En vecka i Marseeeeille!

Igår kom jag och Jonas äääntligen hem från Marseille. Jag måste förvarna och säga att jag faktiskt lät kameran sova på rummet en hel del, så det här blir en blandning av fint och fult (=iPhone). Men nu till Marseille. Jag hade en galet romantisk bild av den livliga, färgglada, stirriga hamnstaden. 15 mord, tokig trafik, uruselt hotell och en magsjuka senare är bilden lite trasig i kanterna. Men ja…vi hade riktigt jäkla härligt också och hann med en tripp både runt i Provence och bort till Nice.

Första kvällen firade vi på Maison de la Glace med något som kan vara den godaste f****ng glassen jag någonsin har ätit. Och då räknar jag även in den jag gör själv. Aaah!

Sen skulle vi såklart vara lite ”vuxna”, så vi besökte katedralen Notre-Dame de la Gard. Gamla kvinnor stod på knä och grät framför helgon och annat blänkande, jag och Jonas mumlade ”snygg mosaik”.

Sen köpte vi provencalsk tvål. Jag trodde att jag hade hittat ett riktigt smultronställe, men det visade sig att till och med den sunkigaste tobaken sålde de här jäkla tvålarna. Fina presenter i alla fall. Grattis familjen! ;)

En av mina ”måsten” på listan var pizzerian Etienne. Jag hade läst märkliga saker om det stället. Ingen meny, inga priser, knappt någon mat…men bäst i stan. De hade meny, några få pizzor, lite annat plock…och stans otrevligaste personal. Det var här vi insåg att det inte var många som kunde prata engelska i Marseille…eller ville anstränga sig. Pizzan var nonchalant dekorerad med tomatsås, anchovis och ost. Helt okej. Rosévinet till var dock bäst. Och äppeltarten till dessert. :)

Andra kvällen gick vi ut och åt med en kollega till Jonas och hennes pojkvän. Emelie och Daniel. De var supertrevliga. Så trevliga att de hade bestämt sig för att bo i Marseille i 3 månader (när vi kom hade de överlevt i 1,5). Vi vandrade runt i minst sagt bohemiska kvarter och hittade ett jättemysigt ställe med tidernas bästa personal. Förutom värdefulla tips från Emelie och Daniel kunde vi åtnjuta en riktig barnfavorit: Pain Perdu. Pain Perdu är fattiga riddare, här bombarderad med äpple, chokladsås och vispad grädde.

Sen tog vi mod till oss och hyrde bil för två dagar. Marseilleborna körde som galningar, men eftersom alla gjorde det blev det ett riktigt behagligt flyt på det hela. Första målet var hamnstaden Cassis. Världens charmigaste plats med färgglada hus, glada bybor, mysiga gränder och allt man kan klämma in i ett vykort.

Och såklart marknader. Hötorget bleknar lätt i jämförelse.

Färgglada blommor samsades med…svarta korvar?

Vi besökte även Aix-En-Provence, som om möjligt var ännu bättre. En stad norr om Marseille som också fått plats på ett prydligt vykort. Dock tog jag inga bilder där.

Andra dagen tog vi en två timmars biltur till Nice. Oh la la. Lite finare, lite bättre…Nice.

Där hittade vi Tapenade, en restaurang som alla tipsade om och som alla ville till. Så även vi. Och maten? Vällagad, god mat à la Nice. Självklart testade vi stans specialitet: Ratatouille. De friterade knyten till vänster är Beignets fyllda med grönsaker och fisk.

De fyllda grönsakerna vill varmrätt var helt okej, men desserten tror jag att någon hade råkat sätta sig på. Det såg ut som att ett barn hade slängt ihop den. Det är Profiteroles för er som inte ser genom grädden.

Sen sprang vi runt på marknaderna, sniffade kryddor och käkade Pissaladière.

Cours Saleya stod den här färgglada kvinnan och tillagade Socca, en kikärtspannkaka som Jonas älskade men som jag tyckte var sådär.

Och här är lite bilder från grönsaksmarknaden. Alltså…hallååå…har tomat och svamp någonsin sett så gott ut? Jag ville köpa något lokalt odlat och krafsade på mig FYRA tomater…för 130 kronor. Gulp. De var goda…men 130 spänn!? Lurad turist.

Eftermiddagen avslutades med ett dopp! Jepp! Mitt i oktober. Okej, det var bara dumma svenskar och tyskar som vågade sig ner, men det var faktiskt riktigt varmt.

Sen kom magsjukan. Inte i Nice, men efter en slarvig pizza som vi slängde i oss på kvällen. Efter den natten fick jag inte i mig mer än mjuka saker som päronpaj, pumpapaj och couscous.

Åh, och vi köpte även Navettes, klassiska båtformade kakor som var lika tråkiga som sandslott. Sån besvikelse. Jag älskar franska bakverk, men småkakor slår de inte oss svenskar på fingrarna med.

Annars var det här den mest vanliga synen: Jag och Jonas på hotellrummet, jag med ett arg blick på honom och han med en bekymmerslös blick på iPaden. Men herregud vad vi slappnade av. Fantastisk semester och fulladdade batterier!

På vägen hem mellanlandade vi i Paris och insåg att vi inte hade krängt en enda macaron, så vi köpte först några från Ladurée att knapra under flygturen och sedan det här paketet från Paul som vi åt när vi kom fram till Råcksta.

Det här inlägget postades i Kakgeografi, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till En vecka i Marseeeeille!

 1. lilla S skriver:

  Så fint inlägg, så fina bilder. Jag orkar knappt kommentera, hänförd!

 2. Malin´s Diner skriver:

  Vilken underbar semester! Mat mat mat och lite desserter.

 3. Malin skriver:

  Skönt att ni fått ladda batterierna och att ni åkte runt lite utanför Marseille också. När jag såg att du skulle dit tänkte jag om jag skulle varna dig för Frankrikes sunkigaste stad och suraste invånare. Men jag ville inte förstöra dina förväntningar. Det första som hände oss när vi var där var att en servitris snorade en halvmeter rinnsnor över våran mat som dessutom var dyr och ofärdig. Sen fortsatte det med hotellrum som luktade död hund och så vidare. Vill man uppleva Provance ska man inte till Marseille iaf. Du tog fina bilder på eländet åtminstone :)

 4. Catharina skriver:

  Åh ni var ju på bästa ställena. Jag läste franska i Aix i en månad 2008 och åkte även till Marseille och Cassis. Superhärligt! Nästa gång, bo i Aix och bila till Monaco och parfymstaden Grasse! Verkligen värt det. :)

 5. Stephanie skriver:

  Ååååh, jag älskar Franrike!

 6. Mattias skriver:

  hihi….yeey!

 7. Mattias skriver:

  Aaah, riktigt skön faktiskt. :)

 8. Mattias skriver:

  aaaah..du skulle ha sagt något!!! haha. Men men, jag ångrar inte att jag åkte dit. :)

 9. Mattias skriver:

  Jaaa, jag håller redan på med en lista på små städer att åka till. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>