Fjäderlätt chokladkaka!

Alla hemmabakare måste ha en galet grym chokladkaka i bakfickan. En kaka som är så mäktig att svärmor trillar av stolen och era vänner ser dubbelt av lycka. Jag hittade mitt recept i min husgud David Lebovitz bok. Låt mig bara säga att jag inte är ett fan av kladdkakor alls, men den här fick till och med mig att fundera om.

En supporter på Twitter noterade att det finns en annons för en Gynekolog i tidningen och allt jag kan säga är: Ni skulle sett de andra tidningarna jag valde mellan.

Den fick några ljusare områden vilket är resultatet generös smörning av springformen, men ingen har ju dött av lite smör…

Fjäderlätt chokladkaka

225 gram smör
340 gram mörk choklad
6 ägg
200 gram strösocker

Smält smör och choklad i ett vattenbad.
Vispa ihop ägg och strösocker.
Blanda ner chokladsmeten i äggblandningen och häll sedan allt i en smörad och mjölad springform. Klä springformen med aluminiumfolie och sätt i en hög långpanna eller stor gratängform, till hälften fylld med hett vatten. Låt grädda i 175 grader i ca 1 timme eller till kakan verkar ha satt sig och ytan inte är klibbig längre. Ta ut och lyft ur springformen, låt svalna helt innan du dekorerar.

Nu till dekorationen, för inte kan man väl kalla en kompakt chokladskatt för ”fjäderlätt” om den inte är dekorerad av…fjädrar! ;)
Kan ni gissa vad de är gjorda av?

Mango!!! Jag hittade en gigantisk mango på Daglivs som jag var tvungen att köpa. Den skivade jag sen i tunna skivor och skar ut en ”fjäderform” som jag naggade lite i kanterna och skar i tunna jack i. Vet inte hur jag ska förklara men ni är begåvade och kan lägga ihop ett och ett. :)

Jag köpte även fikon som jag skivade och blandade upp med fjädrarna. Jag är inget fan av fikon sådär rakt upp och ner men de passar skamligt bra med choklad. Måste testas!

Varsågoda!

Det här inlägget postades i Tårtor. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Fjäderlätt chokladkaka!

  1. katarina skriver:

    Du har sådana underbara idéer- Fortsätt så!!!! En välkomponerad tårta, snygga färger och snygg design. Dix points. :)

  2. Here comes sugar skriver:

    Snygg! Och fjädermango.. avancerat!

  3. Så fantastiskt snygg den blev, som ett konstverk! Jag är helt mindblown här <3 Fikon och mango är ju underbart gott också, jag kan tänka mig att det passar riktigt fint ihop med en mastig chokladkaka! Åååh, vad sugen jag blev <3

  4. Katja skriver:

    Ja, den ser verkligen mäktig ut…och förmodligen är den även supergod.

  5. Bageri Boestorp skriver:

    Snyggt! Hoppas gynekologen betalar dig för ”produktplaceringen” haha. :)

  6. Helena Ljunggren skriver:

    I den fanns allt man behöver :D

    Så tjusigt!

  7. Mette skriver:

    Påminner om den devil cake jag gjorde för ett tag sedan, himmels god! :)

    Trevlig blogg!

  8. Mattias skriver:

    Åh, ser det! Det är faktiskt galet gott…nästan för gott.

  9. Lisa skriver:

    åh gud så fin!

  10. SAn skriver:

    Wow, så snygg! Och gott lät det också! Trevlig helg :)

  11. Linda skriver:

    Det här är nog den vackraste tårtan jag har sett! :)

  12. Karin L skriver:

    Håller bara med alla andra kommentarer. Du är ett bak-geni och jag är bara så avis att du inte bor i Malmö längre utan sååååå långt borta :-(

    Men en sak jag hoppas du vill (försöka) svara på är om du tror att man kan göra denna kaka dagen INNAN den ska intas???? Vill göra den den att ge bort till en mycket speciell person (läs; hundarnas uppfödare).

    Och du! Jag ska verkligen försöka komma ihåg att ratta in P4 imorgon. Det är ju hur coolt som helst att få höra dig där :-)

    /Kram

  13. Mattias skriver:

    Ja! Den går absolut att göra dagen innan, alla chokladkakor tycker jag är godast dagen efter. Jag gick och nafsade på den här i en vecka plus att jag frös in en bit som vi ska ha på kalas i helgen = världens bästa chokladkaka.

    Och tack för allt fint du skrev!

  14. Sara skriver:

    Hej & tack för en GRYMT inspirerande blogg! Du är helt fantastiskt duktig!
    Den här kakan gjorde jag förra helgen …OH MY GOD! Den godaste chokladkakan jag nånsin gjort! Och den blev bara godare & godare ju längre den fick stå i kylskåpet …. Mina kollegor blev helt galna!!! TACK för mitt livs bästa recept!

    Kram Sara

  15. Mattias skriver:

    Eller hur! Jag slängde in den i frysen för att jag inte skulle äta den, sen värmde jag på den i ugnen hos min killes mamma och den smakade nästan som en sufflé. Helt galet!

  16. Sara skriver:

    Lite tryffelaktig … Ja, helt oslagbar! Dock hade jag inne min i 30 minuter … halverade iof receptet men hade en liten form. Jag vågar inte göra den i helgen, är ensam hemma..kommer äta upp den. Har du sett Sex and the city när Miranda äter kaka ur soptunnan?

    Kram Sara

  17. Mattias skriver:

    haha…jaaa, klart jag har sett Miranda. Jag har varit Miranda så många gånger! Eller George i Seinfeld när han plockar upp en eclaire från soptunnan…haha.

  18. Sara skriver:

    Hahaha… jag vet inte om jag vågar ta risken… eller va falls, klart jag gör! Och äta ur soptunnan gör vi väl alla då & då?

    Som sagt ..det här reeptet är verkligen bland det bästa jag testat. Kollegorna blev bokstavligen stumma ….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>