Grattis Filippa Reinfeldt! Citronmarängpaj pour vous!

Idag fyller min kollega, tillika sjukvårdslandstingsråd, Filippa Reinfeldt år! Grattis Grattis Grattis!!!

Jag brukar oftast bara baka något crazy daizy som tillfredsställer mitt galna sinne, men denna gång viskade en fågel att det är citronmarängpaj som gäller. En del av mig blev glad som ett barn eftersom citronmarängpaj är min favorit…efter chokladpavlova. Dock fick jag lite panik eftersom jag inte riktigt visste hur man gör en citronmarängpaj kul och annorlunda.

Som sagt, det finns inte allt för mycket att jobba med, mer än marängen. Ok, det var orättvist sagt, men jag fick en liten blackour. Jag tog i alla fall fram mina tyllar och gick bananas. I mitt huvud var det kanske en lite mer fast hand som spritsade pajen, men jag blev ändå väldigt nöjd, älskar färgen som bränd maräng får. Jag tog även fram sprayflaskan med guldfärg men så fort den närmade sig marängen tog den slut. Grrr. Men det var nog för det bästa.

Lemon curden är Leila Lindholms som smakar riktigt bra, inte för söt och inte för sur. Dock borde jag ha låtit den sjuda lite längre, den blev lite för lös. Men men, så länge det smakar gott!

På tal om recept, här kommer lite av baksidan: Jag misslyckades med pajskalet! Jag testade Leila Lindholms recept men det blev som en stor pannkaka som smälte ihop och sprack. Ah! Panik! Så jag tog fram den trygga Bibeln ”Bonniers kokbok” där Jan Hedh bidragit med sitt recept. Jag blev inte heller helt nöjd med det eftersom kanten kröp ner längs pajformen, men i övrigt smakade den faktiskt fanfantastiskt.

Fråga: Hur gör man för att pajkanten inte ska krypa ner? Tips!?

Det här inlägget postades i Tårtor, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Grattis Filippa Reinfeldt! Citronmarängpaj pour vous!

 1. ihemmetslugn skriver:

  Man förgräddar pajskalet med aluminiumfolie längs kanterna, eller fyller upp hela pajen med okokt ris alt okokta ärtor alt okokta bönor.
  (du kan spara fyllningen att grädda fler pajer med om du vill)

 2. Rebecka skriver:

  Jag ställer alltid in mina pajer i kylen i ca 15 min innan jag gräddar dem och det funkar för mig :) har du inte testat det så gör det.

  Jag tycker den blev väldigt fin och den är säkerligen god också :)

 3. Mattias skriver:

  Hmm, men jag hade aluminiumfolie när jag testade Leilas recept och det pajskalet blev ännu värre.

 4. Mattias skriver:

  Jag hade min paj inne i kylen i 30 minuter!
  Leilas paj hade jag inne i frysen!

 5. Sunok skriver:

  Lägg kanterna ngn millimeter utanför pajformen, typ så den hänger över lite å skär bort om det finns överflödigt kvar efter förgräddningen…

 6. esters hörna skriver:

  precis som någon skrev ovan så kan nog okokta ärtor hjälpa. I en receptbok jag har så står det om dessa ärtor i alla pajrecepten men jag har dessvärre inte hunnit prova denna teori själv. :)

 7. Bad Bake Day skriver:

  Jag håller med ovanstående. Aluminium eller frys. Helst alimuminium. Alltså kläm till över hela kanten, så de skyddas. Funkar finfint!

 8. Mattias skriver:

  Hmmm, ska testa ärtor..och att hänga pajdegen över pajformen. Tack tack!

 9. Linda&Ebba skriver:

  Jättefin Citronmarängpaj! Grattis Filippa!

  Ja, får du till det så dela gärna med dig! Har aldrig haft problem förut, men för 2 år sedan började pajkanterna hasa ner. Så tråkigt, och väldigt opraktiskt när fyllningen rinner ner och blöter upp hela botten :-/

 10. Filippa skriver:

  Mattias!
  Mmmmmm, den var fantastiskt god :) och var ju så vacker så vi nästan inte vågade skära upp den :) eller hur?
  Tusen tusen tack!
  Filippa

 11. Mattias skriver:

  Tack!!! :)

 12. Malin skriver:

  Jag använder en pate sucree-deg som är väldigt hanterbar. Den är lite mer som kakdeg än som torr pajdeg vilket gör att kavling och så blir väldigt enkelt. Tror att det är bra att ha en deg med ägg eller liknande i, inte bara smör som ska hålla ihop degen. För smöret smälter ju onekligen, så då kan det vara bra med något mer som kan ge stadga.
  Vissa gånger kräver receptet förgräddning, men andra gånger är fyllningen så blöt att hela pajen ska stå inne i uppemot en timme, och då blir det bara bränt om man förgräddar. Men vid förgräddning är bönor/ärtor/liknande på ett bakplåtspapper ett måste. Fyll upp hela vägen vid kanterna. inte bara lite längst ner för att undvika att den reser sig, utan hela vägen upp så att kanterna sitter kvar.
  Min erfarenhet säger mig att det är enklare i former som är pajformade, räfflade eller vad man ska säga, än att göra i springform med raka kanter.
  Samma deg i de här recepten, men ett med förgräddning och ett utan: http://sugarcandymountain.wordpress.com/2011/05/26/jordgubbs-rabarberpaj/
  http://sugarcandymountain.wordpress.com/2011/02/06/ananaspaj/

 13. Mattias skriver:

  tack tack tack!!!

 14. cathrine skriver:

  Älskar dessa pajer med citron och maräng, mums!
  Fin pajblev det med! eller vacker!

 15. Mattias skriver:

  Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>