Experiment och blogg/bok-tips

Ohoj! Håller på att baka macaroner till marknaden nu på lördag (14.00 i Gärdslöv). Jäklar vilken tid allt tar, det är därför jag har lite sen med uppdatering. Har även hållit på att experimentera med att karva i äpplen. Försökte att doppa det både i karamell och vit choklad, båda idéerna var…inte så lyckade. Damn. Men det är la bara att fortsätta testa. Här får ni i alla fall en bild på ett ej än förstört äpple, och nedan en film på en kille som är mycket bättre än jag.

Dags för bok/blogg-tips. Jag älskar som ni vet Paris. Hade jag inte varit fast med min karl i Vällingby hade jag begett mig till Paris för att jaga rätt på David Lebovitz. David Lebovitz är en amerikansk konditor som flydde från San Francisco till Paris och blev kär…i Paris, det andra vet jag inget om. David har inte bara en av mina absoluta favoritbloggar, han har även släppt ett antal böcker som är trés bien! Bäst är ”Ready for desserts” med obehagliga vackra bilder som gör att man vill börja gnaga på boken.

Där hittade jag bland annat den här chokladkakan. Den ser inte så speciell ut men var perfekt för någon vecka sedan när mina svärföräldrar kom på hyfsat oväntat besök och jag behövde slänga ihop något snabbt. Jag är inte så mycket för kladdkaka, men den här var mycket fluffigare än ”vanlig”, som bakad chokladmousse. Är en kladdkaka fluffig så innehåller den 70% mindre kalorier…känns det som.

Chokladkaka

280 gram mörk choklad
115 gram smör
0,5 vaniljextrakt
6 stora ägg, vitor och gulor för sig (rumstempererade)
50 gram + 30 gram strösocker
20 gram kakaobönor
florsocker

Smöra och strö kakao i en springform. Skaka bort överflödet. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg choklad och smör i en skål över vattenbad och rör om till allt smält. Blanda ner vaniljen. Vispa ihop äggulor och 50 gram strösocker till det blir vitt och fluffigt. Vispa i en annan skål äggvitor till ett mjuk skum. Häll ner strösockret och vispa till ett fast skum. Vänd ner äggulesmeten i chokladsmeten. Vänd sedan ner äggvitorna och blanda till en jämn smet.
Häll ner allt i springformen, strö över kakaobönorna och grädde i ca 25 minuter.

Låt svalna något, strö över florsocker och servera med vispad grädde.

Det här inlägget postades i Inspiration. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Experiment och blogg/bok-tips

 1. Pehrnilla skriver:

  Ojojoj han gillar jag också:) Kanske dags för en kakbok till mig:9

 2. Har hans glassbok, den är toppenbra och chokladkakan måste jag helt enkelt ta och baka, ser mumsigt ut, choklad är aldrig fel liksom

 3. Maria skriver:

  Vad är vaniljextrakt för något? Vaniljstång eller kan mna använda vaniljsocker?
  Låter som en kaka man bara vill ha :-)

 4. Mattias skriver:

  Det är koncentrat av vanilj. Som flytande vaniljsocker. =) Du kan använda vaniljsocker men öka något i mängd. Jag tycker dock det är slöseri att använda vaniljstång i en kladdkaka, vaniljsmaken behöver ändå inte vara så framträdande =)

 5. Mattias skriver:

  Funderar på glassboken, är den värd slantarna?

  Ja, gör det! Superenkel och inte så mycket disk att ta hand om…haha.

 6. Mattias skriver:

  Alla är värda bakböcker! Själv har jag stopp nu, måste kolla igenom mitt berg först.

 7. Sannas Goda skriver:

  Va chokladsugen jag blev när jag såg på denna kakan! Mums :)

 8. Pingback: Ett litet länktips: Bake my day | cloudgirl

 9. Pingback: Vinkokta äpplen att döda för… |

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>