Härligt nonchalanta citronbakverk med bränd maräng :)

citron1

Jag åker till Paris igen nu i maj och är sååå laddad. Har letat fantastiska konditorier över hela stan och trillade över några fantastiska citronpajer på vägen. Det här är inga pajer, men jag inspirerades av sättet som de toppade pajerna. De fyllde en skål med vispad maräng, sen doppade ner pajerna i den och lyfte upp. På så sätt får de en nonchalant släng av maräng som ser ut att vika för vinden. Fantastiskt! :)

citron2 copy

Det här är egentligen en av mina favoriter av franska bakverk: financierer. Jag pimpade dem med citron och även en klick lemon curd. Ah, ih. Mer mer!

Nonchalanta citronfinancierer med bränd maräng (12 st)

150 gram smör
6 äggvitor
150 gram strösocker
60 gram mandelmjöl
60 gram vetemjöl, siktat
rivet skal från 1 citron
saften från en halv citron

1 dl lemon curd

Börja med att bryna smöret i en kastrull så att det blir lätt brunt. Det får inte brännas, men var absolut inte rädda, färg ska det få! Häll över i en skål och låt svalna något.
Blanda ihop äggvitor, strösocker, mandelmjöl, vetemjöl, rivet citronskal och citronsaft. Du behöver inte vispa, bara röra ihop. Vänd till sist ner smöret. Fyll en muffinplåt med smeten. Klicka ner en tesked lemon curd i varje form. Grädda i 175 grader i 15-20 min, eller tills de börjar få färg. Ta ut och låt svalna helt.

Maräng

3 st äggvitor
Saften från en halv citron
2 dl strösocker

Vispa äggvita, citronsaft och 1 dl strösocker till ett fast skum. Tillsätt ytterligare 1 dl strösocker och vispa till ett fast skum. Nu är den klar!

Doppa financiererna med botten först ner i marängen (den del där lemon curden tittar ut). Lyft och ställ de på ett fat. Bränn av marängen med en brännare och njuuut!

citron4

Det här inlägget postades i Inspiration, Kakgeografi, Kakor. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Härligt nonchalanta citronbakverk med bränd maräng :)

  1. Anna skriver:

    Åh.. vill också till Paris ;D

  2. Frida skriver:

    Dessa måste provas! Hur många blir det på ett ungefär och hur länge håller de? Kan man frysa dem?

  3. Mattias skriver:

    12 st! Hmm…skulle säga att de håller några dagar. De håller säkert längre, men inget blir ju bättre av att stå. Speciellt inte maräng. Vet inte hur marängen blir när man fryser den, så jag vågar inte svara på det.

  4. Honey skriver:

    12 st av vilken storlek? Jag har en muffinsplåt för just 12 muffins, men det blir rätt rejäla muffins i den (tycker jag iaf) så man kanske ska ha en med mindre koppar?

  5. Mattias skriver:

    Well, äter jag en bit blir jag nöjd. De är inte för stora och du kan förmodligen göra de mindre. Jag menar, mäktiga brownies kan man ju faktiskt äta i jättesmåbitar och ändå känna tillfredsställelse. :)

  6. Frida skriver:

    Jag har ingen brännare, tror du att man kan ställa in dem i ugnen en stud? Kör jag isåfall på ”grill” och vilket gradtal tror du?

  7. Mattias skriver:

    Jepp, kör på maxvärme och grill. Ha luckan lite öppet och ta ut så fort marängerna får färg. :)

  8. Frida skriver:

    Tack! Nu kör jag! :)

  9. Lisa skriver:

    Hej! jag funderar på om man kan byta ut mandelmjölet mot vanligt vetemjöl?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>