Födelsedagsmiddag med bubbel och chokladtårta!!!

Min kära sambo Jonas, tillika krambjörn, fyllde år förra veckan. I fredags hade vi en liten middag med två vänner för att fira att stackaren bara blir äldre och äldre (till skillnad från mig). Jonas fick välja maten, jag fick laga den och i glasen bubblade det spansk cava från Jaume Serra.

Jag och Jonas ääälskar bubbel. Problemet är att jag är ganska dålig på bubbel och hyfsat feg för att testa nytt. Jag är dessutom smått irriterad på alla de som köper svindyr Moët Champagne och tror att de kan allt om bubbel, när jag är mer intresserad av prisvärda flaskor som jag faktiskt kan dricka så ofta att jag skäms  utan att behöva låna pengar av mina föräldrar.
Så ja, vi började med Jaume Serra Brut Nature som beskrivs som ”torr och ungdomlig”, vilket även stämmer bra in på mig. Perfect match. Jag gillar att dricka cava som den är, men när gästerna kom så ploppade jag ner lite sangriasorbet istället för is. Sjuuukt gott och lagom lyxigt. Den har vilat i min frys ett tag, hade jag orkat hade det blivit min absoluta favorit: Rödvinssorbeten med hallon.

Sangriasorbet

1,5 dl strösocker
0,75 dl vatten
2,5 dl rödvin
375 ml apelsinjuice
1 msk apelsinlikör
rivet skal av en apelsin

Värm strösocker och vatten i en kastrull till sockret har smält. Häll över i en skål och tillsätt rödvin, apelsinjuice, likör och apelsinskal. Ställ in i kylen och låt bli riktigt kallt och kör sedan allt i en glassmaskin. Frys. Nu är det bara att ploppa ner lite sorbet i champagneglasen och toppa med cava eller annat bubbel.

Till varmrätt blev det filodegsrullar med sojafärs, grönsaker, chili och kryddor. Aubergineröra med granatäpplesirap (som är mitt nya beroende, tzatsiki och rostad potatis, även den med granatäpplesirap. Jag blev supernöjd, dock får ni vänta med receptet…håller på med en ny blögg som ska stå för matdelen av mitt liv. :)

Och så till födelsedagstårtan. Tadaaaa! Jonas önskade sig en chokladkaka med klegg och hallon. Jag var liiiite seg med bakandet, råkade kaaanske fastna vid en hög med kokböcker. I mitt huvud hade jag tex. planerat lite skojiga dekorationer, istället slängde jag på ett gäng marsipangrejer som jag har haft liggandes ett tag. Jag tänkte faktiskt ge dem till min syster, men ja…nöden har ingen lag. Det är från lite övning med marsipan.   Chokladkakan var, precis som varmrätten, vegan. Så inga ägg eller mjölkprodukter. Receptet är tagit härifrån, förutom frostingen som är en väl bevarad hemlighet och förmodligen kommer att finnas med i min bok. Sjuuukt god! Receptet på kakan är i gram, så fram med er digitala våg!

Chokladkaka

330 g vetemjöl
400 g farinsocker eller ljust muscovadosocker
12 g bikarbonat
65 g kakao
en nypa salt
4,5 dl osötad sojamjölk
0,9 dl neutral matolja
2 tsk vaniljsocker
1 paket frysta hallon
2 x 20 cm springformar

Tina hallonen och häll bort vätskan. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra (mjölkfritt margarin) och mjöla de två springformarna. Sikta ner de torra ingredienserna i en bunke. Blanda ihop de våta ingredienserna i en annan. Vispa sedan ner de våta i de torra. Använd en ballongvisp och kör runt till alla klumpar är borta. Fördela smeten i de två formarna och tryck ner hallonen. Grädda i 175 grader i ca 35 minuter eller tills kakan är torr i mitten. Ta ut och låt svalna.

Dela tårtbottnarna i två delar och varva med frosting. Har ni ingen favorit så testa Nigellas, den är riktigt god. Recept här.

Till chokladkakan drack vi Jaume Serra Brut Rosado som är en rosa cava. Perfekt till chokladkaka om jag får säga så (men även till fisk, skaldjur och som apértif).

Och för er som undrar så är båda cavorna löjligt prisvärda, 60 kr för Jaume Serra Brut Nature och 65 kr för Jaume Serra Brut Rosado. Så om ni vill dricka riktigt gott bubbel för en billig slant så är det väl värt att testa.

Det här inlägget postades i Allergibak och vegan, Inspiration, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Födelsedagsmiddag med bubbel och chokladtårta!!!

 1. Johan skriver:

  Hej Matte,

  Ny utmaning till dig. Uppfinn den bästa alkoholfria drinken åt mig.

  Tack puss o hej

 2. Marie i skåne skriver:

  Tack för en rolig och intressant blogg. Du får (nästan) allt att se så lätt och gott ut! Ska bli spännande att titta i din kokbok.

 3. Mattias skriver:

  …dricker du inte alkohol?
  Jag har faktiskt funderat på det eftersom jag inte har tid eller ork att dricka sprit och RedBull gör mig jobbigare än sprit. I’m on it!

 4. Victoria skriver:

  Mmm vad gott!!
  Kram från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

 5. Linnéa skriver:

  1, Kan ni snälla adoptera mig? (Jag är skitsnäll och äter allt utom kadaver.)
  2, Går det att köpa loss receptet på huvudrätten? Den lät fantastiskt och jag ser nyårsmiddagen framför mig! Jag tänkte förresten prova göra seitan till helgen, enkom din förtjänst.
  3, När kommer din bok egentligen? Jag bara väntar och väntar.

  Tack för att du finns!

 6. Åh granatäpplesirap – det är så gott! Det används mycket i libanon, speciellt till sallad (i min pappas familj)- vilket du bör pröva om du inte redan gjort det! OTROLIGT gott! Jag har gått så långt att jag gjorde min egen granatäpplesirap.. och det blev verkligen mycket godare än den köpta! Plus att man kan bestämma hur söt/sur man vill ha den. Btw. älskar dina små ekollons-dekorationer :D

 7. Mattias skriver:

  yeeey! haha. Absolut! Om du diskar så. ;)

  Det kommer snart! Receptet alltså! Boken något senare. Boken är dock inte vegan….maten är. :)

 8. Mattias skriver:

  Oj, så harcore. Är det svårt att göra egen? :)

 9. Haha… nej det var faktiskt riktigt lätt :D trodde det skulle vara svårare faktiskt. Såhär gjorde jag efter att ha letat runt lite i hur man gör.. http://foodaroundmyworld.blogg.se/2012/november/granatappelsirap.html

  Men om jag gjorde det igen hade jag nog velat ha i mindre socker. Och förlita mig på det naturliga fruktsockret i granatäpplena!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>