Färgglad päron- och äppleclafoutis samt lite midsommarminnen…

Min pappa har besökt mig från Malmö den här veckan. Eftersom det är andra gången på sju år som han har dragit sig till huvudstaden så ville jag ju självklart bjuda på en trevlig fika. Jag har länge sneglat på ett recept på clafoutis i Julia Childs ”The Way to Cook”. Dock såg den lite tråkig ut, så jag kastade ner några äpplen och viftade med trollspöt och POOF så blev det en färgglad explosion, sällan skådad min fars arma ögon.

En clafoutis är en paj bestående av…ja, i princip en äggstanning samt valfria frukter eller bär. Jag valde dock att koka äpplen och päron i en sockerlag. För er som inte är allt för bevandrade i de kokta frukternas värld, så kan jag bara säga att det är fan…tas…tiskt. Plus att det är mycket roligare med hela frukter i pajen än en beige kompott.

Jag ger er inte receptet på pajdegen eftersom det är tredje gången jag misslyckas med den. Som ni ser har kanterna (som började med en vackert vågat kant) sjunkit ner helt galet mycket. Irritationsnivå: Hög. Så välj er favoritpajdeg och kör på.

Vaniljkokta päron och äpplen

3 äpplen
3 päron
1 liter vatten
3,5 dl strösocker
saften från två citroner
1 vaniljstång

Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp tillsammans med vatten, strösocker och citronsaft. Under tiden som det kokar upp skalar du äpplena och päronen. Ploppa ner i sockerlagen och låt sjuda på låg värme i 12-15 minuter. Känn med en sticka så att de är mjuka, men var försiktigt så att de inte kokar sönder.
Ta kastrullen från plattan och låt frukterna svalna i lagen.

Clafoutissmet

2 msk vetemjöl
2 msk strösocker
1,25 dl av lagen från fruktkoket
2 ägg
0, 75 dl vispgrädde
1 tsk vaniljessens

Rör ihop vetemjöl och strösocker i en skål. Vispa ner lagen, lite i taget. Vispa sedan ner äggen, vispgrädden och till sist vaniljessensen.

Ställ de kokta frukterna i pajskalet (skär av botten på päronen så står de stadigare). Fyll sedan pajskalet med äggstanningen och grädde i 175 grader i 35 minuter.

OBS! I receptet stod det 35 minuter men min var inne i över en timme innan den blev klar. Det kan vara min ugn, vågar inte säga något dåligt om fru Child. Det viktiga är att du kan sticka in en sticka i mitten som kommer ut hyfsat torr.

Ta ut pajen och låt svalna. Dekorera sedan med glazen nedan.

 

Lite glaze på toppen piggar upp alla frukter och bär. OCH det är superenkelt att göra. Så nej, inga ursäkter om att det är pilligt konditorgöra, det här är något för alla! Om du vill göra två olika färger, som jag, måste du logiskt nog göra två satser glaze. Men det blir som sagt snyggt med bara en färg. Och lås er inte vid grönt och rött, tänk bara på hur kul en lila eller rosa päronpaj skulle se ut! :)

Glaze

2,5 dl sockerlag från fruktkoket
1,25 dl aprikossylt (som du har silat för att få bort alla större bitar)
Några droppar karamellfärg

Koka upp allt och låt sedan koka på tills den tjocknar och skummar något. Ta upp lite av glazen med en sked och droppa ner i kastrullen. När de sista dropparna är tjocka och klibbiga så är glazen klar.
Skeda glazen över frukterna och ge dig sedan själv en klapp på axeln!

Se så. Ser inte det här ut som ett projekt gjort av ett gäng femåringar? ;)
Jag var tvungen att låta min paj vara kvar i den extremt osexiga pajformen av silikon, mest därför att min pappa skulle få fika och jag inte hann vänta på att allt skulle svalna. Att lyfta ur en paj när den är varm är förenat med katastrof.

Nu lite midsommar. Jag firade den utanför Forshaga med Jonas och hans familj. Jonas och jag sov i den lilla gäststugan och jaaaa…jag är livrädd för insekter, djur med ögon och fiskar. Det är ett litet hinder jag måste komma över, i övrigt var det supermysigt. Alltså, nästan löjligt trevligt. Jag fick till och med till mitt första dopp. 21 grader i sjön, nästan som på rivieran.


Här är en vegansk chokladkaka med pekannötter som jag bjöd på vid ankomsten. Den är från en bok jag håller på att jobba mig igenom, recept kommer kaaanske lite senare.

Till midsommarfesten hos Jonas släkt bidrog jag med cupcakes. Jaaa, ni hörde det, CUPCAKES! Glutenfria och vegan dessutom. Fyllda med lemon curd och toppade med smörkräm. Min ursäkt är att sommarstugan vi bor i varken har rinnande vatten eller el, så jag var tvungen att förbereda något som gick att fixa utan att vara allt för beroende av…en kyl. Plus att mina fördomar sa att alla utanför städer med gator lär älska söta cupcakes. Så det blev glutenfria vaniljcupcakes från BabyCakes bakbok. Smörkrämen är densamma som jag använde till Bufféjobbet och lemon curden är så fabulös att jag håller på receptet ett tag till.

Självklart sa jag inte att de var glutenfria, då hade risken funnits att Midsommar markerats med ett svart kors i kalendern runt Forshaga. Men det man inte vet…

Om ni vill lära er att spritsa rosor så sök på youtube. Typ ”pipe buttercream roses”. Den videon jag utgick från är borttagen, men det finns jättemånga andra. Lite övning till och de är perfekta! :)

Jag gjorde även några till veganiga varianter fyllda med vaniljkräm, toppade med Alpro Airy & Creamy och SKÅNSKA jordgubbar.

Och såhär såg jag ut. Jag brukar aldrig vara med på bild så naturligtvis ser jag inte så fräsch och pigg ut i verkligheten.

Det här inlägget postades i Inspiration. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Färgglad päron- och äppleclafoutis samt lite midsommarminnen…

 1. Paolo skriver:

  ÄLSKAR Clafoutti, min mormor brukade alltid göra det, (hon var italienska) och hon brukade köra ned lite mandelmjöl i smeten,,
  men din ser riktigt läcker ut,,,

  körde förresten din glasstårta på midsommar,, blev riktigt lyckat, trots att jag lyckades kladda ner allt med chockladen och jordgubbarna, skulle tagit ett kort, men,, den smakade gott, och alla vart nöjda,, hänvisade naturligtvis alla till din blogg ;)

 2. Mattias skriver:

  åååh…jag funderade faktiskt lite på mandel, men insåg att jag kör ner det i allt.

  haha…va faaaen, jag älskar ju när folk skickar bilder! Se så, bättring!

 3. Emma skriver:

  Hoppas du vill lägga ut receptet på den veganska chokladtårtan, den såg supergod ut. Med veganer i släkten är det ofta svårt att få till nått gott och snyggt att bjuda på.
  Jag gillar din sida skarpt, jag blir så inspirerad av alla fina bilder//Emma

 4. Mattias skriver:

  Är från ”Candle 79″s kokbok, bara så att du vet. Fantaaastisk veganmat och desserter.

 5. Emma skriver:

  Tack för tipset, de skall jag kolla in.

 6. Birgitta Almqvist skriver:

  Hej har spanat in dina sidor oj vad jag ä’lskar allt jag såg ska köpa boken:=) skälv älskar jag baka och göra tårtor nu håller jag på med fest till min mans 80årsdag blir lite olika stuk på tårtor, som jag med fyller år blir det en tårta för mej med kommer göra den med chokladroset som du visat här. lycka till i fortsättning Birgitta.

 7. Mattias skriver:

  Yeeey, vad kul! Kör på och baka som en galning! Kalasen blir så mycket roligare då. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>