Kär i Paris…igen…

Andra gången till Paris på sju månader kan tyckas konstigt, maniskt och lite enformigt…men…jag är kär i den jäkla staden. Paris är den perfekta blandningen av arrogans, bländande bakverk, snygga människor, lummiga parker, billig Champagne och…och…allt som är Paris. Här kommer en liten genomgång av resan med fokus på, ja vad tror ni!? ;)

Så fort vi hade lämnat väskorna på hotellet (två timmar kvar till incheckning), rusade jag till närmaste patisserie och köpte en päron- och chokladtart och en croissantliknande skapelse med choklad och vanilj. Tarten var fantastisk, jag måste lära mig hur man gör sådant knaprigt, smörigt och perfekt pajskal. Tips välkomnas varmt!

Vi bodde vid Montparnasse, konstnärs- och teatermeckat i Paris. Det märktes för överallt fanns sådana här vackra fasader. Det och porrbutiker, men det är ju mixen som gör det. ;)

Redan första kvällen ringde jag och avbokade alla planerade restaurangbesök, på så sätt kunde vi få 100% mys och sambogagg i ensamhet. Bästa beslutet på länge, annars hade jag ju inte funnit crème fraîchen från d’Isingy som kan vara det godaste sen kärnat smör. Ah! Den hade en helt annan konsistens än vår svenska och mycket fylligare smak. Den blev även en av ingredienserna i vår stekta kyckling smörsås. Dock fungerade den inte som pålägg hur gärna jag än ville.

Första frukosten bestod inte bara av croissanter utan även den här briochebullen med vanilj och choklad. Inte tipptopp men den slank såklart ner. I bakgrunden ser ni en söt cannéle som också gjorde mig lite besviken (troligtvis inte helt genombakad).

Vi tittade förbi en av mina favoriter, Larnicol, för att köpa en annan av mina favoriter, Kouign Amann. Tänk er smördeg, fast lagerna med smör är ersatta med socker. :D Det är…så onyttigt och…sååå gott.

Sedan hann vi med en fika på Paul som tydligen är en gammal get i gamet med över 100 år i Paris. Vi åt mycket goda baguetter med tonfisk (Jonas tog med skinka) och sedan valde jag en mandeltart medan Jonas tog en mille feuille med choklad. Ah! Tarten var uuutsökt, chokladdrömmen var lite bränd i smaken, men fyllningen var len som en smekning.

Måste såklart tacka min underbara sambo som ordnade den här resan. Världens bästa kille och världens bästa födelsedagspresent! Tack!

Jag hade en liten crush på Gontran Cherrier före resan eftersom jag fann honom väldigt vacker. Vi hade turen att faktiskt se Gontran på cafét…han var 1,50 cm hög och såg ut som en liten smurf. Hans skapelser gav ungefär samma känsla: De såg vackra ut, men var inte mycket mer. Det svarta brödet var en simpel vetedeg och hallontarten var bara en hård kaka med hallon balanserade på toppen. Däremot var pärontarten i bakgrunden fantastiskt. Alltså, fantastisk, päronen smakade mer päron…än päron.

På söndagen snubblade vi över flera marknader i Paris. De var så drömskt fina att man fick tårar i ögonen. Tårar blandades med bitterhet över att vi inte har sådan kärlek till mat i Sverige (börjar förstå varför Sebastien är som han är).

Någon gång ska jag byta lägenhet med en fransos så att jag kan köpa hem lite korv och musslor och laga mat i ett riktigt kök. Lägenhetshotellet bidrog inte med ett top notch kök direkt.

Here it is, pain Poilâne, det klassiska surdegsbrödet skapat av Pierre-Léon. Det var i kombination med d’Isigny-smöret som en skänk från ovan. På riktigt. Ibland viftar jag bort ”surdegsbröd som surdegsbröd”, men det är verkligen skillnad.

Men tiopoängaren var helt klart croissanten och pain au chocolaten. De absolut godaste i Paris (enligt mig…och just nu). Äppelknytet som ligger längst fram är tydligen också en klassiker från Poilâine, men föll inte mig i smaken.

Sista kvällen snaskade vi praliner från Patrick Roger, en lite häftigare chocolateria i stan. Vi möttes i dörren av en tre meter hög gorilla…i choklad. Samt gigantiska pumpor med en diameter på två meter…i choklad. Jag kom även fram till att praliner inte är min grej. Praliner smakar inte sååå olika varandra när det väl kommer till kritan (oberoende av fint namn och pris). Jag är i sådant fall mer intresserad av kontraster i konsistens, typ de chokladdragerade mandlarna som de bjöd på men som jag irriterande nog inte köpte.


Lugna! Vi hann med macaroner också!!! Vi sprang förbi Ladurée och stod i tidernas längsta kön, men det var värt det. Ah! Ibland glömmer jag bort hur goda macaroner faktiskt är. Ni måste testa den med vanilj och den med choklad…och pistage….och hallon! Det är inte galet kreativa smaker men de smakar verkligen precis som vill att det ska smaka.

Nästa gång jag far till Paris ska min syster med. Min syster heter Lina, precis som den här restaurangen vi traskade förbi. Ett tecken? I think so.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Kär i Paris…igen…

 1. Katarina skriver:

  Ohh, så mycket gott! Paul skall öppnas här i Singapore i december, väntar!!

 2. Mattias skriver:

  Grattis Katarina! :)

 3. Jösses vad mycket gott ni hann med, jag är inte lite avundsjuk! Har varit i Paris ett par gånger och förstår er förälskelse i staden, den har allt och lite till <3 Och de där macaronsen alltså…. oh la la ;)

 4. Wesslantjej skriver:

  Åa vad mycket underbart fika! Både ups and downs.. Hur länge var det ni var i denna vackra stad förresten?

  Kramar

 5. Mattias skriver:

  Fyra dagar!

 6. katarina skriver:

  Underbara bilder! Paris visar alltid en förskönad romantiserad sida om man bara är där och turistar, men när man jobbar och bor där hinner man också se vissa…baksidor! I know!!! Men ja, underbar stad, underbara marknader, underbara patisserier, underbara macarons… och dina bilder är underbara!!!! :)
  Och jag är imponerad- du hann sannerligen med att njuta av massa godsaker !!!! :)

 7. Mattias skriver:

  Mjo, alla säger det, men det låter ju bara bättre för mig eftersom jag inte tänker jobba där. Är för gammal för sådana tokigheter…haha. Men jag vill testa att bo där under några månader.

 8. Lisa skriver:

  åh gud så mycket gott. man kan ju inte bli annat än hungrig :)

 9. Nathalie skriver:

  Ah!!! Äntligen kan jag se bilderna!
  Vad gott allt ser ut! Blev jätte hungrig nu! Fast ja, kakor ska man inte äta med hunger har jag fått höra… undra om det är sant. Hursomhelst sorry för att jag skickade sms jättesent!

 10. Emilia blixt skriver:

  Åhh jag vill ju med smaka fan vad allt ser gott ut det får nog snart bli en weekend till Paris.. Mina föräldrar ska på nån bageri och konditori mässa där nästa år..

 11. Mattias skriver:

  Klart du måste! Du kommer aldrig att vilja åka hem!

 12. Ultimate Cake skriver:

  Det vattnas rejält i munnen när jag läser om dina matstrapatser i Paris.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>