From Skiathos with Love

Det blev paus från köket i alla fall…och herregud vad skönt. Jag har precis varit en vecka i Grekland och verkar ha tajmat det perfekt eftersom det regnade i måttligt varma Schweden. Fokus blir på mat, så läs på! Imorgon åker jag till Skåne och Köpenhamn, så ni får mina favoriter därifrån också innan jag beger mig tillbaka till köket igen!

Utsikten från vårt rum. Två meter till poolen vilket är super när man vill bada och fruktansvärt när det springer runt skräckbarn som badar på okristliga tider. Men det var super, jag körde in mina öronproppar i stigbygeln och sov sött.

Vädret var annars faaantastisk, 37 grader första dagen sen blev det bara värre. Jag var vitast på ön i tre dagar, sen blev jag den rödaste.

Här är min sambo som jag spenderade en vecka med. Tänk er det humöret i en hel vecka och ni förstår varför jag åldrades 10 år.

Okej, jag vet att man ska börja med några bra saker innan man trashar något, så…duken var ju fin. Minen jag har säger ganska mycket om mitt matintryck av Skiathos.

…Tur att någon gillade det. ;)

Självklart var jag tvungen att testa alla Souvlakimåsten, både kyckling och fläskkött. Såå, tråkigt! Det var skolbespisning med besparingar. Och alltid ris och pommes i en märklig konstellation för att tillfredsställa allas önskemål.

Nu till något bra! Stränderna var fantastiska! Ah! Skiathos hade bara sandstränder vilket är min favorit (go Skåne). Det här är dock från grannön Skopelos och stranden Lalaria.

Här är från en annan ö som Beatles tydligen tänkte köpa på 60-talet. Folk la sig bredvid döda fiskmåsar, plastflaskor, medicinburkar och oljefat. Alla utom jag som gormade som en galning över vilken skit det var. ;)

Hittade några filopajer med fetaost. Ah! Riktigt gott och bara 15 spänn.

Friterad ost är aldrig fel ;)

Här är från en fiskrestaurang i hamnen som fiskade sin egen fisk. Det lät bättre än det var. Jag fick typ 1 musslor som smakade hemkunskap och Jonas fick mycket fisk som smakade ”torsk i tomat”. Jag tror att lärdomen är att om restaurangen har fler katter än gäster…gå till en annan restaurang.

Efterrätterna vi tog var en baklava som kunde ha varit sötare och en brulepudding som…inte var som den brukar. Den var inte äcklig, men greker verkar inte gilla söta bakverk.

MMmmhmm…lång vandring, svettiga svenskar, men fin utsikt.

Den bästa restaurangen på Skiathos var en italiensk…med lite grekisk mat. Jag har såklart glömt namnet på den och slarvat bort visitkortet, så det får bli min och Jonas grekiska hemlighet. Och Goldie Hawn som var här och käkade förra sommaren och som tydligen letar hus på ön.

Jonas som inte vågar testa mer än svenska köttbullar på Mallorca var modig och tog dragonkyckling med rödkål. Riktigt god. Jag tog grekisk sallad, såklaaart.

Ja, sen tog jag även….hm…pasta med en massa ost. Jag har inte ätit pasta på 1,5 år så jag var värd det! Jonas åt moussaka 5 av 7 dagar och favoriten fanns här.

Det jag tar med mig från ö i matväg är sättet de dekorerade tallrikskanten med kryddor, så vackert!

Håll ut, snart blir det Skåne och Köpenhamn. Hoppas ni har det bra där ute i landet!

Det här inlägget postades i Inspiration. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till From Skiathos with Love

 1. lisa skriver:

  mumsmums och snygga ni är! snygga paret!

 2. katarina skriver:

  Förstår vad du menar när du beskriver maten, men en fin grekisk sallad sitter aldrig fel och saganaki (grillad ost) är ju bara så gott. Ser iaf fantastiskt ut och då tänker jag på den blå himlen och det blå havet. För i sverige har det bara regnat…puh!

 3. Anna skriver:

  Ser härligt ut! Det är lite knivigt att hitta den bra maten i Grekland, speciellt när man i iver att tillfredställa brittiska turister måste servera pommes till ALLT. Vi var på Rhodos i maj och höll oss strikt till de grekiska specialiteterna och då blev det rätt bra mat, mer husmanskost liksom.

 4. Mattias skriver:

  Tack!

 5. Mattias skriver:

  Saganaki! Just ja, så galet gott!

 6. Mattias skriver:

  Jaa, fruktansvärt. Men absolut, vi letade som tokar efter genuina grekiska tavernor i krypin. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>