Kanelbulle-tårta med basilika och lavendel!

Precis tillbaka från semestern så har inspirationen inte direkt legat på topp och tanken på ett kök fyllt av disk och smet var inte allt för lockande.
Men då kom jag på att Matmagasinet hade en tävling som jag såklart borde hoppa på och utmana mig själv och alla andra tråkiga kanelbullar. Kanelbullar, som ni trogna läsare vet, är min akilleshäl…tillsammans med smulpajer.

Och då slog det mig. Varför sitta och käka små fjuttiga bullar när man kan göra en enda gigantisk kanelbulletårta!?

Seriöst. Hur kul är det inte att skära tårtbitar från en gigantisk kanelbulle? Huh!?! Huh!?

Smaksättningen har jag funderat på ett tag, men inte vetat vad jag ska använda den till. Jag har nämligen dels haft en påse torkad lavendel i skafferiet, samt precis lyckats odla min helt egen supergoda basilika (frön från svärmor, tack Yvonne!). Så ja…det är en bulle fylld med kanel och basilika, toppad med en cream cheese-frosting som i sin tur är smaksatt med lavendel!

Och nu till receptet. Jag är som sagt inte Mia Öhrn som sover med tidernas bästa bullrecept under huvudkudden, så jag kikade på baksidan av mjölpaketet.

Allergi/vegan: Den här bullen (som alla andra kanelbullar) går att göra helt vegan (utan ägg- och mjölk) vilket jag har förtydligat i receptet nedan.

Kanelbulletårta

Deg:
150 gram smör (eller mjölkfritt smör från Carlshamn eller Milda), rumstempererat
5 dl mjölk (eller sojamjölk)
50 gram (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl vit baksirap
0,5 tsk salt
850 gram (ca 1,4 liter) vetemjöl

Värm mjölken tills den är fingervarm. Smula ner jästen i en skål och häll över mjölken. Rör om till jästen har löst upp sig. Tillsätt smöret i bitar, sirap och salt.

Blanda ner vetemjölet och knåda på tills armarna är trötta och händerna krampar. Jag körde 10 minuter i min KitchenAid eftersom jag är en sån jäkla diva.

Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.

Fyllning:
200 gram mandelmassa
150 gram smör (eller mjölkfritt smör från Carlshamn eller Milda)
0,5 dl honung (Jaaa, jag vet att vissa veganer inte äter honung, men då går det bra med sirap eller vanligt strösocker)
3 msk kanel, malen
0,5 tsk riven muskot
2 dl färska basilikablad

Mixa ihop mandelmassa, smör, honung, kanel och muskot i en matberedare.

Kavla ut degen till en gigantisk kaka. Försök att göra den hyfsat rektangulär. Bred ut fyllningen. Hacka basilikabladen fint och strö över fyllningen.

Fortsättning följer…

Sen är det bara att skära långa remsor av deg som du rullar ihop till en gigantisk bulle och lägger i en större, samt en mindre kakform. Jag rullade en så stor bulle som det gick, la den i formen, och fortsatte sedan att bygga på med degremsor runt om. Det kändes lättare. Självklart kan du fylla formarna med många små ”vanliga” kanelbullar, men jag gillar inte att göra det enkelt för mig. ;)

Glöm inte att göra en liten, normalstor, bulle som ska bli toppen på tårtan!

Låt jäsa övertäckta i 40 minuter. Grädda sedan i mellan 10-30 minuter i 200 grader. Hur länge beror helt på storleken. Den lilla bullen tog bara 10 minuter.

Jag penslade mina kanelbullar med lite sojamjölk, men ni kan köra med uppvispat ägg…eller inget alls. De får ju färg hur man än gör.

Och nu till toppingen. Jag tycker att kanelbullar alltid ska ha toppen, det är ju så jäkla gott.

Topping:
300 gram cream cheese, tex. Philadelphia (eller mjölkfri från tex. Tofuline eller ICA)
1,5 msk citronsaft
1,5 msk vatten
1,5 msk torkad lavendel (eller några droppar lavendelessens)
2 tsk vaniljsocker
5 dl florsocker

Blanda ihop citronsaft, vatten och lavendel. Värm antingen i en kastrull eller i micron för att få fart på smakerna. Låt svalna.
Vispa cream cheesen krämig. Sila lavendelblandningen och tryck ur saften med en sked. Blanda ner i cream cheesen. Vispa ner vaniljsockret och florsockret.

Låt toppingen stelna något i kylen så att den går att spritsa vackert. Nu är det bara att stapla kanelbullebottnarna på varandra och dekorera med toppingen.

Jag hade inga färska lavendelblommor så jag gjorde några av lila marsipan och dekorerade med färska basilikablad.

Är vi överens om att ni till Kanelbullens dag bakar en gigantisk kanelbulletårta!? :)

Det här inlägget postades i Allergibak och vegan, Inspiration. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Kanelbulle-tårta med basilika och lavendel!

  1. Lola skriver:

    Åh, så fint!

  2. Hanna skriver:

    Åh vilken rolig ide! Måste prova:-)

  3. Monica skriver:

    Omg! Måste prova :) Älskar dina mästerverk :)

  4. Sandra skriver:

    Du upphör då aldrig med att förvåna! :)

  5. Vanja skriver:

    Du är helt otrolig på att komma på dom mest roligaste bakverk jag någonsin har sett. Jag kommer att vara den först som köper din bok.

    Denna bulltårta tar ju första pris, hoppas jag. Var ska jag rösta?

  6. Helena skriver:

    Härligt galen. Jag kommer ihåg när bullarna på alla caféer började växa till UFO-storlek (ja, jag är så gammal så att jag kommer ihåg det) men du slår dom alla. Och jag som sitter här med lavendelsocker som jag inte vet vad jag ska göra med. Klart det måste bli bulltårta!

  7. Nina skriver:

    Kan du sluta vara så himla duktig och innovativ?! Nej men ärligt talat har blivit helt såld av din blogg och har börjat läsa den från början, vill testa i princip allt … ! Önskade jag hade en bråkdel av din påhittighet :D

  8. Tove skriver:

    Ser otroligt gott ut! :) Det här vill jag testa ..

  9. Så grymt fin och vilken kanonidé, bravo! Detta får jag göra… sen om det blir till kanelbullens dag eller ej förtäljer inte historien!

  10. Sanna Arvidsson skriver:

    Tycker det är så fint att du visar hur enkelt mycket kan göras veganskt!

  11. Sanna Arvidsson skriver:

    Tycker det är så fint att du visar hur enkelt mycket kan göras veganskt!

  12. Malin skriver:

    Åh vilken rolig idé.

    Jag snubblade över en liten gratisskrift på nätet om vegansk bakning och tänkte på dig. Du kanske redan sett den annars har du länken nedan.

    Tack för en fantastisk blogg :)

    http://issuu.com/search?q=sweetiecakes

  13. Mattias skriver:

    Klart du måste prova! Det måste alla!!!

  14. Mattias skriver:

    Tror det är nån jury som fixar det jobbet, men tack!!!

  15. Mattias skriver:

    haha….jaaa, jag minns också det. Åker du till Stockholm måste du förbi café Saturnus, de är kända för sina absurda kanelbullar. De är stora som ett litet barn och måste typ delas på fyra. :)

  16. Mattias skriver:

    haha…jag kommer få en hjärnblödning snart av all tankeverksamhet. :)

  17. Mattias skriver:

    Åh, vad fin. Tack!

  18. Mattias skriver:

    Taaack allihopa! Så snälla!

  19. Älskar denna idé! :D

    Har med en länk till receptet i mina fredagsfavoriter, här: http://www.thechocolatebox.se/2012/08/fredagsfavoriter-v-34.html

    Ha en toppenbra helg! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>