Kola, banan och chokladbomb för två sockerberoende sambos…

2

What the…? Är det…? Det ser ut som…? Huh?

Visst är det här bland det coolaste du har sett? Ödmjukt va? ;) Lägg där till att det inte alls var svårt. Jag vet att jag brukar säga det, men tro mig, det här behöver inte ens vara perfekt för att imponera på släkt och vänner.

1

Så vad är det då? Det är färdigköpt smördeg som jag har trollat lite med. En liten kupa med nyfikna hål att titta genom. Men fyllningen är det bästa: kolasås, bananer, rostade pekannötter och riven choklad. Ah!  Från första kavlingen till färdig smördegsbomb tog det 30 minuter. Det är ju ingenting! Jag gjorde en liten för mig och min sambo, men den här går att göra större om ni är fler. Och skippa för guds skull den lilla smördegskupan över om du tycker att det känns för stressigt, det blir ju trots allt lika gott utan.

5

Tips! Om du köper färdig smördeg, köp den som ligger i kyldisken. Den är på en rulle. Den frysta kommer nämligen i rektangulära ark och då måste du tina, sen knåda ihop allt och kavla ut på nytt. Vilket såklart går, men ja, lite drygt.

Vegan/allergi: Smördeg brukar vara vegan. Använd sojamjölk eller sojagrädde, samt mjölkfritt margarin, i kolasåsen och den blir vegansk!

Smördegsbakelse med kola, pekannötter och banan

1 paket färdig smördeg
smördegspapper eller egentligen vilket papper som helst

Kolasås (går att dubbla…och tredubbla också för den delen)
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
2 msk smör

1 banan
0,5 dl pekannötter
25 g mörk choklad

Börja med att kavla ut smördegen något (tyckte inte att den puffade upp sig lika mycket då). Ta ut en rundel (min var kanske 18 cm). Jag la ett burklock på degen och skar runt. Lägg rundeln på ett bakplåtspapper. Det här är själva botten på bakverket.
Vill du göra ”kupan” över så använder du locket igen som mall, men den här gången skär du några cm utanför kanten så att rundeln blir något större. Ta sedan ut små hål med hjälp av ett kakmått.
Rulla ihop pappret till en boll och platta till den något. Lägg den på bakplåtspappret och lyft över den större rundeln. Den ska ligga så att kanterna når ner till bakplåten. Kolla gärna så att diametern är ungefär lika stor som den andra rundeln, på så sätt passar de ju snyggare när du sätter ihop allt.

Grädda i 15-20 min. De ska få bra med färg, men akta så att de inte bränns. Ta ut och tryck eventuellt ner den mindre rundeln om den har puffat upp sig för mycket.

Så till kolasåsen. Koka upp strösocker, sirap och grädde i en kastrull. Låt koka i 5-10 minuter tills det börjar tjockna. Ta kastrullen från plattan och rör ner smöret. Låt smälta. Häll sedan över kolasåsen i en skål och låt svalna.

Rosta pekannötterna i en torr stekpanna. Låt svalna och hacka sedan grovt.
Hacka chokladen grovt eller riv.

Lägg nu bottenrundeln på ett serveringsfat. Bred ut kolasåsen över. Skiva bananen och lägg i ett fint mönster över. Toppa med pekannötter och choklad. Lyft över kupan och wowa dina gäster! :)

 

3

Den är ju faktiskt galet förförisk även utan en fantastisk kupa över sig.

Det här inlägget postades i Allergibak och vegan, Inspiration. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Kola, banan och chokladbomb för två sockerberoende sambos…

  1. Gunilla skriver:

    Suprsnyggt, du är ju grym! När kommer din bok förresten?

  2. Mattias skriver:

    Till sensommaren! :)

  3. Ann-Katrin skriver:

    Ser jätteimponerande ut, ska definitivt provas.
    Men en kommentar: Smördeg brukar väl inte vara vegansk? Det låter mera vegetariskt. Om det är äkta smördeg är den väl gjord på smör och det är ju en animalisk produkt? Eller är jag helt ute och cyklar, kanske är den svenska (jag är bosatt i Tyskland) gjord på margarin?

  4. Mattias skriver:

    Det är det som är grejen, den innehåller vegetabiliskt margarin = vegan. ICA har börjat med en smördeg nu med ”riktigt” smör, men de är bland de första med det.

  5. Pingback: En galet snabb dessert med kola, banan, pekannötter och choklad!

  6. lilla S skriver:

    Åhhhåhhh… :O

  7. EM skriver:

    Skitkul att du har startat vegoblogg också!
    Eftersom du är Martha Stewart-fan kan jag inte låta bli att tipsa (om du nu inte redan vet) att hennes kak-app för iPad är gratis just nu:
    https://itunes.apple.com/se/app/martha-stewart-makes-cookies/id555725482?mt=8

  8. Jessica skriver:

    Snyggt!!

    Det här måste jag testa! :)

  9. Mattias skriver:

    JAaa, jättekul att skriva om mat också.
    Den appen har jag redan. ;) Men tack!

  10. Mattias skriver:

    Det hoppas jag att du gör! :)

  11. Älskar att du alltid tar bakverken ett steg längre! Smakerna hör till mina favoriter så det vattnas verkligen i munnen! Mums

  12. Mattias skriver:

    Vad kul! Tack! Jag försöker fortsätta vara tokig, än är inte idéerna slut. :)

  13. ISA skriver:

    Jag har precis skapat en blogg:)
    (ISAs bakblogg),men din vinner lätt!

  14. Linda Mpili skriver:

    Första gången jag är här, rolig bakblogg. Alltså ROLIG. Bra, för allt annat är så trist med perfekta små tårtor som ser ut som leksaker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>