Kolabollar som kommer att få dig på nya tankar…

Första gången jag smakade raw food var det i form av en läskig boll från Blueberry. Den var så obehaglig att jag svor att aldrig mer äta klotformade bakverk igen, knappt ens köttbullar.
Två år senare bjöd min vän Louise mig på de här raw food-bollarna och jag blev besatt. De är så JÄVLA goda. Är du en av de som rynkar på näsan, säger ”Jag gillar inte dieter”, eller ”Är det verkligen gott att äta rå deg?”. Ja, då ska du minsann käka de här.

De smakar kola…karamell…och lite kanel. Beroendeframkallande med gott samvete och garanterat något som småbarn älskar (för er som har sånna och vill känna er som duktiga föräldrar).

Den enda nackdelen med de här är att man behöver lite märkliga ingredienser, men när man väl har fått tag på dem så räcker de länge. Renée Voltaire har både Mesquite- och Lucumapulver. Kokosolja finns i hälsokostbutiker och välsorterade matbutiker. Den ska vara utan kokossmak! Och angående dadlar så älskar jag de från Fontana. De på bilden ovan är små sorgliga saker jag hittade och som inte alls var lika bra. Nej, stora, feta, söta och kleggiga ska de vara!

Kolabollar (Raw food)

2 dl cashewnötter
7 dadlar
1 msk kokosolja
1 msk lucumapulver
1 msk mesquite

kokosflingor

Mixa cashewnötterna till ett fint mjöl. Tillsätt dadlar, kokosolja, lucumapulver och mesquite och mixa till en ”deg”. Rulla till bollar som du sedan rullar i kokosflingor. Om flingorna inte fastnar så går det bra att först fukta bollarna lätt med lite vatten.

Förvara dem i kylskåp eller ät på direkten!

Jag försökte veeerkligen att göra bollarna lite roligare. Det var omöjligt, i alla fall med min vintrötta hjärna som vägrade tänkte utanför…bollen. Kände lagom skoj att bara forma dem till andra former, när de de facto ”bara” är små gyllene bitar som kan få vuxna män att älska livet lite mer.

Och varför hantlar som rekvisita? Ja, eftersom jag inte tränar med dem så får de väl göra nytta på annat vis. Speciellt när de här kolabollarna har lurat mitt sunda förnuft och ersatt all min träning.

Det här inlägget postades i Allergibak och vegan. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Kolabollar som kommer att få dig på nya tankar…

 1. Felicia skriver:

  Rawfoodbollar kan verkligen vara supergoda… Här är min variant: http://feliciaharkoll.blogspot.se/2012/04/annu-godare-bollar-med-kakao-nibs.html

 2. Mattias skriver:

  Tack! De där små rackarna måste jag bara testa!

 3. Felicia skriver:

  It would be an honor :-) Jag tror att man ska jobba på att finfördela kakaonibsen mer än vad jag lyckades med. Och kanske forma dem till kakaobönor eller små ludna kokosnötter…

 4. Mette skriver:

  Riktigt gott, tack för recept! Jag hade inte 2 dl cashew så den sista halva decilitern blev jordnötter – et voilà: snickers! Fast kanske inte helt raw eftersom jordnötterna väl är rostade nånstans i processen…

 5. Mattias skriver:

  Åh, den tänkte jag inte ens på! Men äsch, bara det är gott så gör det ju inte allt för mycket om det inte är 100% raw. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>