Julig äppeltart i väntan på snön…

Var är snön!? Okej, jag ska vara ärlig och säga att jag hatar snö. Jag är från Skåne, Sveriges Provence (host host), och föredrar alla gånger slask och plask framför vit ondska och is. Däremot älskar jag att sitta inne och äta sådant som gör mig glad. Ironiskt nog är jag inget stort fan av äppelpaj, men den här franska äppeltarten var så jäkla god att ni måste testa! När man läser receptet så ser det inte mycket ut för världen, men det är något när allt läggs ihop som blir fantastiskt.

En fransk äppeltart brukar inte innehålla svenska julkryddor men jag tyckte att det passade så bra nu på första advent.
Ni behöver inte pensla pajen med aprikosglaze men det är verkligen inte svårt och gör att den ser ut som en riktig konditortrofé.

Äppeltart med en touch av jul

Pajskal
140 gram mjöl
40 gram flagad mandel
0,5 tsk salt
115 gram smör, skuret i små kuber

Mixa ihop mjöl, mandel och salt till mandeln har blivit ett fint pulver. Pulsera sedan i smöret och mixa till degen går ihop. Tryck ut i en pajform och pricka med en gaffel. Låt vila i kylen i 1 timme. Klä degen med aluminiumfolie och fyll på med torkade bönor eller ärtor. Baka i 175 grader i 8 minuter. Ta ut formen och lyft ur aluminiumfolien med bönor. Pricka degen ytterligare och låt den baka i ca 10 minuter till eller till den har fått fin färg.

Fyllning
2 kg fasta äpplen tex. Golden Delicious
1 tsk citronsaft
2 msk strösocker

ca 1 dl aprikosmarmelad
1 msk vaniljessens
2 stjärnanis
1 kanelstång
5 st kardemummakärnor
1,5 dl strösocker
3 msk smör

Skala och kärna ur äpplena. Dela på hälften och skär sedan 1/3 av äpplena i tunna klyftor. Blanda i en stor skål tillsammans med citronsaft och strösocker. De här är till översta lagret dvs. det fina som folk ser. Låt stå i 15 minuter och häll sedan av överflödigt vatten.

Skär resten av äpplena i bitar. Lägg de i en kastrull på medelhög värme och låt koka i ca 20 minuter tills de har blivit mjuka. Pressa aprikosmarmeladen genom en sil och rör ner med äpplena. Rör även ner kryddorna, vanilj och resterande strösocker och smör. Höj värmen och rör om konstant till äpplena har blivit en tjockt mos. Fiska upp kanelstång och stjärnanis. Hittar ni kardemummakärnorna så fiska upp dem också, jag lät de vara kvar.

Sprid ut moset i botten på pajskalet. Täck med äppelklyftorna och försök att lägga dem i ett fint mönster. Grädda i 190 grader i ca 30 minuter. Flytta över pajen till ett serveringsfat och pensla med aprikosglaze (se recept nedan).

Servera varm eller kall med vispad grädde eller crème fraîche. Ja, eller bara som den är.

Aprikosglaze
ca 1 dl aprikosmarmelad
2 msk strösocker

Pressa marmeladen genom en sil och lägg i en kastrull tillsammans med sockret. Låt koka på medelhög värme till de når ca 108 grader eller får en sirapstjock konsistens. Pensla på äppelpajen medan glazen fortfarande är varm.

Jag låg sömnlös i två nätter innan jag kom på vad jag skulle dekorera tarten med: Stjärnanis! Eller…snöanis kanske? Jag plockade ut de stjärnanis som var hela och siktade över florsocker vilket förvandlade dem till supervackra snöflingor som dessutom luktar gott.

Jag gillade tarten med bara ett glas mjölk till, min sambos familj föredrog vispad grädde med lite vanilj. Jag blev sugen på lite vaniljglass men orkade inte ge mig iväg till ICA.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Julig äppeltart i väntan på snön…

  1. Frida skriver:

    Hallå! Vilka fina foton! :) Perfekt att servera, till den söta glöggen:

    http://fridakallgren.blogspot.com/2011/11/adelostbollar-med-pepparkakskross.html

    Ha det bra!

  2. Ann-Marie skriver:

    Det låter jättegott! Men hur lyckas du få pajen ur formen och upp på ett serveringsfat? Jag har aldrig lyckats få ur en paj ur en form!

  3. Mattias skriver:

    Använd en pajform med löstagbar kant! Den här gången använde jag dock en aluminiumform, bara att klippa upp kanterna och vika ner, sen glider pajen ner på serveringsfatet av sig själv! :)

  4. Du, bara den där idén med stjärnanisen och florsocker är så himla bra att jag bugar för din storhet, oh läromästare! Att du sedan kommer med ett sådant recept, och sådana fina bilder… Jag blir knäckt. På ett bra sätt ;)

  5. Vardaxlyx skriver:

    Ser kanon smarrigt ute =)
    Önskar dig en trevlig måndag!
    Kramkram

  6. Mattias skriver:

    Tack tack! :)

  7. Mattias skriver:

    haha…herregud! Akta så att jag inte blir kaxig. ;) Vad snällt!

  8. katarina skriver:

    Excellent!!! Ser gott ut!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>