Frågelåda macarooner!

För er som tänker ”Ska han inte sluta baka macarooner snart?” så kan jag bara säga: Nej, aldrig! haha. Jag hävdar bestämt att macarooner är den perfekta kakan.

Självklart vill jag att alla ska testa på att baka macarooner, det är väl värt det. Mitt favoritrecept hittar ni här. Var beredda på otaliga försök och härliga misslyckanden, men när ni väl har lärt er att cykla så rullar det på.

Frågelåda Macarooner

Har du frågor kring macaroonbakande så ställ de nu! Jag kan inte allt, men mycket ;) Tillsammans ska vi nog hitta svar på mysteriet kring spruckna macarooner, misslyckade fyllningar, mixad eller mald mandel och mycket annat.

Ställ din fråga i kommentarsfältet så sammanställer jag alla med svar!

De här galet blå macaroonsen fick min sambo på födelsedagen. Fyllning är hans favorit: Mintkrokant.

Det här inlägget postades i Macaroons och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Frågelåda macarooner!

  1. Lisa skriver:

    fy så fina!

  2. Om din blogg varit en bok så hade jag och min vän hanna, läst den från pärm till pärm säkert tio gånger.

    Så igår kunde vi inte hålla oss länge, macroninspirationen flödade och vi satte igång! För att vara första macronförsöket så måste jag ändå vara rätt så nöjd, de sprack inte, och fick en så kallad ”fot”, blev lagom sega innuti, och smakade helt enkelt gudomligt! Men, det fanns några problem:

    1. De blev inte alls sådär släta som dina ser ut att vara, utan såg ut att ha en fruktansvärt grov akne på ovansidan. Vad kan det vara för fel? Vi siktade mandeln och florsockret precis som i receptet, kan felet vara att vi inte lät mandeln lufta och torka, utan bakade med den direkt efter att vi malt och silat den?

    2. I brist på sprits, så spritsade vi med plastpåsar med hål i, och när vi då spritsade ut dom på plåten så blev dem i formen av traditionella maränger, och inte som låga ”pölar”. Vi slog under plåten i övertygelse om att de skulle flyta ut, och bli av med den marängiga ”toppen”. Men de såg fortfarande mer ut som en korsning mellan köttbullar och maränger, än som blivande macroner. Vad gjorde vi för fel? Var smeten för tjock? Var det helt enkelt spritsens bristande närvaro?

    Ha en skimmrande helg!
    /Sofia

  3. Just det! Jag glömde en sak:

    3. Dessutom så blev macronerna lite svagt bruna, de fick alltså lite färg. Och då hade vi ändå rikligt med karamellfärg, och de hade lagom konsistens. Så tiden och temperaturen borde ju vara lagom – eller?

    DS.

  4. Tara skriver:

    Tre gånger har jag lagat macaroons. Tre gånger har jag misslyckats. Men det heter väll fjärde gången gillt?:D Dina är i alla fall otroligt fina! :)

  5. Magdalena skriver:

    Jag skulle gärna vilja veta vad man ska kolla efter när man blandar ner äggviteskummet i mandelsmeten. Hur tar man reda på redan i det läget huruvida man blandat för lite, tillräckligt eller för mycket? Vilket tecken är det första som börjar antyda på att man närmar sig gränsen..? Ska det bara bli jämt och fint blandat, eller ska det ”bearbetas” också..?

    Tusen tack för en kanonfin och inspirerande blogg! :) <3

  6. Louise skriver:

    Går de att göra veganska? (ha! där fick du en nagelbitare, kanske inte ens rimligt att be dig anta utmaningen eller? usch nu var jag dryg. men en öppen frågelåda kan man inte strunta i när man undrar)

  7. Eva skriver:

    Mmmm dessa var nog de snyggaste jag sett på lääääänge. De e sådana här som gör att jag ger mig på att försöka mig på den ultimata macaonen igen o igen o igen o igen……foten på dessa Mattias -to die for ;) ;)
    Har surdegsbröd på jäsning .Men av en händelse ;) tog jag fram äggvitor igår.
    So here we go again,…Tack för inspirationskällan med stort I <3

  8. Karin skriver:

    Åh, de är så fina. Jag har en fråga! Finns det en chans att kunna baka dem utan mandel? Har en allergisk pojkvän men skulle så gärna vilja baka såna till honom.
    Tack för världens bästa blogg!

  9. Eva skriver:

    något recept på mintkrokant föresten?? låter smaskens !

  10. Rebecka Eriksson skriver:

    Hej Mattias!
    vilken härlig blogg du har, underbara bakverk.
    Jag har bakat macaroons ett antal gånger och det går bra!
    Men jag blir inte alltid så nöjd med färgen, jag vill ha skarpa färger.
    Helröda med det blir bara rosa.
    Har du några tips på vilka färger som är bäst att använda!?
    Det är svårt att använda vanlig hushållsfärg, det gör smeten för lös.
    Ett mysterium.
    Vad använder du för färg?

    R Eriksson

  11. Fruktsmakande macaroons är min favvo.
    Citron och jordgubb.
    Hur skulle du göra fyllningen till såna?
    Helt enkelt klicka i lemon curd eller sylt känns fel (skulle möjligen bli för vattnigt också), jag är ute efter nåt fastare, smörkrämsliknande men som ändå smakar frukt. Essencer, eller blanda i sylt i smörkräm?
    Tack!

  12. Eva A skriver:

    Vad gör du med äggulor som blir kvar?

  13. Mattias skriver:

    Ibland gör jag glass…andra gånger creme brulee…men oftast slänger jag dem :/

  14. emma skerfe skriver:

    kan man baka på mandelmjöl från butik istället för hemmamalt?

  15. Mattias skriver:

    Absolut! Det är same same, men dyrare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>