Fira midsommar med en smått galen glasstårta!

Hur tokig jag än tror att jag är och hur ofta jag än försöker att dissa klassiker som prinsesstårtor och finska pinnar, så är jag barnsligt förtjust i en traditionell gräddtårta. Jag ÄLSKAR det! Meeeen, eftersom alla andra är så galet duktiga på att göra gräddtårtor så tänkte jag att jag var tvungen att komma på något annorlunda i midsommartider. Okej, det är en bit kvar, men ni fattar grejen.

Resultatet blev en tårta bestående av fryst kaksmet, gräddglas och jordgubbar. Och på toppen så kapslade jag in ett gäng gubbar i mörk choklad. En kul överraskning som i och för sig inte bjuder på någon leksak, men är försvinnande gott ändå.

Ännu bättre är att den här tårtan är superenkel att göra!

Jag använde mig av en springform med 20 cm i diameter och då passade halva satsen av kaksmeten nedan. Om du har en större springform kan du använda hela satsen. Här är inga absoluta proportioner, det är ju trots allt en tokig glasstårta!

Kaksmeten är för övrigt min och min systers hemlighet. Så god att vi sket i att spara receptet på resten av kakan.

Glassig midsommartårta

Kaksmet
2 ägg
2,5 dl strösocker
100 gram smält smör
2,5 dl vetemjöl

Rör strösocker och ägg vitt och fluffigt. Blanda ner det smälta smöret och till sist vetemjölet.
Fyll springformen med kaksmeten och ställ in i frysen i 1 timme så att den blir hyfsat fryst. Den ska inte bakas, det är det härliga! För er som har ätit Ben & Jerrys med kaksmet (som jag inte tror har kommit till Sweden, vet vad jag menar :) )

Men om ni vill grädda den är det bara att köra in den i ugnen i 175 grader tills den är klar.

1,5 liter gräddglas
0,5 liter jorgubbar

Rör glassen mjuk. Dela jordgubbarna i mindre bitar och vänd ner i glassmeten. Ta ut springformen från frysen och fyll på med glassblandningen. Spara 5 mm upp till kanten på springformen.

200 gram choklad
0,5 liter jordgubbar

Smält chokladen. Jag brukar göra det försiktigt i micron.
Toppa jordgubbarna i chokladen och ställ dem på en tallrik så länge. Häll resten av chokladen över glassen i springformen. Toppa nu med de chokladdoppade jordgubbarna och låt sedan hela kalaset stå i frysen tills det är dags att servera.

Tips: Använd en fast glass, oftast innebär det någon av de dyrare sorterna. Jag använde mig av superduperbillig glass och den är väääldigt mjuk vilket gör den svår att skära i snygga tårtbitar. Plus att den inte är lika god! ;)

Chokladen kommer att svettas något. Antingen är ni helt okej med sånna oväsentligheter, annars är det bara att sikta över lite kakao.

Hur barnsligt gott ser inte det här ut då? Fast ändå väldigt stilrent och snyggt på nån vänster. Eller nåt. Äh, vem lurar jag. Jag kommer aldrig att bli ”stor”, mer än runt midjan.

På tal om barnsligt glada bakverk så har Sara Alinder gett ut en bakbok i sann ”Bake My Day”-anda. Kalaskul tårtor – och andra roliga bakverk. Sånt här måste jag självklart välsigna, så slösa skatteåterbäringen på den vet ja!

Det här inlägget postades i Tårtor. Bokmärk permalänken.

33 kommentarer till Fira midsommar med en smått galen glasstårta!

 1. Paolo skriver:

  skall testa denna på midsommar, verkar så barnsligt enkel att tom jag borde kunna fixa den…..

 2. Maria skriver:

  Tänker göra denna imorgon – perfekt att förbereda inför skolavslutningen. Men kaksmeten – du menar alltså att man inte ska grädda den?? Bara frysa? Känns konstigt.

 3. var får du din inspiration någonstans? du så dukti!!!

 4. Mattias skriver:

  haha…absolut!

 5. Mattias skriver:

  Från allt möjligt. Ibland utgår jag från smaker, andra gånger får jag bilder i huvudet som jag gör om till bakverk. :)

 6. Emma skriver:

  Tårtan ser kanon ut. Har kikat in den boken också – men jag är ingen hejare på tårtor – fast just därför borde jag väl köpa den. Trevlig söndag! / Emma

 7. Paula skriver:

  Ska man inte grädda kaksmeten Mattias? Tänkte göra denna till Midsommar =)
  Provade att göra ditt Coop-bidrag förra helgen. blev vääldigt uppskattat :) )

 8. Mattias skriver:

  Neee, jag frös bara in den. Det är det som gör den barnsligt god. :) Det finns ju glass med kakdeg…varför inte kaksmet?

 9. Christine skriver:

  Men så fin!
  Ser väldigt god ut, den får nog bli mitt bidrag till midsommarens grillkväll i år.

 10. Mattias skriver:

  Jaa, perfekt ju! Det är ändå så kallt på midsommar, man behöver inte ens en frys. ;)

 11. Christine skriver:

  Haha, sant ;-)
  Ang. B&J-glassen med kakdeg kan jag tala om att den finns i en ICA-butik nära dig, eller borde göra det i alla fall.
  Jag köper min på ICA Maxi i metropolen Örebro.
  Thank heaven for Ben & Jerry’s!

 12. Mattias skriver:

  Jaaaa…den har jag ätit, men det ska finnas en med smeeeet också. :)

 13. Ser riktigt gott ut, bokmärkes och sparas till senare!

 14. Emilia skriver:

  Den där vill jag ha en bit av! NU!

 15. Leila Larsson skriver:

  Letade efter en enkel och god tårta och föll pladast för den här! När man smakar på smeten till kakan man ska baka brukar den smaka så otroligt gott och när man har gräddat – smakar det inte alls lika gott!

  Detta fick mig på fall – jag älskar god smet och ska prova andra smeter också i framtiden men till midsommar blir det din smet och din tårta – alla gånger!! Toppen – min man och jag har många gånger sagt att smeten är toppen – men kakan blir aldrig lika god!!!

  Du har löst problemet för oss!

  Kram på dig och tack!

 16. Malin skriver:

  Ben&Jerrys Cookie Dough samt Half Baked finns i de flesta mataffärerna (:

 17. Mattias skriver:

  Mjooo…men det är ju inte smet. Det är ju deg! ;)

 18. Mattias skriver:

  Härligt. Kul att man kunde hjälpa till. :)

 19. Ida skriver:

  Det såg så gott ut, det såg så lätt ut. Jag provade två gånger och misslyckades totalt båda gångerna med att få på ett fint chokladtäcke. Det var svårt!!!

 20. Zara skriver:

  Jag gjorde tårtan och bjöd på igår, den gjorde succé. Jag blev helt frälst i cookie doghn, kommer definitivt använda den härliga smeten igen :)

 21. Mattias skriver:

  slkjfslkgjdkdf….VA!? Vad misslyckades du med exakt?

 22. Mattias skriver:

  Yeeey! Vad kul! :)

 23. Ida skriver:

  Jag brukar aldrig misslyckas men med denna tårta gick det tyvärr inte. Gjorde smeten och frös in, det gick fint ;) Sen rörde jag (den dyra) glassen till det jag tyckte var mjukt och blandade i jordgubbsbitarna, sen frös jag in det igen. Sen doppade jag jordgubbarna i den smälta chokladen och hällde på resten av chokladen på glassen men det var då det sket sig. Glassen smälte och sipprade upp över chokladen. Inte heller hann jag få ut chokladen innan allt stelnat till. Det såg ut som en svinstia båda gångerna ;) haha! Jag vill så gärna lyckas med den här tårtan, vad ska jag göra annorlunda? Hjälp tack ;D

 24. sigrid heter jag skriver:

  Oh herre jag dör vad gott! Att den var otroligt snygg gör ju inte saken värre direkt hehe!

 25. C skriver:

  Hej!
  Försökte göra tårtan ikväll, fast med annan, glutenfri botten, som gräddades. Alldeles för sent insåg jag att det var en väldigt dum ide att ha tvättat gubbarna – eller hur? Medan botten svalnade och jag skar jordgubbarna låg de andra på en tallrik och väntade på ett chokladbad. När de skulle ner i plurret hade hälften soggat till sig rejält. I chokladbadet släppte de lite av sin saft och fick chokladen att kallna. Såg inte gott ut. :(

  Imorgon blir det ett nytt försök, men med otvättade gubbar och vit choklad. Tycker det är godare. Hoppas glassen har stelnat tills dess, den blev väldigt rinnig av både jordgubbarna och värmen i köket. Men räcker verkligen 200 g choklad till både bär och tårta? :)

 26. Mattias skriver:

  Det räckte för min! Min form var dock bara 20 cm i diameter, men smält lite extra om du känner dig osäker. :)

 27. Anna skriver:

  UJUJ låter som den perfekta tårtan till min sons 2års kalas!
  Han gillar inte vanlig tårta nämligen, men älskar kaksmet, glass, jordgubbar och choklad – allt som är gott går att blanda ;)

  TACK för inspiration!!

 28. Mattias skriver:

  haha…han låter som jag! :) Gratulera från mig!

 29. louise skriver:

  Hittade hit av en slump och blev jätte nyfiken på den här tårtan till min sons kals han är inte så förtjust i tårtor vill hellre ha glass, perfekt. Dock har han en allergisk farfar, kan man byta ut jordgubbarna emot något annat? är det ren vaniljglass du använder?

 30. Mattias skriver:

  Hej!
  Jaa, byt ut mot vilken frukt du vill. Eller marshmallows! Jag använde vanlig vaniljglass, men välj den din son gillar. :)

 31. Lisa skriver:

  Oj, så gott!!! jag som hade siktet på en trifle med jordgubbar till midsommar blev alldeles vilse… lättast…godast…vackrast??? ja det blev lite att grubbla på.

  Glad midsommar!!

 32. Pingback: Midsommar – gamla favoriter och en ny, galet snabb och lyckligt lat rabarbertrifle! :) |

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>