Happy Pride 2012 med ett lyxigt gayigt Kinderägg!

Jepp, nu är det dags för Stockholm Pride i år igen. Happy Pride! All kärlek är fin, alla människor är lika värda bla bla bla. Det viktigaste är dock min tradition av att göra Pridiga, regnbågsglada bakverk under Pride. I år gjorde jag ett chokladägg fyllt med vit chokladmousse, men först en liten tillbakablick!

2010 gjorde jag shotglas av färgad is. Man kan ju inte festa sig tokig i en vecka utan kalla glas att shotta ur.

2010 gjorde jag även macarons i regnbågens alla färger.

Förra året, 2011, blev det också macarons, men vita och dekorerade med löjligt glatt regnbågsströssel.

Men nu till mitt gyllene ägg. Varför ett ägg? Det har under några år snackats om gay pingviner, bland annat ett kärt par på New York Zoo som nu har varit tillsammans i 10 år. Gulligt? Absolut!

Pingviner lägger ägg och då ska minsann jag också lägga ägg!

Jag förstår att många inte kommer orka med det här projektet, men jag tar det lite snabbt!

Jag köpte för flera år sedan en form för att göra chokladägg. Sen glömde jag bort den helt…fram tills nu. Jag hittade inte min form, men här är nåt liknande för er som är intresserade. Min form sätts ihop direkt och får stelna så att resultatet blir ett helt ägg, men alla formar och sätt är tillåtna. Tricket att lyckas tror jag är att temperera chokladen. På så sätt blir den hård och lossnar lättare från formen.

Temperera choklad: Jag gjorde det här i micron och var inte supernoga, men det blev ändå skitbra. Så skaka loss rädslan för temperering och sätt igång! Smält 50 gram, finhackad, mörk choklad i en skål i micron. Den ska nå 50 grader. Vänd ner ytterligare 50 gram, finhackad, mörk choklad. Blanda om till chokladen har smält och allt nått en temperatur av 28 grader. Värm upp allt till 32 grader och du är redo att pensla insidan av äggformen.

Och nu dags att fylla ägget. Jag skar ett hål i botten på ägget med hjälp av en skalpell, sedan fyllde jag ägget med vit chokladmousse som jag hade färgat i regnbågens färger. Jag tätade hålet med extra smält choklad och målade hela kalaset med guldpulver. Voila!
Jag vet, lite omständligt, men det är bara Pride en gång om året!

Vit chokladmousse

Jag snodde receptet rakt av från Allt om mat. Det räcker till tre av mina ägg men det beror helt på hur stora ägg du använder.

1 st gelatinblad
2 dl vispgrädde
150 gram vit choklad
1 ägg
1 tsk florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl crème fraiche
1 msk cointreau

1. Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten ca 5 min.
2. Vispa grädden hårt. Smält chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad och låt den kallna. Blanda choklad och grädde under omrörning.
3. Vispa ägg, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör ner äggpöset i chokladgrädden tillsammans med crème fraiche.
4. Värm likören i en kastrull. Ta upp och smält gelatinbladet i likören. Rör ner blandningen i moussen. Fördela moussen i små glas. Kyl eller frys moussen ca 4 timmar.

Så ”enkelt” gör man ett chokladägg fyllt med vit chokladmousse. Jag måste erkänna att det här kanske inte är den simplaste desserten att göra, men om du råkar trilla över en form för att göra chokladägg så köp den! Det är jättekul att leka med!

Det här inlägget postades i Inspiration. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Happy Pride 2012 med ett lyxigt gayigt Kinderägg!

 1. Helena skriver:

  Helt underbart! Visst är det roligt att hitta på något extra ibland även om det tar lite tid? Jag gjorde ett ljus i vit choklad (finns på min blogg) och det var också rätt pilligt vill jag lova, men kul! Tack för all inspiration jag får här, det är så roligt med lite annat än barntårtor emellanåt ;)

 2. Vardagsfröjd skriver:

  Coolt – vad får du allt ifrån? Tänkte prova chokladmoussen (utan färg och chokladägg som den fegis jag är). Om man inte vill ha alkohol i moussen, har du något bra tips vad man då kan ersätta likören med? Eller tror du man kan utesluta den rakt av, utan någon ersättning?
  Tjillevippen

 3. Emma skriver:

  Håller med – var får du allt ifrån – så kreativ! Imponerande. Tänkte också fråga om moussen. Jag tänkte inte utesluta något men fråga vad du tyckte om smaken? Träder contreau-smaken fram och hur? På jakt efter en god dessert som är lagom till helgen. Tack på förhand!

 4. Josefina skriver:

  Wow! Du har gjort det igen. Vilken konstnär du är:)

 5. Paolo skriver:

  Fanken Mattias,, så coolt,,,,blir fortsatt impad av dina verk,,, ;)

 6. Mattias skriver:

  Det är fantastiskt Helena!

 7. Mattias skriver:

  Sömnlösa nätter! Det är då jag får mina bästa idéer.

  Jaa, testa moussen, den var riktigt god! Fega den här gången och kör på för fullt nästa gång. :)
  Ta bara lite vatten istället för likören, det behövs för att smälta gelatinbladet.

 8. Mattias skriver:

  Den smakade lagom av likören, men annars är det bara att smaka av och tillsätta mer om du önskar.

 9. Mattias skriver:

  Taaaaaaaaaaaaaaaaack!

 10. Lola skriver:

  Glad Pås… Pride! :) Utsökt kulört kontverk, även som bara ögongodis. Helt fantastiskt!

 11. Hanna skriver:

  WOW!! Guuud så läckert!! Av alla bloggar jag följer är DIN den jag mest ser fram emot att läsa och inspireras av! Det e alltid lika spännande att se vad du har hittat på! :-)

 12. Evelina E skriver:

  Hi sweetie pie gay guy!
  Du gör såå himla fint hela tiden! Fantastisk blogg!
  Eftersom jag blivit så inspirerad, har jag tänkt att försöka mig på att göra en ”skaltårta”, med köpemousse som innehåll. Enkelt och gott (nja det går ju naturligtvis inte att jämföra med äkta handgjord, men det får duga:).
  Nu till mina frågor, är det ok att strunta i att temperera chokladskalet, eller blir det bara jättefult om man bara smälter chokladen och penslar inuti silikonformen? Blir det ett bättre resultat med vit choklad jämfört med mörk? Sedan undrar jag om du rekommenderar att göra en kakbotten till skaltårtan?
  Min sista fråga, tror du att det skulle fungera med att fylla skalet med glass?

  -Återigen TACK för att vi läsare får ta del av dina finfina blogginlägg!

 13. Sabina skriver:

  HERREGUUUUD! Vad duktig och kreativ du är!! Min nya idol!

 14. Mattias skriver:

  Heeej!
  Jag ”fuskar” också med mousse ibland, kan vara riktigt gott när man är på humör. :)

  Nje, alltså, det beror lite på kvaliten på chokladen. Vit choklad är ju mjukare i sig, men du behöver absolut inte temperera den. Det är bara jag som ville ha en riktigt blank och krispig choklad utanpå.
  Det blir lika bra med både vit som mörk choklad, möjligtvis att det är något enklare med mörk choklad eftersom den är hårdare. Men det är marginell skillnad.

  Nje, jag använde inte en botten den första gången, så det behövs verkligen inte. Gör som du vill! Och jaaaa, det låter helt fantastiskt att fylla skalet med glass! :D

 15. Mattias skriver:

  Yeeeey! Tack!

 16. Pingback: Eftersnack 2012 - Matbloggspriset - Sveriges äldsta bloggpris

 17. Pingback: Happy Pride galningar! |

 18. Pingback: Eftersnack 2012 | Matbloggspriset | Christopher Anderton

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>