Juuuulen är häääär…

Okej, jag vet, det är inte första advent förrän till helgen, men efter en vecka i Malmö möttes jag igår av en nystädad, nypyntad lägenhet och kunde inte låta bli att smälta lite.

Vackrast var den här tokiga granen i hörnet som Jonas ”gallrat” på vägen till ICA och som nu kämpar för livet på grund av allt julpynt.

Själv bakade jag precis en lysande ljusstake med tidernas godaste mjuka pepparkaka i botten!

 

Receptet på den mjuka pepparkakan kommer från min vän Karolina Tegelaars senaste bok ”Klassiska julkakor – utan ägg och mjölk”. Hon har gjort ett helt gäng med böcker, alla vegan och alla strålande fantastiska. Hon hatar säkert mig för att jag delar med mig av det här receptet, men min förhoppning är att ni ska älska det och beställa alla hennes böcker på direkten!

Jag ville såklart inte ”baaara” göra en vanlig mjuk pepparkaka, utan var tvungen att pimpa den något. Pssst…”Stearinet” är faktiskt vanlig simpel glasyr. Jag visar längre ner hur man gör, men först receptet!

Mjuk pepparkaka (vegan)

150 g mjölkfritt margarin
3,5 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
2 tsk mald kanel
2 tsk mald ingefära
0,5 tsk mald kryddnejlika
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
1 krm salt
2 dl naturell yoghurt (jag använde mig av Alpros som kommer i en plastburk likt ”vanlig” creme fraiche)

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform. Smält margarinet. Blanda ihop de torra ingredienserna och vispa sedan ner det smälta smöret och yoghurten. Häll smeten i den förberedda formen och grädda i 40-50 minuter. Testa med en sticka, kakan ska vara torr i mitten.

Och nu till dekorationen. När kakan har svalnat lyfter du över den på ett serveringsfat. Ta ut stearinljuset ur aluminiumkoppen. Använd den som en ”utstickar” och tryck ner i kakan där du vill placera ljusen. Gröp sedan ut kakan med en sked. Stoppa tillbaka ljuset i aluminiumkoppen.
Blanda florsocker och vatten till en bra konsistens och ringla över kakan likt rinnande stearin. Stoppa ner värmeljusen i hålen och tänd på. Nu är det bara att servera tårtan och vänta på gästernas dånande ”ooooh” och ”aaaah”.

Lagom tokigt i juletid.

Sen är det bara att blåsa ut ljusen, ta upp dem och servera själva kakan. Jag älskar mjuk pepparkaka som den är, gärna med varm choklad. Varm choklad slår glögg alla dagar i veckan! ;)

Det här inlägget postades i Allergibak och vegan, Jul. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Juuuulen är häääär…

 1. Lina skriver:

  Hihi, här hatas ingen – Sharing is caring! Superfint inlägg!

 2. Catharina skriver:

  Haha vilken söt gran! Kakan också, skulle jag tro :)

 3. Sanna skriver:

  Höll precis på och googlade efter en vegan mjuk pepparkaka, men hitta inget bra recept och tänkte äsch går in på bake my day och letar upp nåt annat recept och vad möts man inte av, exakt det receptet jag letade efter! Tusen tack du räddade mitt fredagsfika för svenska mammor som bor i Paris som jag ska hoasta :-)

 4. Per skriver:

  Ser jättegott ut! Men inget jag kan äta tyvärr. Jag skulle verkligen vilja ha recept på en glutenfri mjuk pepparkaka (med lingon). Något tips?

 5. Jessica skriver:

  Den ska jag definitivt testa till julbaket! :)
  Tack för en superbra blogg! Du skriver bra (man får sig ofta ett gott skratt) samtidigt som man får massor av ideér och bra recept. Kan inte bli bättre!!
  Om du gillar varm choklad så rekommenderar jag dig att köpa den av Minas Chokladstudio. Tror hon skickar om du ringer henne.
  Jag var där på ”chokladfrossa” i somras. Helt otroligt gott! Testa!!
  http://www.minaschokladstudio.blogspot.se/

 6. Elli skriver:

  I toppen på årets önskelista: daglig uppdatering på denna internetsajt. Jag fullkomligt älskar din blogg!

 7. Per skriver:

  Tack Mattias! Lite tråkigt med mjölmixar dock då de ofta innehåller vetestärkelse vilket inte funkar för mig. Allra helst skulle jag önska recept på naturligt glutenfria lussekatter.

 8. Gadden skriver:

  Trevlig och bra blogg. Härliga bilder! Besök gärna min!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>