Ett oväntat enkelt sätt att imponera på svärmor… ;)

För visst är det det alla sommarens kalas handlar om!? :)

Jag har gjort saker med modelleringschoklad tidigare, bland annat den här vintertårtan (visst känns det aktullet ;) ) och mina små likkistor. Och nu kommer ännu en superenkel dekoration som enbart kräver enkla kunskaper i ”trolldeg”. För det är i princip samma sak…fast gott. Tårtan på bilden är veganing och tagen från Karolina Tegelaars bok ”Tårtor och Cheesecakes – utan ägg och mjölk”. Jag vågar inte skriva ut receptet, så köp boken vet ja!

Och för er som vill ha kläggiga ägg och mjölkig mjölk så skulle jag köra på den här tårtbottnen och någon av frostingarna från mitt Bufféjobb. Men ni kan ju laborera hur ni vill med era favoritreceptet, det här inlägget är mer fokuserat på dekorationen. Lite måste ni ju också få jobba! ;)

Modelleringschoklad är så galet underskattat. Det är…choklad…som går att modellera. Hur perfekt är inte det?! Jag minns fortfarande min glädjechock när jag insåg att det enda som krävdes bar choklad, glykos och ett barns fingerfärdighet.

Beroende på kvalitén på chokladen kan det behövas olika mycket glykos. Det är det enda trixiga.

Modelleringschoklad

100 gram mörk choklad
50-60 gram glykos

Smält chokladen. Blanda med glykosen. Plasta in och låt hårdna till, antingen i rumstemperatur eller i kylen. Lät det jobbigt? ;)

Nu är det bara att kavla ut chokladen! Min var lite klibbig. Jag hade ingen Maizena hemma att kavla ut med (vilket är ett trick jag lärde mig av Pehrnilla), så jag tog florsocker vilket torkade ut lite onödigt mycket. (Men det var det ingen mer än jag som märkte).

Jag tog dels ut ca 20 cm långa och 2,5 cm breda remsor till ”rosetten”. Ni kan prova er fram beroende på hur stor rosett ni vill ha. Sedan vek jag ihop så att ändarna möttes och skar till en spets längst fram. Beroende på hur mjuk choklad ni har så kan ni behöva stötta upp öglan med lite hushållspapper. Så fort ni lägger in dem i kylen blir de stenhårda, så ingen panik om ni skulle känna att chokladen är för mjuk.

Jag tog även ut längre och bredare remsor för ”bandet” som viras runt tårtan, samt små rundlar som jag skar i hälften. Ni förstår snart varför…

De långa och breda remsorna la jag som ett kors över tårtan, som att jag precis slagit in den med presentband. Sedan dekorerade jag den nedre kanten med halvmånarna. För att ”limma” fast öglorna använda jag mig av en enkel ganache (100 gram choklad + 0,5 dl vispgrädde). Nedersta omgången bestod av fem öglor, andra lagret av fyra, tredje av tre och överst en ensam ögla som jag tryckte till enligt bilden ovan.

Ganaché kan säkert alla snart. Finns överallt och hela tiden. Koka upp 0,5 dl vispgrädde. Ta kastrullen från plattan, blanda ner 100 gram hackad mörk choklad och låt sätta sig något i rumstemperatur eller kylskåp.

Ett enkelt sätt att dekorera tårtor, kakor och cupcakes på är annars att använda sig av ett kakmått.


Jag menar…hur enkelt är inte de här? Tro mig, var du inte älskad av släkten innan så kommer de att helgonförklara dig nu!

Jag slängde även ihop några rosor, bara sådär…haha. Min choklad blev som sagt lite ”torr” på grund av florsockret, men jag penslade med lite vatten på hela spektaklet vilket gjorde den galagalej. Jag har även hört att man kan köra lite med hårtorken över den för att smälta chokladen något, men det vågade jag inte. Plus att var fön är sönder och jag kände inte att plattången skulle ge samma effekt.

Det här inlägget postades i Allergibak och vegan, Tårtor. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Ett oväntat enkelt sätt att imponera på svärmor… ;)

 1. Haha, nej det var nog bra att du inte gav dig på chokladen med plattången xD

  Men alltså.. Hur snyggt var inte detta?! GORGEOUS. Och du får det ju att låta som att vem som helst kan göra det! Blir riktigt sugen på att testa.

  Håller sig chokladen i rumstemperatur, eller krävs det temperering då?

 2. Lena skriver:

  Supersnyggt!

 3. Emma skriver:

  Läser ofta din blogg men har ännu inte gett dig en kommentar…
  Men denna tårta gjorde mig tvungen att hylla dig! Du är sjukt duktig och jag blir alltid lika imponerad av dina inlägg! Önskar bara att man kunde få smaka på alla dina godsaker! :)

 4. Mattias skriver:

  yeeey…tack vad snäll du är!

 5. carolina skriver:

  Ahhh så fint! Lyckas dock aldrig med att få snygg frosting så jag har gett upp, eller så får jag investera i ny sprits!
  Gillade din krönika om mera hembakat på fiken i Sverige föressten :D
  Du skulle älska Global Living här i Västerås :)

 6. Alexandra skriver:

  Oh my, vad fin tårta! Varför har jag inte hittat den här bloggen förrens nu.. inte en dag för sent :) så mycket inspiration!

 7. Mattias skriver:

  Det ÄR faktiskt skandal, men kul att du hittade hit! :)

 8. Mattias skriver:

  kjghjkdfg…övning ger färdighet. ;)

  Är det sant? Min kille är från Västerås så jag är där liiiite för ofta. Får väl trilla förbi det stället nån gång.

 9. Fin tårta och härlig blogg! :)

 10. carolina skriver:

  Ja gör´t! Allt hembakat, och ROLIGT. Dulche de leche – kladdkaka, polsk marängkaka osv. Plus att coola hänger där, yeah ^^
  ;)

 11. Camilla skriver:

  Var kan man hitta glukos?

 12. Mattias skriver:

  I matbutiker, oftast vid bakgrejerna. Du kan även kolla på Apoteket. De säljer alltid kring jul och vissa säljer även under resten av året. Annars går det garanterat att köpa från någon webshop. :)

 13. Linda Mpili skriver:

  Köper glykos idag!! åh jag har surfat på bakbloggar massor och hittar INGEN inspiration, så kommer man hit och hittar massor :D

 14. Therese skriver:

  Det här har jag velat testa enda sedan du la upp inlägget, men jag glömmer ju alltid att köpa glukos..Går det att göra något liknande med gelatinblad, för det har jag ett paket som snällt ligger och väntar i skafferiet, eller måste jag springa och köpa glykos?

 15. Mattias skriver:

  Du måååste köpa glykos! Tyvärr. :)

 16. Therese skriver:

  åh, attans. Men då är det bara att ta en vända till affären då:P

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>