Favoritböcker 2011

Jag var inne på David Lebovitz blogg och såg att han hade gjort en lista på sina favoritböcker 2011. Självklart snodde jag konceptet rakt av så här kommer en lista på de böcker som jag har tummat och kladdat i mest under 2011.

Not: Just nu har jag köpförbud av Jonas, men snart sätter jag igång igen och roffar åt mig ny inspiration.

The sweet life in Paris – David Lebovitz

Jag måste ju hedra David genom att sätta honom först på listan. David berättar om sina år i Paris, do’s och dont’s, en perfekt bok för nyblivna frankofiler som jag. Galet rolig och full av grymma tips på caféer, restauranger, butiker, godis, croissanter, varm choklad. Ah!

Ready for Dessert – David Lebovitz

Ni som har läst bloggen under året vet att jag har använt den här boken ett antal gånger. Varför? För att den är så jäkla bra! 90% av alla böcker man köper undrar man ibland: Har de verkligen testat det här receptet!? David har, I promise. De är så exakta att man spinner och går inte att misslyckas med. Enda minuset är att det inte är lika många bilder som vi svenskar är bortskämda med.

Mastering the art of french cooking I & II – Julia Child

På tal om inga bilder, men här blir man i till råge tillfredsställd av vackra illustrationer. Julia Child är min husgud, det är hon som lutar sig mot min axel och viskar uppmuntrande ord när min smet inte går ihop eller min Beurre blanc skär sig. De här böckerna är ett måste i varje människas hem! Texterna är underhållande, recepten är fool proof och de får en rädd karl som jag att prova mig på läskiga saker som sufflé och njurar.

Babycakes – Erin McKenna

En av mina senaste besattheter. New York caféet Babycakes bakar glutenfritt, äggfritt, mjölkfritt, nötfritt och sojafritt. Och utan att skämmas för den delen. Erin McKenna är inte bara snygg, hon är även grym på att baka. De här recepten är verkligen inte bara för allergiker, de är för alla som älskar en riktigt bra banankaka eller en cupcake (ja, ibland slinker de ner) som slår alla andra.

Simple Times, crafts for poor people – Amy Sedaris

Jag är Amy Sedaris största fan. Hon är ett underground geni som är rolig som få och galen som ingen annan. Sök på youtube och se alla hysteriska intervjuer på Letterman, eller ladda ner den kultförklarade serien ”Strangers with candy”. Hon är en förebild för att hon är sjukt kreativ och skiter i vad andra tycker. Den här boken innehåller inte direkt recept, men idéer så idiotiska att de är fantastiska. Men mest humor, och det är det jag drivs av.

Om jag var din hemmafru – Lotta Lundgren

Bortsett från morotssoppan som jag har klagat på i tre månader så är den här boken fantastisk. Jag har väntat på en såhär snygg bok i flera år och hoppas att den blir stilbildande på något sätt…trots att det gör mig lite bitter att inte komma på det först. ;)
Stort plus är att man inte ens behöver kunna läsa eller laga mat för att älska den här.

Matmolekyler – Lisa Förare Winbladh & Malin Sandström

Mitt senaste inköp och jag är hooked. Jag älskar nördar, de är det bästa som finns och den här boken innehåller allt om allt. Jag kommer med en recension så fort jag har betat av den, just nu kan jag bara hänvisa till kärleken som uppstod efter första sidan.

Plate to Pixel – Hélène Dujardin

Hennes blogg Tartlette har varit stilbildande för både utländska som svenska bakbloggar. Sättet att ta bilder, ljuset, komposition och rekvisita. Man känner igen det, men det är ju jäkligt snyggt. Här ger hon tips på hur man blir en bättre matfotograf och för mig som inte orkar läsa läroböcker är det perfekt att rama in allt med vackra bilder på desserter och maträtter att dö för.

Flour – Joanne Chang

Trillade över en intervju med Joanne på youtube och blev fast. Utbildad inom ekonomi på Harvard så sa hon senare upp sitt jobb och startade ett konditori/café. Och ja, såklart blev det en succé. Alla kakor, tårtor och Gud vet vad i den här boken är så amerikansk gigantiskt underbara att man blir mätt bara av att vända blad.

Macaron – Pierre Hermé

Även om jag har trappat ner på mitt macaronbakande så älskar jag fortfarande de små jäklarna. Även om den här boken är skriven på franska (finns utgiven på engelska nu) och jag förstår ungefär ”Bonjour” och ”Merci”, så är den ett måste…om inte för inspiration från mästarens mästare Pierre Hermé.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Favoritböcker 2011

 1. Många fina böcker, vill ha! ;)

 2. Mattias skriver:

  KÖÖÖÖP! =) Enda nackdelen är att det inte går att sluta…haha.

 3. LisaFW skriver:

  Tack för de fina orden – och hoppas att vi ses fler gånger!

 4. Mattias skriver:

  Jag säger som Annie Wiles i ”Misery”: I’m your biggest fan.

 5. Here Comes Sugar skriver:

  På tal om böcker på franska… Jag har en reseguide på franska från Vuitton och förstår ungefär lika mycket som du :)

 6. Mattias skriver:

  Men bara känslan att hålla i den gör det värt det…haha.

 7. Pingback: Favoritböckerna 2012! |

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>