Inte bara för bin…

Jag hade länge haft en idé om att göra bikupekakor…dock INTE cupcakes. ;) Och nu när solen ääääntligen börjar bli irriterande så finns det ju inget mer perfekt än en skinande gul bakelse med en lätt söt smak av honung. Eller!? Sen är det ju ännu roligare om man kan skrämma svärmor med buzzzzande bin. ;)

Bakelsen är i grunden en honungskaka med en maräng som gömmer en stolt hög med limemarinerade jordgubbar. Easy peasy!
Honungskakan är (typ) hämtad från Amy Atlas nya bok som ni fixiga kakfreaks säkert finner sköjig. Massa dessertbord och annat tidskrävande som verkar inne nu. ;)

Honungskaka

125 gram smör
1,5 dl strösocker
2 ägg
0,75 dl mjölk
0,75 dl honung
1 msk citronsaft
rivet skal av en halv citron
2 tsk vaniljsocker
en nyp a salt
0,75 tsk bakpulver
0,5 tsk kanel
4 dl vetemjöl

Smöra och mjöla en vanlig springform.
Börja med att kräma ihop smöret med strösockret. Tillsätt sedan ett ägg i taget och rör om. Fortsätt med mjölken, honungen, citronsaften och citronskalet.
Sikta ner alla de torra ingredienserna i en bunke och rör sedan försiktigt ner i gegget. Blanda tills du får en krämig smet.

Häll smeten i springformen och grädda i 175 grader i ca 30 minuter, eller tills den är klar. Testa med en tandpetare.

Pensla på honungsglazen nedan medan kakan fortfarande är varm.

Honungsglaze

0,75 dl honung
0,5 dl strösocker
1 msk citronjuice
en nypa salt

Häll ner alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Rör om så att sockret smälter.

Limemarinerade jordgubbar

Limemarinerade är så sjuuuukt gott. Jag vet att det är uttjatat och det var lite därför jag tvekade att göra det, men sååååå gott.

En liter jordgubbar
rivet skal och saft från en lime
1 msk honung

Skär jordgubbarna i mindre bitar.
Blanda rivet skal och saft från limen tillsammans med honungen i en skål. Häll det sedan över jordgubbarna och blanda om. Låt stå i 20 minuter och marinera.

Maräng

Det här är Leila Lindholms variant på maräng. Den går snabbt att göra men är inte så vidare bra. Sockret smälter aldrig riktigt och det finns inget värre än sockerkknaster i en maräng. Men som sagt…den är enkel. Har ni tålamod och tid så ge er på en italiensk maräng istället.

Jag färgade marängen med några droppar gul karamellfärg.

3 st äggvitor
Saften från en halv citron
2 dl strösocker
några droppar gul karamellfärg

Vispa äggvita, citronsaft och 1 dl strösocker till ett fast skum. Tillsätt ytterligare 1 dl strösocker och vispa till ett fast skum. Nu är den klar!

Okeeej. Efter att kakan hade svalnat tog jag ut små rundlar med ett kakmått. Efter det la jag på en liten hög med jordgubbar. Sen fyllde jag upp marängen i en spritspåse och började spritsa några varv runt kanten. När jag kom upp halvvägs fyllde jag på med ytterligare jordgubbar och fortsatte sedan att spritsa så att jag fick mig en liten bikupa.

Sen var det då dags för mina små bin. Jag tog faktiskt bara vanliga mandlar och målade dem gul- och svartrandiga med karamellfärg. Sen tryckte jag på dem på marängen och stack in små mandelflagor som vingar. Efter det brända jag av hela marängen med en brûléebrännare. Som sagt, easy peasy och satans effektfullt.

En liten del av mig ångrar att jag inte gjorde en stor koskit av kalaset med svarta flugor som cirkulerade, men man kan ju inte få allt här i världen. Jag bjöd faktiskt bakmamman Mia Öhrn på de här, så det var inte bara jag, Jonas, mitt dåliga samvete och soptunnan som fick sin beskärda del.

Och avslutningsvis måste jag bara berätta hur jäkla god den är. Jag blev själv chockad. Honungskakan är läskigt saftig och kombinationen av maräng och limemarinerade jordgubbar är nästan straffbart gott.

Det här inlägget postades i Kakor. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Inte bara för bin…

  1. Emilia skriver:

    Vilka kakor! Och ännu ett recept som inte känns omöjligt för mig att laga! (Dock får jag skippa de små bina). :)

  2. Mattias skriver:

    De är lika goda utan bina! Du kan alltid behålla kakan som den är och inte ta ut rundlarna. Sen sprida ut jordgubbarna över hela och täcka med maräng. Superenkelt!

  3. esters hörna skriver:

    Helt otroligt (som vanligt)! Jag som avskyr honung mer än allt annat känner mig inte ett dugg sugen på att äta dem, men de är oerhört fina att titta på. :)

  4. Roy Fares skriver:

    Den där känner jag igen ;-) hoppas du inte tog åt dig allt för hårt .. Honey bumle!!

  5. Vanja skriver:

    Du är så himla påhittig, den här ska jag försöka mig på till sommaren.
    Tack för alla finasuperhärligamumsiga bakverk.
    Jag väntar redan på nästa kaka, undrar just vad det blir för tokigt.
    Ha det så bra.

  6. Mattias skriver:

    haha…du knäckte mig totalt! Se det här inlägget som ett farväl, för jag tänker aldrig baka igen!!! ;)

  7. Mattias skriver:

    Tack! Vad snällt!

  8. Vanja skriver:

    Va, neeeeeeeeeeeeeeeeej, du skojar, sluta, aldrig, nu är du sjuk. Jag blir sjuk, å ledsen.

  9. Mattias skriver:

    haha…jag bara skoja!

  10. Jocke skriver:

    Hej, kanske en dum fråga, men är det flytande honung du använder?
    Känns som vanlig blir svår att få ut i smeten?

  11. Mattias skriver:

    Det är flytande! Oj, tänkte inte ens på det, tycker inte att man ser fast honung så ofta längre. På gott och ont.

  12. Firas skriver:

    Ser riktigt gott ut. Kanske ett projekt för helgen.
    Bakade riktigt goda citroncupcakes med hallonglasyr för ett tag sedan. Här är länken till receptet.
    http://josefclaude.se/2012/03/07/lemonade-cupcake-with-fresh-raspberry-frosting/
    Ha det!

  13. Vanja skriver:

    Nu blev jag glad igen.

  14. Pingback: Helgens länktips vecka 20 | Kakbloggen - recept på cupcakes kakor fika bullar kladdkaka och semlor

  15. Maja skriver:

    Tack! omg, vad härligt. Min mor e något av en bi-fanatiker och dessa kakor passar perfekt till hennes födelsedags- frukostpåsängen överaskning!

  16. Maja skriver:

    Förresten, du som frågade om det var flytande honung, man kan ”micra” fast honing i några sekunder så blir den lös och rinnande igen! ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>