkte att jag borde baka något till galningen när jag ändå ska dit. Tito har precis som alla andra chilenare en besatthet av ”Manjar”, eller dulce de leche för er som pratar italiano, så valet var ganska enkelt.

Jag var lite stressad med alldeles för få timmar på dygnet så jag bakade ett pajskal, fyllde med Manjar (som ni gör såhär) och dekorerade med målade mandelflagor. 2 sekunder, voila! Francais? undrar ni. Neeej, det är ju Chiles flaggfärger jueeee.

Okej, så enkelt var det faktiskt inte. För det första så letar jag frenetiskt efter en pajdeg som förvandlas till ett galet bra pajskal. Pajskalet ska vara hyfsat hårt, inte sjunka ner i formen och smaka gudomligt. Jag har galna problem så ge mig tips! Pajskalen blir goda, det är inte problemet, det är konsistensen. Vill att det ska funka för små tartletter också.

Mandlarna målade jag med karamellfärg, galet snyggt. Någon kommenterade på Facebook att det såg ut som lösnaglar vilket är hysteriskt kul. Klart jag måste göra något i den stilen snarast!

Jag är inget gigantiskt fan av kolasås så jag tyckte att det blev lagom mäktigt, men Tito åt upp den för snabbt för att kunna säga att det var annat än galagott.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Koladröm med ”lösnaglar”…

 1. Caroline Dourén skriver:

  Det där var ju läckert! Blev en vacker effekt och påminner om en blomma!
  Vad gäller pajskalen; hugg tag i någon gammal baktokig tant, de brukar vara grymma på det där med att göra pajskal och annat trevligt. De brukar dessutom ha massa intressanta tips och trix för hur man ska få dem bra i konsistensen!

 2. Haha, det låter som ett jättegott recept, och ser galet häftigt ut, men bra för att du kallade det för lösnaglar kan jag inte se det som något annat! Är väl inte SÅ sugen på att sitta och äta naglar… ;)

 3. Here comes sugar skriver:

  *skratt*… klart Tito gottade ner sig i den där! Läckert utseende!

 4. Linum skriver:

  Underbar blogg du har! Bara älskar att frossa på låtsas i dina härliga skapelser :-) .

  Tryck ut pajdegen i formen och klä sedan in den i ugnsfolie innan du förgräddar den (tryck ut folien så att den ligger jämnt med pajdegen i botten och upp längs kanterna samt ner på utsidan). Då rasar kanterna inte ner. Hängde du med?

 5. Mattias skriver:

  Tack!

  Och tack igen! Jag ska testa med folie nästa gång! :)

 6. Tanja skriver:

  Till så söta och kleggiga fyllningar brukar jag alltid köra vanlig matpajsdeg, dvs. smör och mjöl med lite vad vi i Norgeboende kallar för römme, men som för oss svenskar lika gärna kan ersättas med antingen créme fraîche eller kesella (vaniljkesella vore kul att testa men kanske lite för sött här). Bara att gegga ihop på känn till lagom konsistens, blir det lite till övers går det ju alltid att plasta in och ha i kylen tills imorgon, sedan förgrädda ca tio minuter om fyllningen ska bakas med, eller tills den är gyllenbrun och inte geggigt mjölig i smaken (man måste ju smaka på en kant sådär halvvägs…) om fyllningen bara är att hälla i och är färdig där. Funkar i varje fall för mig!

  Har följt den här bloggen länge, men är matlagningsjunkie och bakfegis. Tycker att du verkar vara en härlig kille, och gudsatanfanimig, allt verkar så galet gott. Om du har vägarna förbi oslo, skicka ett mail så ska jag baka en tårta, visa dig swingscenen och allt bra som finns västerut. :)

  Kram Tanja

 7. Mattias skriver:

  Tack för tipset! Ska testa snaaart!

  Självklart messar jag dig om jag ska förbi Oslo. Tårta med swing låter fantastiskt :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>