Key Lime Pie, både ”vaaaanlig” och ”för alla”!

Jag…älskar…Key Lime Pie. Jag älskar faktiskt alla syrliga desserter…som balanseras med galna mängder sötma. Jag har tex. alltid älskat Citronmarängpaj tills det alla konditorer körde ner den i käften på en och den nu känns lika spännande som ett paket Delicatobollar. Men ja, god är den.

En Key Lime Pie är något annorlunda. Den är nämligen ÄNNU godare! Den består av Digestivebotten och fylls med en limekräm för att sedan toppas med vispad grädde (Hurraaaaay!!! Du slipper vispa jobbig maräng!!!). Jag blev sååå glad när jag tog fram det här äggfria key lime pie-receptet eftersom det är så sjukt jäkla gott! Fast men krämig, syrlig men söt, äggig men utan ägg. :)

Men ja, självklart ville jag köra någon skojig twist på det hela. Jag menar, hur kul är egentligen en klick med grädde? Så jag färgade den grön och spritsade upp små limefrukter på mina mini limepajer och dekorerade med basilikablad. Jag älskar för övrigt små portionspajer, de håller sig mycket snyggare. Samma sak med en marängpaj, de brukar inte se så glada ut när man har skurit några bitar. Jag köpte små aluminiumformar på typ ICA, men jag antar att det går lika bra att pressa ut degen i pappersformar (med stöd av en muffinsplåt).

Receptet är dunderenkelt. För er som tvunget måste ha ägg så kör på Leila Lindholms recept. Jag har kört det förr och det är riktigt bra. För er som vill köra vegan kör ni min fyllning.

Allergi/Vegan: För en veganpaj så använd mjölkfritt smör och digestivekex (Originalkexen brukar vara vegan). Kör på min fyllning och toppa med Alpros Airy & Creamy. För du som är glutenallergiker kan du enkelt byta ut kexen på glutenfria digestivekex.

Key Lime Pie

Kexbotten

200 g digestivekex
100 g smör

Mixa digestivekexen till smulor i en matberedare. Smält smöret och blanda med kexsmulorna. Tryck ut i sex små formar eller en stor och förgrädda i ca 10 minuter i 175 grader.

Fyllning, Leila Lindholm

400 g sötad kondenserad mjölk
4 st äggulor
5 st limefrukter, skal och saft

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda kondenserad mjölk med äggulor, rivet limeskal och saft. Låt smeten dra åt sig smak av limeskalen i minst 30–60 minuter. Sila smeten genom en finmaskig sil och släng skalen. Fyll pajskalen och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter (något längre om det är 1 stor paj).

Fyllning, VEGAN (Uppdaterat receptet!)

6 st limefrukter, river skal och saft (bara det gröna! Får du med det vita så blir krämen bitter)
4 dl sojamjölk
2 dl strösocker
4 msk maizena

Blanda ihop maizena och strösocker i en skål. Koka upp sojamjölken tillsammans med limesaft och skal. Rör ner i maizena- och strösockerblandningen. Låt stå och dra i 15 minuter så att smaken från limeskalen kommer fram. Sila sedan bort limeskalet och fyll dina förgräddade pajskal med smeten. Låt pajerna grädda i ca 20-25 minuter minuter i 160 grader, något längre för en större paj. De ska fortfarande vara lite gungiga i mitten när du tar ut dem. Låt svalna helt.

Till servering

2,5 dl vispgrädde, vanlig eller vegan
Grön karamellfärg
Basilika, citronmeliss eller andra gröna blad

Vispa grädden fast. Färga med grön karamellfärg och fyll sedan en spritspåse med den. Spritsa ut små bollar på pajerna och dekorera med gröna blad precis som små limefrukter.

Du kan antingen göra en ”lime” på varje paj…

…eller flera!

Jag menar, bara kolla! Jag ska inte klappa mig själv på axeln allt för mycket, men DAMN I’m good. Kalla mig Gud!

Det här inlägget postades i Allergibak och vegan, Tårtor. Bokmärk permalänken.

46 kommentarer till Key Lime Pie, både ”vaaaanlig” och ”för alla”!

 1. Lena skriver:

  Åh! Jag som varit så sugen på key lime pie men aldrig vetat hur jag gå till väga utan både ägg och mjölk när sambon är allergisk, TACK!
  Nästan så jag måste prova att göra dom själv redan idag!

 2. Anna Lena skriver:

  suveränt! Älskar precis som dej syrliga efterätter och ja efterätter gillas överhuvudtaget! Har du nåt bra alternativ till vanligt socker förutom sukrin? håller mej mest till matlagningen för tillfället för de tar ju sin tid att lära om allt inom bakningen!

 3. Vanja skriver:

  Du är banne mig GUD. Jag älskar precis allt du gör. När kommer boken ut? Jag vill ha den, nu nu nu.

 4. Emelie skriver:

  Det här måste jag testa!

 5. TantMango skriver:

  Åh Jöskutalej vad gott! Dessa måste verkligen göras. Blir jätteglad att du gör veganska! Du kanske är Gud!

 6. Flora skriver:

  Jag testade den veganska varianten. Dina blev lätt snyggare :P
  Hur silade du bort limeskalen? Det fungerade inte så bra att låta den tjocka krämen rinna genom en finmaskig sil. Jag rev det fint men lät det mesta vara kvar, så det blir nog ganska beskt…

 7. Mattias skriver:

  Vaaaa!? Jag tog bort den innan den hann bli så tjock. Så fort den började sjuda så tog jag bort och silade, gick jättebra. Ska testa idag om man kan köra den helt i ugn istället. Bitter blir den bara om du har fått med av det vita på limefrukten. Du ska bara få med det gröna!

 8. Mattias skriver:

  Nu har jag ändrat så att den gräddas helt i ugnen. :)

 9. Flora skriver:

  Min blev typ slemmig och tjock fort så jag hann väl inte reagera. :P Tack, jag tror nog det blir gott ändå, gillar skal :P Ska testa receptet igen. Tack för ett toppen vegan-recept utan tråkig sojamjölsmak, uppskattas mycket (och alla andra allergi/veganrecept du ger)!! Har du något tips på bra ersättning till sojamjöl i tex kladdkaka? Tycker inte att det blir så gott, hur mycket annat gott man än försöker trycka ner i den :(

 10. Mattias skriver:

  Testa på!

  Jag gillar ju kikärtsmjöl, smakar ju ingenting i kakor. Dock kan det vara dyrt. Min nya favorit är majsmjöl, är också väldigt neutral i smaken. :)

 11. johanna skriver:

  ser SJUKT mycket fram mot din bok! Är så imponerad av din kreativa hjärna, och väldigt glad över att du delar med dig :)

 12. Jonna skriver:

  ÄNTLIGEN en key lime paj utan den förbaskade kondenserade mjölken! Du är grym! Åh så glad jag blir, största tacket till vår allas bakgud :)

 13. Slickepotten skriver:

  Oj oj oj vad gott det ser ut!
  Måste provas då jag är barnsligt förtjust i citronmarängpaj :)

 14. Paolo skriver:

  Du är en kak Gud!!!!

 15. Kaksmulan skriver:

  Stort GRATTIS till matbloggspriset!! Du är verkligen en värdig vinnare! och de här Key Lime pierna….. underbara, varför har jag inte tänkt på det för. Så mycket bättre, enklare och snyggare i portionsformat. Me like!

 16. Angelika skriver:

  Väldigt fina! Pinnat! :D

 17. Mankan skriver:

  Hej Mattias

  Bara en undran. Ska inte en key lime pie innehålla key lime, annars blir det ju en lime pie eller tänker jag fel?

 18. Johanna skriver:

  Åh, de ser helt underbara ut. Och jag som varken tåler mjölkprodukter, glutenprodukter eller ägg är detta perfekt till mig! Är det ok om jag lånar lite bilder av dig och lägger upp detta på min blogg. Länkar självklart till din blogg! Vänligen Johanna

 19. Anna skriver:

  Fantastiskt vackra minipajer, dessa ska jag testa att göra, men vars hittar jag aluminiumformar med så där hög kant som dina ser ut att vara :)

 20. Dom ser grymt goda ut! Det var allt för länge sedan jag åt just Key Lime Pie, men nu blev jag sugen på det igen… Roligt var det att träffa dig igår också! Hoppas ni hade det helt fantastiskt resten av kvällen och att tågresan hem gick bra. Hoppas vi ses igen! Kram

 21. Elins bakficka skriver:

  Stort grattis till det fantastiska priset!

 22. Kim skriver:

  Hej, ser fantastiska ut. Tror att det blir att baka idag! Vi har ju fredagsmys i kväll.
  Tänkte höra, om det mot förmodan skulle bli över, eller man vill göra dem i förväg, tror du eller vet du om de går att frysa?

  Tack för en underbar blogg

 23. Frida skriver:

  Jag är laktosintolerant. Tror du att jag kan använda ditt veganrecept och köra på laktosfri/låglaktosmjölk istället för sojamjölk? Längtar också efter din bok! När släpps den?

 24. Cathrin skriver:

  Det ser helt fantastiskt ut! Oslagbart!
  Måtte din bok komma snart…

 25. Hej Gud! Än en gång har du överträffat dig själv, snyggare key lime pajer har jag aldrig sett!

  Jättetrevligt att träffas igår och grattis på födelsedagen!:)

  Karoline

 26. Joonas skriver:

  NU känns receptet väldigt fel. Ska varm sojamjölk _i_ sockerblandningen? Den blev den inte tjock av kan jag lova. Kokar nu upp allt och hoppas det blir bra…

  ”Blanda ihop maizena och strösocker i en skål. Koka upp sojamjölken och rör ner i maizena- och strösockerblandningen. Låt stå och dra i 15 minuter. Sila sedan blandningen och fyll dina förgräddade pajskal.

 27. Josefina skriver:

  Älskar detta! Du ta mig tusan Gud! Ha en bra helg:)

 28. Mattias skriver:

  Tack så jättemycket!

 29. Mattias skriver:

  Mjo, jag vet. Hittar du sådana så använd det. Jag är inte stenhård, och det verkar inte 98% av Key Lime-pajerna på nätet heller vara. :)

 30. Mattias skriver:

  Självklart får du låna det! :)

 31. Mattias skriver:

  Jag tror att jag hittade dem på ÖoB…haha. Bara flotta butiker för min del! Men jag skulle nog satsa på lite lägre kant, så vad du än hittar blir det bra.

 32. Mattias skriver:

  Det var supertrevligt att träffas! :) Resan hem gick bra. Vääääldigt trött dock.

 33. Mattias skriver:

  Tack tack tack! Jag är sååå glad! :D

 34. Mattias skriver:

  Jag fryser in allt. Det enda som möjligtvis kan ändras i frysen är konsistensen. Men det brukar vara marginellt. Frys på!

 35. Mattias skriver:

  Det är klart du kan. Tror inte det är någon skillnad även om jag föredrar sojamjölk. :)

  Nästa sommar kommer den! Dock inte vegan…det får bli ett senare projekt.

 36. Mattias skriver:

  Taaack! Vad snällt!

  Jaaa, det var jättetrevligt! Jag är helt besatt av din blogg nu! :) Och tack!

 37. Mattias skriver:

  Tanken är inte att den ska tjockna, det gör det när pajen gräddas i ugnen. Anledningen till att jag valde att göra så var för att få ut smaken ut skalet. Jag föredrar dock att koka upp allt tills det tjocknar och sedan fylla pajskalen. Då slipper man grädda dem, men grädda känns mer troget originalrecepten. Jaja, varför göra det svårt för sig. :)

 38. Ann-Louise skriver:

  Whoop whoop! De där godingarna är ju hur söta som helst! Trots att jag har bott i USA i sju år har jag aldrig smakat på Key Lime Pie. Men efter att ha dreglar över dina bilder m-å-s-t-e jag göra mig en omgång snarast. Grattis förresten till ett väl förtjänat pris!

 39. Camilla skriver:

  Dessa testade jag att gör igår. Använde silconformar i samma typ som aluminiumformarna du använde som jag köpt på Rusta (ett tips) funkade utmärkt. Dessutom fick jag ut 8 st ist för 6 st. Men jag skulle lätt dra ner på gräddningen av formarna till 5 min (tur jag höll ett öga för det verkade vara för lång tid) sedan räckte gräddningen av själva fyllningen 10 min. Så antingen har jag en turbo ugn eller så har tiden i receptet blivit lite väl lång. Resultatet blev iaf UTMÄRKT och mycket gott.

 40. Mattias skriver:

  Oj…oki. Mjo, min ugn är rätt usel…och från 1800-talet. Bra att du hade koll och kul att du gillade receptet!

 41. Pingback: Key lime pie - Matkoma

 42. Elia skriver:

  Några bra tips för hur man får degen att inte gägga ihop sig i en liten klump när man gräddar den?

 43. Mattias skriver:

  Nope! haha. Vet faktiskt inte vad det kan vara, möjligtvis så måste man packa den väldigt hårt…smulorna alltså. Jag har faktiskt inte haft problem med det, men jag packar det som sagt så hårt jag kan.

 44. Sofie skriver:

  fan vad grym du är, och vad otroligt härligt för oss veganer att du delar med dig! jag har längtat efter ett vettigt recept på limepaj i evigheter.

  men om en vill göra en stor paj istället, typ i ”normalstor” pajform, funkar mängden i receptet då med tror du eller behövs det mer av grejerna? :) tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>