Euphoria och schlagertårta med försvunnen ”sångfågel”

JAAAAAAAaaaaa!!! Rätt låt vann! Jag, Jonas och hans föräldrar var på plats i Globen och jag har nu förlorat röst, sans, taktkänsla och självrespekt. Men kul var det! Självklart var vi tvungna att ladda med en riktigt, smashing schlagertårta. Vinnarens ”sångfågel” lyckades fly, men han råkade lämna en fjäder i flykten.

Från början var den instängd i en chokladbur som var något…ostadig. Okej, den var rent ut sagt skitful och direkt misslyckad. Den höll i cirka 10 sekunder, men jag hann fånga den på bild! Jag gjorde modelleringschoklad enligt Pehrnilla men den blev inte tillräckligt hård för att bära upp sig själv.

Tårtan i sig är faktiskt Julia Childs mest populära, en mäktig chokladkaka kallad ”Reine de Saba” (= Drottningen av Saba). Den här fylld med rom, schlagerfest måste ju grundas med ett härligt spritrus, om det så är från en mäktig chokladkaka.

Schlagertårta

100 gram mörk choklad
2 msk kaffe
450 gram smör, rumstempererat
1,5 dl strösocker
3 äggulor
3 äggvitor
en nypa salt
1 msk strösocker
0,75 dl mandelmjöl
0,5 tsk mandelarom eller 1 msk mandellikör
1,25 dl vetemjöl

Glaçage au Chocolate Chokladfrosting
100 gram mörk choklad
2 msk kaffe
6 msk smör

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en springform.

Smält chokladen tillsammans med kaffet i en kastrull på svag värme. Du kan även göra det försiktigt i micron eller i vattenbad.

Vispa smör och strösocker fluffigt och vitt. Vispa ner äggulorna en i taget. Rör sedan ner den smälta chokladen och kaffet.

Vispa äggvitorna och saltet i en annan skål till ett mjukt skum. Vispa ner strö- sockret och fortsätt vispa till du får ett blankt skum. Blanda ner mandelmjöl och mandelarom i smörkrämen. Vänd ner 1/3 av äggvitorna i äggkrämen. Vänd ner 1/3 av vetemjölet och alternera nu med äggvitor och vetemjöl till allt är blandat. Tänk på att hela tiden vända ner ingredienserna med en slickepott så att luften inte pressas ur smeten.

Häll kaksmeten i springformen och grädda i ca 25 minuter. Den ska vara torr i kanterna men fortfarande lite dallrig i mitten, utan att för den delen vara rinnig. Målet är ju att få en saftig kladdkaka i mitten som ändå håller ihop. Låt svalna i 10 min innan du skär med en kniv runt kanten på formen och sedan tar ut kakan. Låt kakan svalna helt innan du glaserar den, det tar ungefär 1 timme.

Smält chokladen med kaffet på svag värme i en kastrull, försiktigt i micron eller över vattenbad. Vispa sedan ner lite smör i taget. Låt frostingen svalna i rums- temperatur till den har fått rätt konsistens för att bre över kakan. Bred sedan ut frostingen över hela kakan och pudra över lite kakao eller dekorera med hel mandel.

Mmmm. Det bästa med den här kakan är att den är mäktig som få, snygg som ingen och håller sig saftig i flera dagar.

Eftersom Jonas mamma har blivit laktosintolerant så serverade jag Alpros Airy & Creamy till, men för er som kan och vill så vispa upp en rejäl klick vispgrädde.

Det här inlägget postades i Tårtor. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Euphoria och schlagertårta med försvunnen ”sångfågel”

  1. Emma skriver:

    Det där ser ut som en chokladtårta ”att dö för”. Särskilt en söndagkväll när man är sötsugen som fasen!!
    /Emma

  2. Ann-Marie skriver:

    Kan man använda vetemjöl istället för mandelmjöl? (Mandel- nöt och ”frö”allergiker)

  3. Mattias skriver:

    Absolut! Bara att byta rakt av. :)

  4. Vardaxlyx skriver:

    Vilka kreation!! Du är bara sååå duktig =)
    Kramkram denna måndag!!

  5. Mattias skriver:

    Tack!! :)

  6. Vicki skriver:

    Underbar blogg, besök gärna min och lämna gärna en kommentar!

    Ps: Jättefin tårta!

  7. Jacob skriver:

    Grym bakblogg! Du är en konstnär!

  8. Therese skriver:

    Hej.
    Håller på och gör denna kaka nu men det står ju ingenstans vad ugnstemperaturen skall vara eller när man skall blanda ner den smälta chokladen i början…

  9. Mattias skriver:

    Oj, det har du rätt i. Förlåt! Chokladen ska ner efter äggulorna. Och ugnen ska vara på 175 grader. Har ändrat i receptet nu.

  10. Therese skriver:

    Det är lugnt, jag kollade runt lite och fann det men nu till frågan om smöret. 450 gram verkligen?!
    Allt flöt ur min springform trots att jag tagit bakplåtspapper under och nu är det full rökutveckling på nedervåningen för att fettet drog sin kos..och kakan..tja..halva flöt ut och resten smakar pannkaka. Och då bidrog jag ändå bra med kärlek. På de andra recepten jag finner så står det bara 100 g smör och samma av allt det andra. :(

  11. Therese skriver:

    Men. Jag ska inte gnälla nu för jag fann en ”antik” sockerkaksform och hällde i den där, halva kakan var gräddad så jag smetade bara ut allt så får vi se, smakade nu igen och OMG! Funderar på att inte vänta på ugnsvärmen och bara äta upp smeten som den är. ;) Vädrar och hoppas på det bästa! Tack för att du svarade snabbt.

  12. Mattias skriver:

    SKANDAL! Jag ska verkligen kolla igenom det där receptet. Är avskrivet från en bok, men jag måste väl ha slarvat! :/

  13. Therese skriver:

    Det kan hända den bästa. Är säker på att kakan blir bra nu, den kan inte ta sig ngnstans iaf. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>