Födelsedag 30 + 30!


Då var det dags för Gunbritt och Mattias (inte jag) att fylla år. 30 + 30 kräver något specialez. Vad ni ser på bilden ovan kan vara den bästa kombon till present någonsin – Hi-hat cupcakes och minitallrik för finger food.

Först så behöver du baka ett par riktigt goda chokladmuffins. Jag tog receptet från Leila Lindholms A Piece of Cake.

Chocolate cupcakes

3 st ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 st nypa salt
100 g mörk choklad 70 %

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad. Placera ut pappersformar på en plåt. Jag körde dubbla formar för att de skulle hålla formen bättre. Fyll dem med 2/3 med smet.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.

Maräng

3 äggvitor
4 dl strösocker
saft av 1 citron
1 tsk vaniljsocker

Vispa äggvitor, strösocker och saft av en citron fluffigt i en rostfri bunke eller glasskål. 
Sätt bunken över vattenbad och fortsätt vispa tills sockerkristallerna har smält.
Ta bort bunken från vattenbadet och vispa ner vaniljsocker. Vispa yttligare några minuter tills marängen tjocknat och svalnat.
Spritsa ut marängen på cupcakesen och låt stelna i kylen.

Chokladtopping

300 gram choklad, 70%
3 msk matolja

Hacka chokladen och smält den över vattenblad tillsammans med matoljan.

Doppa cupcakesen i chokladen och låt stelna i kylen.

Voila!


Ok, jag skrek som en liten flicka när jag såg denna bleka förpackning på Lagerhaus. Små palstringar med en liten tallrik som man kan servera finger food på…eller små Hi-hat cupcakes!


Hur fantastisk är inte det här?


Lagerhaus hade även den här plåtlådan, perfekta för små cupcakes.


Homemade indeed.

Det här inlägget postades i Ätbara presenter. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Födelsedag 30 + 30!

  1. Bakmammorna skriver:

    Fantastiskt fina och de är säkert lika goda som de ser ut! En mkt bra present!

  2. badbakeday skriver:

    Åh, jag har velet testa dessa sen jag läste på bakerellas blogg om de. Där skrev hon att marängen var lite jobbig att få till, vad tyckte du?

  3. Mattias skriver:

    Nje. Jag halverade ju Leilas recept på marängen eftersom det var galet mycket. Det enda som är jobbigt är att man måste vispa relativt länge innan sockerkristallerna smälter =)

  4. Therese skriver:

    Åh, dessa måste jag prova! Såg också dem på bakerellas blogg, och funderade om jag verkligen skulle ge mig på dem, verkade lite komplicerade. Men här var ju fina förklaringar, på svenska och allt, så nu ska jag nog klara av det. :)
    Diggar din blogg!

  5. Mattias skriver:

    Klart du ska prova dem! Tänk på att även en ful och misslyckad kaka är en goood kaka ;)

  6. Eva skriver:

    Såååååååååå himla glad man hade blivit om man fått en sådan bedåååååårande låda ! De hade verkligen ”Make my day ;) ;);)”

    Du e så himla duktig o jag blir så inspirerad o glad över din blogg !!

  7. Eva skriver:

    Glömde fråga om dom små söta formarna oxå kommer från Lagerhaus.

  8. Mattias skriver:

    Jajemensan!

  9. Mattias skriver:

    Haha…vad kul!

  10. Laila skriver:

    Vad häftiga tallrikar, vad kostar dom ? kan inte hitta dem på deras hemsida.
    Verkligen inspirerande blogg :)

  11. Mattias skriver:

    Jag tror bestämt att de kostade 89 kr, då fick man 10 st. Mje, men Lagerhaus hemsida har 10% av hela butiken, och definitivt inte dessa små guldkorn! =)

    Tack förresten!

  12. fröken kök skriver:

    arrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr JAG VILL OXÅ HA DESSA. fan att närmaste lagerhause butik ska ligga i piss malmö.. BARA 10 mil bort typ.. snyft

  13. Mattias skriver:

    Men guuu, vart bor du? Måste väl finnas nån närmare?

  14. Cecilia skriver:

    Hej!
    Har en fundering på att bjuda på dessa små underverk på min 40-årsfest och undrar hur många dagar i förväg du tror att jag kan göra dem utan att de blir torra och chokladen får tråkig färg.
    Vad tror du är bästa sättet att förvara dem på – i kylen eller i rumstemperatur?

  15. Mattias skriver:

    Alltså, de blir ju tråkigare för varje dag, men senast gjorde jag mina två dagar innan och de var jättegoda. :) Och jag förvarade dem i kylen, det är bäst, speciellt nu när det är så varmt ute.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>