Färgglad banankaka full av kärlek ;)

Min sambo älskar tre saker mer än mig; Choklad, banan och jordnötter. Jag tänkte att om jag kör ner en näve av allt i en kaka och toppar med min varma kärlek måste det ju bli en skapelse han aldrig kommer att förtränga.

Vi börjar med kakan som är en banankaka. Jag hatade banankaka som barn men nu är jag som besatt i det. Har ni ett kaxigt recept på världens godaste banankaka, give it to me!

Banankaka

270 gram ljust muscovadosocker
2 ägg
200 gram mosad banan (2 st)
280 gram vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
140 g smör, smält

Vispa muscovadosocker och ägg fluffigt. Vispa ner den mosade bananen och sikta sedan ner de torra ingredienserna. Vända till sist in det smälta smöret. Häll smeten i en smörad och mjölad form och baka i 175 grader i ca 50 minuter eller tills du kan sticka en tandpetare i mitten av kakan utan att den kommer ut kladdig.

Jag körde en egen variant med tårtring och aluminiumfolie bara för att jag ville ha kakan mindre i diameter och högre, men kör ni på det ni har.

Btw. Kakan är fantastiskt god att äta som den är.

Jag ville ha med jordnötter i kalaset och trodde att jag hade köpt jordnöts M&M. Så dum som inte kopplade att de rimligtvis borde vara större än vanliga non-stops. Jaja.

Frostningen som jag täckte tårtan med är från Mia Öhrns rykande heta bok Macarons, cupcakes, cakepops och andra söta bakverk. Jag fuskade och lät den stelna lite i kylskåpet vilket gjorde den grynig, men lika god!

Chokladfrosting

200 gram mörk choklad
2,5 dl vispgrädde
2 tsk honung
25 gram rumsvarmt smör

Koka upp grädden med honungen. Ta kastrullen från plattan och blanda ner chokladen. Avsluta med smöret och låt sedan frostingen stelna något, helst i rumstemperatur. Bred allt på kakan och tryck fast M&Ms eller Nonstop.

Strö över jordnötter om ni inte var smarta och köpte M&M Peanut.

Halva kakan är dekorerad med ett försök till fyllda kvadrater där jag har en färg på konturen och en annan som ”fyllning”.

 

Andra halvan är ”bara” ränder i de olika färgerna. Superenkelt att göra, förutom sorteringen men det kan ni sätta småbarn att göra.

Det här inlägget postades i Tårtor. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Färgglad banankaka full av kärlek ;)

 1. Lisa skriver:

  Muscovadosocker, ingefära och kanel? Jag är inte så kunnig på banankakor, med det låter faktiskt som den bästa kombinationen i en banankaka.
  Borde det inte bli nice att använda kakan som tårtbotten?

 2. Wesslantjej skriver:

  Vilken gudabenåd skapelse! Älskar alla dina konstverk, blir lika bra varje gång!

  Kramar, hoppas att du får en fantastisk lördag med man och kaka!

 3. Helene Gill skriver:

  Världens enklaste banankaka.

  Jag är helt kass på att baka, men den här kan tom jag göra, går inte att misslyckas, och supergod.

  2 ägg
  1,5 dl socker
  1,5 dl mjöl
  3 tsk bakpulver
  2 tsk vaniljsocker
  50 gr smält smör
  4 msk mjölk
  2 mosade bananer (godast om bananer är på gränsen till övermogna)

  rör ihop allt och in i ugnen 175 grader i 60 min.

 4. Viktoria skriver:

  Väldigt vacker banankaka… Men har en fråga om macaroons! Har varit sugen länge på att baka dessa söta saker, och tog tag i det igår för första gången. Men de blev inte alls så släta och fina som man sett att de ser ut, utan de liksom ”krackelerade” i ugnen. Nåt tips på hur jag får dem fina? Var de inne för länge i ugnen, kanske…?

 5. åh, wow, den låter verkligen helt FANTASTISK! Banan som är så gott i kaka, och så kanel och muscovado och choklad OCH jordnötter! AAAAAH – jag är lite kär tror jag <3 Så fint du dekorerat den också!

 6. Mattias skriver:

  Du har så rätt så! Galet gott…och enkelt!

 7. Mattias skriver:

  Tack!

 8. Mattias skriver:

  Åh, tack! Måste testas!

 9. Mattias skriver:

  Hm…det kan antingen vara för att det är bubblor i smeten som vill ut och på så sätt spräcker kakan. Jag brukar slå på undersidan av plåten. Sedan låter jag de stå och ”torka” i en timme till ytan är torr, det brukar också funka om man inte vill att de ska spricka. Testa det och be en bön!

 10. Mattias skriver:

  haha….kärlek är bra! Tack!

 11. Mattias skriver:

  Tack Hedvig!

 12. Lena skriver:

  Kanonfin!

 13. shara skriver:

  Sju sorters kakor har den bästa banankakan tycker jag! Jag är med i bakjunta, där vi bakar varje månad från Sju sorters kakor på olika teman och när det var kaneltema bakade jag just banankaka och den är seriöst den godaste både bakat och smakat!
  http://kakjuntan.se/banankaka

 14. Rasmus skriver:

  Jag rekommenderar förstås min banankaka. Den har fått fler och fler smaksättningar för varje gång jag bakat den, och förutom just choklad, muscovado och ingefära finns där bl a balsamicomarinerade jordgubbar och frukter, kokos, citron, vanilj och pistasch!
  Att den dessutom är så mättande att den passar utmärkt inte bara till fika utan som frukost och middag gör den såklart ännu bättre…

  http://vegologi.blogspot.com/2009/10/banankaka-med-balsamicomarinerade.html

 15. Mattias skriver:

  Prisa Gud, den låter ju helt fantastisk! Lovar att testa den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>