Julia Child: ”It’s a dessert to cry over!”


Bilderna är lite korniga, jag använde min lilla kamera i mysmörker, så blir det när man vill bjuda svärföräldrarna på en bakklassiker.

Jag är besatt av matlagningsgiganten Julia Child. Alltså, på riktigt, som en galning. Hade hon levt idag hade hon vaknat upp med mig i sängen flätandes hennes hår, så besatt är jag. Jag gillade däremot inte filmen med Meryl Streep, det var därför min kärlek inte tog fart förrän nu. Det visade sig att Julia Child är helt tokig = min favorit.

Men! Det finns ett klipp som har bitit sig fast i huvudet på mig. Det är från bakserien ”Baking with Julia” som sändes på PBS 1996. Julia bjöd in olika framstående bagare som fick baka sin favoritdessert. När hon smakar Nancy Silvertons Brioche tart med creme fraiche och ”hemliga sås”, börjar hon gråta av glädje. 86 år gammal. Gråta av glädje över en efterrätt!!? Hallå!? Det är mitt quest i livet, att hitta den efterrätt som får mig att gråta av glädje.

Självklart var jag tvungen att baka efterrätten, men först måste ni se klippet. Hon gråter 2,55 min in i videon:

 

Desserten består av en smörigt god briochebotten. På den creme fraiche och strösocker som bakas av i ugnen och blir som maffig vaniljsås, dock inte för söt. Sedan gör man en karamell med socker, vatten och vaniljstång som blandas med vitt vin och blir en härlig sirap. Sirapen används dels i en sabayonne-liknande skapelse som blandas med vispad grädde, samt för att värma frukt med som serveras till. Många komponenter, mycket att hålla reda på, ännu mer att älska.

Jag bjöd min sambo Jonas familj på den här efterrätten. Inga tårar föll men det blev lätt darr på läppen. Det var indeed den godaste efterrätt vi ätit. Jag älskar desserter som inte bara är goda utan har en liten historia bakom sig.

Andra dagen serverade vi dem med hallon istället för jordgubbar. Originalreceptet kräver egentligen torkad frukt (vilket jag inte gillar) eller nektariner, persikor eller aprikoser, vilket det inte är säsong för.

Skaffa er ett cup-mått. Jag har inget och det kändes löjligt att möta upp 2,36 dl strösocker, så skaffa er ett cup-mått!

Jag tänker inte bemöda mig att översätta ett engelskt recept utan ni får klicka er vidare här. Det är inte komplicerat även om det är galet långt och måttligt omständigt, men väl värt det!

Det här inlägget postades i Inspiration. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Julia Child: ”It’s a dessert to cry over!”

 1. Anneli skriver:

  Är oxå lite besatt av Julia. Efter att ha läst boken om henne kan man inte annat än att älska henne, vilken kvinna! En sann livsnjutare! Har boken Baking with Julia, men måste nog skaffa mig ett cup-mått innan jag börjar med den….

 2. Mattias skriver:

  Yeey! Jag har beställt en den och memoarerna. Har lovat min sambo att inte lägga ut för mycket varje månad på kokböcker, så några får vänta till nästa lön. :)

 3. Karin skriver:

  Ha, ha! Det där såg verkligen helt fantastiskt ut. Jag blev dock lite avskräckt av receptet …

 4. Mattias skriver:

  haha…jag kände samma skräck som du! Men det var verkligen värt det! Kanske inget jag skulle göra varje helg, men då och då. Plus att du får en halv briochedeg över som du kan förgylla frukosten med. :)

 5. Pingback: Tävling! Vinn en fabulös monstermixer från Electrolux! |

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>