Här har ni pepparkakshuset!

pepparkakshus1

Willy Wonkas våta dröm, mitt godisfyllda pepparkakshus! De här bilderna tog jag under sändning och glömde tyvärr ta när det var helt färdigt. Men men! :) Det blev i alla fall extra allt och lite till.

Några små tips inför pepparkaksbyggandet:

1. Rita upp alla delar på papper eller kartong. På så sätt kan du testa och sätta ihop och se så att huset verkligen går att genomföra.
2. Håll det enkelt. Du kan lägga till delar efterhand om du känner för det.
3. Ta dig tid. Inga pepparkakshus blir vackra om de stressas fram.
4. Det behöver inte vara perfekt! Om du ser ett perfekt hus vet du att de inte haft roligt när de byggde det.
5. Extra allt! Kör på allt du har. Godis kan man aldrig få för mycket av. Och glöm alla pekpinnar och svensk blygsamhet.

Psst…köp färdig pepparkaksdeg! Lägg tid på att bygga istället. Men om du vill göra en egen deg har du min favorit nedan.

pepparkkashus2

Och försök att hitta små gömmor att stoppa godis i. Jag menar, det står ju där och frestar alla hela julen, det minsta man kan göra är att ge besökarna liiite socker att tugga på. Jag gjorde en liten ”korg” på toppen av huset samt fyllde ett av tornen med godis.

 

Pepparkaksdeg

1 msk malen kanel
2 tsk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
½ tsk malen kardemumma
½ tsk salt
1 krm bikarbonat
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl farinsocker
¾ dl ljus sirap
¾ dl vispgrädde
4½ dl vetemjöl

Kyrkfönster

Karameller i blandade färger

Smält socker

Du kan även använda en limpistol när du sätter ihop huset. Perfekt om du inte tänker äta upp det. Men det är superenkelt med smält socker, bara du är försiktig.

1 dl strösocker

Kristyr

Traditionellt används äggvita i kristyr, men det går lika bra att göra den äggfri med No-Egg som är ett äggsubstitut och finns i alla matbutiker.

1 äggvita
1 krm ättika
3 dl florsocker

Pepparkaksdeg
. Blanda ihop samtliga ingredienser. Enklast blir det om du använder en matberedare, men envisa fingrar går också bra. Plasta in degen och låt vila i kylen i 30 minuter.
Rita upp alla husdelarna på papper eller kartong och klipp ut.
Kavla ut pepparkaksdegen på ett mjölat bakbord, men gör den inte för tunn. Lägg mallarna på degen och skär ut.
Skär ut eventuella fönster nu.
Lägg pepparkaksdelarna på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 200 grader 8–10 minuter tills de har fått fin färg.
Ta ut och lägg åter på mallarna och skär en extra gång med en vass kniv. Detta därför att degen flyter ut när den gräddas. Ställ in ytterligare 2-4 minuter och baka klart. Ta ut och låt svalna helt.

Kyrkfönster. Krossa karamellerna i en mortel eller med något hårt. Sprid ut krosset i ”fönsterna” på pepparkakshuset, antingen en färg eller blanda flera olika. Ställ in i ugnen i 200 grader i 2-3 minuter, eller tills karamellen har smält. Ta ut och sprid på ytterligare ett lager krossad karamell och ställ in tills den har smält. Låt svalna helt innan du lyfter upp från plåten.

Smält socker. Sprid ut sockret i en vid kastrull och sätt plattan på medelhög värme. När sockret har smält och blivit bärnstensfärgat tar du kastrullen från plattan. Doppa kanterna på de båda långsidorna av huset i karamellen och tryck sedan fast de två kortsidorna. Var försiktig så att du inte bränner dig. När sockret har stelnat (vilket går på några sekunder) fortsätter du att doppa del för del. Ibland är det smidigt att ta hjälp av en sked. Ställ bara tillbaka kastrullen på plattan om sockret hårdnar.

Kristyr. Vispa med en elvisp ihop äggvita, ättika och florsocker i en bunke. Tillsätt eventuellt mer florsocker om kristyren känns för lös. Den ska vara så fast att du kan spritsa en linje som inte flyter ut.

Spritsa hej vilt på pepparkakshuset och tryck eventuellt fast en massa godis. Det är det här som är det roligaste med pepparkakshusbygge!

 

pepparkakshus6

Tror inte att man såg exakt hur effektfulla kyrkfönsterna blev. Helt fantastiska. :) Ljusslingan köpte jag på Clas Ohlson och går på batteri.

pepparkakshus4

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Här har ni pepparkakshuset!

  1. Nilli skriver:

    Gud så fint, på ett underbart fantasifullt och barnsligt sätt, liksom! Gult och cerice är min favoritfärgkombo! :) Jag är inspirerad, jag vill också ha en ”godisskål” på taket nästa år! ;)

    Själv byggde jag två pepparkakshus i år, ett tog typ en timma (byggsats)
    http://ximasbynilli.blogspot.se/2013/12/det-ar-mycket-nu.html
    det andra tog ca 24 timmar…
    http://ximasbynilli.blogspot.se/2013/11/pepparkakshus-orgryte-nya-kyrka-anno.html
    Ja, jag älskar pepparkakshus! :)

  2. Erika skriver:

    Detvär det absolut finaste pepparkakshus jag har sett i hela mitt långa liv! Du är ju bara helt fantastisk!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>