Gör världen bättre – en whoopie pie i taget…

Ni vet hur jag brukar blaja på om att jag vill rädda världen med kakor. Det är sant! Be Mia Öhrn baka 5000 kladdkakor och skicka ner dem till Grekland så ska ni se att finanskrisen är ett minne blott.
Den här gången tänkte jag använda ett par oskyldiga whoopie pies för att göra er uppmärksammade på Min önskans stad. Det är en kampanj som Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond har sparkat igång för att samla pengar till allergiforskning. Se så, behåll fokus nån sekund till!



Min önskans stad kan folk lägga in en önskan som andra sedan kan donera pengar till. Alla pengar går till samma sak, så öppna plånboken och skänk en slant eller sprid vidare kampanjen på twitter #Minönskan eller sprid länken på fejjan: www.minönskansstad.se

”Jag önskar att landets alla caféer ska få upp ögonen för landets alla allergiker”.

Allergiker/veganer/rädda världenianer: Därför tog jag fram två recept på whoppie pies fria från gluten, ägg, mjölk och nötter som nääästan alla kan äta.

Båda recepten utgick från Åsa Swanbergs recept ur senaste numret av tidningen BAKA. Jag bara gjorde de allergivänliga men behöll den supergoda smaken. Tjejerna på BAKA, Åsa och Malou, har dessutom släppt en sprillans ny bok med en massa recept på Whoopie pies. Och för att vara lite cheesy: WHOOPIEEEES!!!

Chokladwhoopie med salt chokladfyllning

50 gram smör, rumstempererat
0,5 dl matolja
1,5 dl strösocker
1 dl rismjöl
0,5 dl potatismjöl
0,5 dl kikärtsmjöl
1 dl kakao
0,5 tsk xanthan gum
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
2 dl sojamjölk (eller vatten om du är allergisk mot soja)

Vispa smör, matolja och strösocker krämigt. Sikta ner rismjöl, potatismjöl, kikärtsmjöl, kakao, xanthan gum, bakpulver, salt och vaniljsocker i en bunke. Rör ner smörgegget i mjölblandningen. Blanda till sist ner sojamjölken (eller vatten). Så fort smeten är klumpfri är det bara att fylla en spritspåse med den och spritsa ut små klickar, stora som en femkrona. Du kan även använda en sked, inga problem! Tänk på att ha generöst med avstånd eftersom de rinner ut.

Grädda dem i 175 grader i 10 minuter. Ta ut och låt svalna. Lägg ihop kakorna två och två med fyllningen nedan.

Salt chokladfyllning (Åsa Swanberg)

1 dl sojamjölk (eller rismjölk/havremjölk)
1 msk honung
125 gram mörk choklad
0,5 tsk flingsalt

Hacka chokladen fint. Koka upp sojamjölk och honung. Ta kastrullen från plattan och rör ner den hackade chokladen. Avsluta med flingsaltet och låt krämen svalna i rumstemperatur tills den får rätt konsistens. Jag brukar sätta plastfolie över så att det inte blir nån läskig hinna över chokladen. Spritsa eller bred på kakorna.

Okej, den här fyllningen är inte från Åsa och Malous bok, utan från den första Whoopie pie-boken som gavs ut (I think). Ett amerikanskt litet praktexemplar som har den här nästan obehagligt lena och goda honunhssmörkrämen.

Vaniljwhoopie med honungssmörkräm

50 gram smör, rumstempererat
0,5 dl matolja
1,5 dl strösocker
2 dl rismjöl
0,5 dl potatismjöl
0,5 dl kikärtsmjöl
0,5 tsk xanthan gum
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
3 tsk vaniljsocker
2 dl sojamjölk (eller vatten om du är allergisk mot soja)

Vispa smör, matolja och strösocker krämigt. Sikta ner rismjöl, potatismjöl, kikärtsmjöl, xanthan gum, bakpulver, salt och vaniljsocker i en bunke. Rör ner smörgegget i mjölblandningen. Blanda till sist ner sojamjölken (eller vatten). Så fort smeten är klumpfri är det bara att fylla en spritspåse med den och spritsa ut små klickar, stora som en femkrona. Du kan även använda en sked, inga problem! Tänk på att ha generöst med avstånd eftersom de rinner ut.

Grädda dem i 175 grader i 10 minuter. Ta ut och låt svalna. Lägg ihop kakorna två och två med fyllningen nedan.

Honungssmörkräm

150 gram smör, rumstempererat
5 dl florsocker
3 msk sojamjölk
1 msk honung
Saften från en halv citron
ev. några droppar röd karamellfärg

Använd en sked till det här, en elvisp vispar in alldeles för mycket luft. Rör ihop smör och florsocker i en bunke. Blanda ner sojamjölken, honungen och citronsaften. Rör tills du har fått en kalaskrämig konsistens. Färga eventuellt krämen med några droppar röd karamellfärg. Spritsa eller bred smörkrämen på kakorna.

Det här inlägget postades i Allergibak och vegan. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Gör världen bättre – en whoopie pie i taget…

  1. Hilma skriver:

    Jag är själv allergiker och kan tänka mig att läkemedelsbolagen tjänar mängder på oss som är allergiker. Känns därför bra att astma och allergiförbundet kör igång en sån här kampanj – och framförallt väldigt kul att du stödjer den!

    Självklart är jag på!

  2. Johanna skriver:

    Med smör menar du förstås mjölkfritt margarin? Med tanke på världens alla Allergiker/veganer/rädda världenianer. ;-)

  3. Mattias skriver:

    Exakt!

  4. Chatrin skriver:

    Tack för recepten!
    http://minsotatand.blogspot.se/2012/06/whoopies.html

    De blev väldigt bra, men jag funderar på om jag inte skulle minska ner på någon av mjölen i vaniljversionen, trots att jag bakade dem kvällen innan var vaniljwhoopisarna ganska torra dagen efter, medan chokladversionen fortfarande var saftiga och fina. På samma gång flöt de med vanilj ut mer, hmm… svårt!

  5. Mattias skriver:

    Hmmmm…märklish. Men jag jobbar fortfarande på dem. De var goda, men kan bli bättre. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>