Kakgeografi med Bake my Day: Portugal

Den här bloggen är mer än rumstempererat smör, vispade äggvitor, sugarpaste och tokigheter. Den här bloggen handlar även om utbildning. Jag tänkte börja introducera lite världsliga nationalbakverk här på bloggen för att sätta våra kanelbullar i perspektiv. ;) Lite kakgeografi helt enkelt!

Idag upptäckte jag den portugisiska bakelsen Pasteis de Nata på samma sätt som portugisen Vasco da Gama upptäckte Indien. Snark, jag vet. Bakelsen vars namn jag inte ens tänker försöka uttala är i princip små smördegsformar fyllda med bakad vaniljkräm. Jäklar, de kan det där med bakverk!

Jag hittade receptet i Donna Hays ”Mat och Umgänge”, lika snygg nu som för 10 år sedan.

Pasteis de Nata

1 paket smördeg

Fyllning:
0,8 dl vatten
0,8 dl strösocker
5 dl mjölk
2 msk maizenamjöl
2 äggulor
1 tsk vaniljessens

Kavla ut smördegen och klä små formar med den. Jag tog ut rundlar och tryckte ner i min mini-muffins-form.
Värm strösocker och vatten på svag värme tills sockret smält. Låt sockerlagen koka i en minut. Blanda ut maizenan i lite av mjölken. Vispa ihop alla ingredienser och koka upp i en kastrull på svag värme. Koka tills krämen tjocknat och häll sedan över i en skål och låt svalna i kylen.

Fyll formarna med vaniljkräm och baka i ugnen i 20 min, i 200 grader.

Först tänkte jag dekorera med bladguld eller stoppa dem i snygga formar, men de ser så lyxiga ut på egen hand.

Mhmmm…jag har gått från att vara chocoholic till vanillaholic…

Det här inlägget postades i Kakgeografi och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Kakgeografi med Bake my Day: Portugal

 1. Karolina skriver:

  Men åh vad goda de ser ut, jag som älskar vaniljkräm….. Får ta och testa dessa någon gång :)

 2. Mattias skriver:

  Alltså…jag har ätit så många att jag snart pratar portugisiska…haha.

 3. Lena skriver:

  Hej!
  Superkul att jag nubblade över detta recept eftersom jag åt vidunderligt goda kakor i china – dessa kakor! – sannolikt har väl portugiserna exporterat dem till södra kina någon gång under historiens lopp.

  Servera dem ljumna, ett tipps från kina

  lol,
  Lena

 4. Mattias skriver:

  Tack för tipset! Det var längesen jag bakade sådana, ska nog ta och göra dem snart igen.

 5. Nathalie Eriksson skriver:

  Fantastiskt bakverk! I Portugal äts dom helst ljumna med kanel och florsocker på toppen. Orginalkonditoriet strax utanför Lissabon har kö som sträcker sig långt ut på gatan även en oktobereftermiddag mitt i veckan. Men deras pasteis de nata är väl värda varje krona, ett absolut måste om man är i Portugal.

 6. Mattias skriver:

  Åh! Ah! Vad gott. Funderar faktiskt på att besöka Lissabon, antar att det är du som kan alla de bästa ställena att gå till då? :)

 7. Mattias skriver:

  Mjo, det känns riktigt bra. Vi är dock inte absoluta. Om vi åker på semester eller blir bortbjudna så kommer vi inte sitta och ha ångest, då äter vi. Ja, eller ibland när jag bakar. :)
  Precis, kakaon ska i med de andra torra ingredienserna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>