För er som redan är trötta på ägg i sin naturliga form…

…äggmacaroner!Efter LCHF-dieter och GI-dieter får jag krampkänningar bara av att höra ordet ”ägg”…eller omelett…eller äggsallad, kokt ägg, stekt ägg, pocherat ägg. Ja, förutom äggmacaroner då. Det var kanske lite väntat nu i påsktider, men ja, det är ju tusen gånger roligare att pynta kakor än mat. ;)

Det är visst fler än jag som gillar macaroner. Det här är min trägås som kan ha stått i Fredrik Reinfeldts rum en gång i tiden….tamtamtamtaaaam…

Mmmmm, citron. Varför är alla desserter kring påsk smaksatta med citron? Och varför är allt gult? Jag kan varken något om traditioner eller religioner, så för mig är det helt obegriplig. Fyllningen här är min tolkning av Pierre Hermés citronfyllning. Med tolkning menar jag ”JAG FÖRSTÅR INTE FRANSKA!!!”.

Citronfyllning

225 gram ägg
240 gram florsocker
Rivet skal och saft från fyra citroner
350 gram smör
100 gram mandelmjöl

Vispa ihop ägg, citronsaft och citronskal. Häll över i en kastrull och värm upp. Vispa hela tiden, det får aldrig koka. Blandningen ska nå 83 grader innan du tar den av plattan, silar, och sedan vispar ner smöret. Mixa allt med mandelmjölet i en mixer. Låt svalna i kyl innan du fyller macaronerna.

Jaa, jag ska komma på en enklare version.

Sådär, nu kanske jag slipper höra honom kvacka fram till midsommar.

Ska även skicka en hög till min faster Gunilla i Malmö, tror att de här passar henne bättre än de galet söta mandelmacaronerna hon fick förra gången.

Det här inlägget postades i Macaroons. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till För er som redan är trötta på ägg i sin naturliga form…

 1. Pehrnilla skriver:

  Var det nåt att skryta med…..Gåsen alltså:)
  Jag har också ägg på bloggen idag och har inte ens funderat på någon påskmat. Ibland är mat tråkigt speciellt när man måste göra den själv:)

 2. Lisa skriver:

  Hej Mattias!!

  Måste säga att jag fullkomligt älskar din blogg! Jag har själv dille på att göra macarones, men alltså, jag är ju mil i från dig och dina talanger. En sak undrar jag, ibland när macaronerna ser så där härliga ut i ugnen och har rest sig snyggt, så där så hjärtat tar ett litet skutt, så tar man ut dem och de sjunker ihop och blir platta så ”foten” knappt syns, varför? Vet du?

  Glad Påsk!

 3. Sussie skriver:

  Underbara! Världen kan behöva lite mer kreativa macaroner. ;)
  Tack för länken förresten! Made my day!

 4. Lisa skriver:

  hihi fint! kreativaste du!

 5. Mattias skriver:

  Tack! :)

 6. Mattias skriver:

  Oj, det låter som att du har bakat dem för kort tid. De kollapsar då, precis som vanliga maränger. :)

 7. Mattias skriver:

  haha…jaaa…den är min käraste ägodel. Inte för att den kanske har tillhört Reinfeldt utan därför att den ser helt galen ut…och jag är skåning. ;)

 8. Pehrnilla skriver:

  Haha ja då blev det ju genast bättre;) Då får jag inköpa en lammbagge då jag inte är skåning utan gotlänning från början. Fast jag har blivit utblandad efter åren i Skåne.

 9. Rebecka skriver:

  Det gula i påsken kommer främst från traditionen man har i kyrkan att man efter fastan och långfredagens sätt att skala bort alla dekorationer och klä kyrkan i svart – så klär man på påskdagen (då Jesus uppstod) kyrkorummet i festfärgerna Guld och vitt. Det guldiga blev gult och det matchar dessutom alla ägg man nu efter fastan äntligen fick äta igen….

  Jag kan inget om macarooner, men märklig kunskap om traditioner kan jag ju dela med mig av som tack för en trevlig blogg!

 10. Mattias skriver:

  haha…vad bra. Det enda jag ångrar nu är att jag inte dekorerade dem med guld! Tack! :)

 11. Matilda skriver:

  Hej, Mattias!
  Nu är det jag som ska ha hand om efterrätten på påskafton i min familj och jag har inga idéer på vad jag ska göra! Har du några förslag? Gärna någon typ av mjuk kaka, tårta eller någon smarrig bakelse!

  Tack på förhand!
  /Matilda :)

 12. Mattias skriver:

  Ja! Gör Pavlova! Det är den bästa och enklaste desserten/tårtan att göra. Som en gigantisk stor maräng man bakar dagen före, sen låter man den stå i ugnen över natten och dagen efter är det bara att klicka på vispad grädde och bär. Galet god!

  Färga marängen gul så blir den ännu påskigare :)

  Nigellas är det receptet jag har provat: http://www.recept.nu/1.35015/nigella_lawson/pavlova

 13. Matilda skriver:

  Tack så mycket! Skall testas :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>