Fairtradefika och tidernas baktävling! :)

Whoopie1 copy

Jag älskar Fairtrade och det hoppas jag att du också gör! :) Som stooolt Fairtradeambassadör vill jag att alla ska rädda världen med sina bakverk. För det är superduperenkelt att göra en skillnad bara genom att välja rätt ingredienser. Så för att sparka igång er fantasi har Fairtrade dragit igång en fabulös baktävling. In och läs allt om tävlingen här! :)

Här kommer för övrigt mitt bidrag: Veganska whoopie pies med banan och choklad!

 

Whoopie pies med banan och choklad, 12 st

5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
½ tsk kanel, Fairtrade
2 tsk vaniljsocker, Fairtrade
200 g mjölkfritt smör
1½ dl strösocker
1 dl muscovadosocker, Fairtrade
2 bananer, Fairtrade
1½ dl sojayoghurt

Chokladfrosting
1½ dl osötad sojamjölk
1½ dl strösocker
1 dl kakao
½ dl vatten + 1 dl maizena
50 g smält mörk choklad, Fairtrade
50 g mjölkfritt smör
en nypa flingsalt

Sikta ner vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt, kanel och vaniljsocker i en bunke. Vispa i en annan bunke mjölkfritt smör, strösocker och muscovadosocker krämigt. Mosa eller mixa bananerna och vispa ner i smörblandningen. Vispa ner sojayoghurten. Det kan se ut som att smeten har skurit sig, men det gör inget. Vispa till sist ner mjölmixen och blanda tills du har fått en smidig smet. Fyll  en spritspåse och spritsa 24 ploppar fördelat på tre bakplåtspappersplåtar. Tänk på att de flyter ur en del. Du kan även använda dig av en glasskopa att klicka ut smeten med. Grädda de i 175 grader i 12-14 minuter, eller tills de är lätt gyllenbruna i kanterna. Ta ut och låt svalna.

Chokladfrosting. Hacka chokladen fint och skär smöret i mindre bitar. Häll ner osötad sojamjölk, strösocker och kakao i en kastrull. Låt koka upp. Rör under tiden ut maizenan i vattnet och vispa ner i kastrullen. Låt koka till blandningen tjocknar, under ständigt rörande, och ta sedan kastrullen från plattan. Rör ner den hackade chokladen, det mjölkfria smöret och salt. Rör runt tills du har en slät, blank chokladfrosting. Häll över i en skål, plasta in och låt stå i rumstemperatur tills krämen tjocknar ytterligare. Fyll sedan en spritspåse med frostingen och spritsa ut på hälften av kakorna. Du kan även bre på den med en kniv. Lägg på de resterande kakorna och din whoopie pie är klar! :)

Whoopie2a copy

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Fairtradefika och tidernas baktävling! :)

  1. Sara skriver:

    Hej!
    Jag såg dig på nyhetsmorgon och blev genast sugen på att testa äppeltårtan. Jag undrar bara om receptet(som jag hittade på recept.nu) är för en tårta i 3 våningar och om det i så fall blir lagom med 1/3 av receptet om man vill göra en våning(och använda en vanlig form med löstagbar kant)?

  2. Max skriver:

    Hej, jag undrar om man kan byta ut vetemjölet mot t.ex. majsmjöl? Varför jag undrar är för att jag är gluten intolerant! Ser väldigt gott ut!

  3. Mattias skriver:

    Halvera receptet till tårtan och den passar bra i en vanlig springform ca 29 cm i diameter. :) Lycka till!

  4. Mattias skriver:

    Oj, jag har faktiskt inte testat med majsmjöl så jag vågar inte svara på det. :/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>