En jul för alla…

Som ni vet så tycker jag att alla borde få äta brutalt goda bakverk oavsett om man råkar ha någon tokig allergi eller intolerans. Eller hur!? Så jag rotade fram BabyCakes fabulösa bakbok med gluten- ägg, mjölk- och sojafria bakverk och experimenterade fram de här äppledonutsen att hänga i granen…eller…ja, äta upp innan de ens hunnit lämna plåten.

På tal om bakverk för alla så håller Svenska Celiakiförbundet just nu en tävling, Sveriges unga GLMS-kockar, för att ta fram den bästa GLMS-rätten, anpassad för skolmatskök. Hur coolt är inte det? Grym gluten-, laktos-, mjölkprotein-, och sojafri skolmat för alla elever. Kolla in Facebook-sidan här.

 

Men nu till munkarna. De här bakades i en munkplåt. Det är som en muffinsplåt fast…ja, man gör munkar i den och du slipper alltså jonglera med frityrolja.
Originalet innehåller kikärtsmjöl, men jag körde med bovetemjöl och det blev riktigt bra.

Och för dig som inte vill baka glutenfritt så har jag ett annat recept här.

Munkar (gluten-, ägg-, mjölk- och sojafria), 12 st små munkar

0,5 dl kokosolja/kokosfett
0,75 dl strösocker
0,75 dl rismjöl
0,5 dl bovetemjöl
0,5 dl potatismjöl
2 msk maizena
1 tsk bakpulver
0,25 tsk Xanthan gummi
en nypa salt
3 msk äppelmos
1 msk vaniljsocker
1 tsk kanel
0,75 dl varmt vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Pensla munkplåten med lite smält kokosolja. Blanda ihop alla de torra ingredienserna i en bunke. Smält kokosoljan och blanda ner tillsammans med äppelmoset och vattnet. Vispa runt med en ballongvisp så att eventuella klumpar försvinna. Spritsa ner smeten i munkplåten och grädda i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna.

Äppelglasyr

florsocker
några droppar karamellfärg
några droppar äppelessens
några teskedar vatten

Blanda lite vilt, här gäller det att bara testa sig fram tills du får en bra konsistens och smak.

Doppa munkarna en och en i glasyren och lägg på ett bakplåtspapper för att torka. Dekorera med små blad gjorda av grön marsipan.

Hoppas nu att alla kan äta något ruskigt läckert i jul, ty julen handlar om mat och inget annat! ;)

Det här inlägget postades i Allergibak och vegan, Jul. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till En jul för alla…

  1. Jeanette Johansson skriver:

    Är så glad och tacksam för att du delar med dig av allergivänliga recept.
    Toppen!!!!

  2. Annie skriver:

    BabyCakes, vilket fantastiskt tips inför min stundande New York resa. Dit måste jag ju gå eftersom man som glutenallergiker får uppleva sisådär kakor på andra ställen än hemma :)

  3. Mattias skriver:

    Ååååh, du måste dit! Var där, fast i Los Angeles, och bakverken var fantastiska! Här hittade jag lite fler måsten om du är glutenallergiker. :) http://newyork.cbslocal.com/top-lists/best-gluten-free-food-in-the-city/

  4. Tess skriver:

    Det är bra lustigt hur jag hittade hit.. läser Marcel Prousts – På spaning efter den tid som flytt. Blir inspirerad att göra madeleinekakor baktokig som jag är och googlar för att hitta en madeleineform.
    Voila! här är jag nu hos dig och har lagt till dig som en av favoriterna.
    Du är helt fantastisk i både ditt skapande och skrivande. Jag är glad att jag hittade hit och ser fram emot att få njuta mer av din värld framöver.

  5. Yvonne Johansson skriver:

    Hej jag undrar var man får tag på äppelessens?

  6. Mattias skriver:

    Stockholms Essensfabrik eller strosselannat.se :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>