En gyllene chokladbomb som alla kan äta!

Nu kommer det ett litet allergivänligt bakverk som såklart är för alla. ALLA! För er som inte har testat att baka alternativt, börja med det här. Det innehåller rismjöl och majsmjöl vilket finns i princip i varje butik runt om i landet (och inte är galet dyrt)! :)

Det var nämligen så att Helen på allergiälskande Allergeko har tjaaaaatat på mig om ett dundersuperduper chokladbakverk……utan ägg, mjölk, gluten, soja, kikärtsmjöl och nötter. Hjärnblödning någon? Jag blev lite stressad eftersom jag älskar mitt kikärtsmjöl, men vad skulle mitt liv vara utan utmaningar? Som det står på Bette Davis gravsten: ”She did it the hard way”.

Och nej, det är inget litet jordgubbsformat guldsmycke på toppen som kommer att krossa emalj och käkben, utan en guldmålad jordgubbe.

Först måste jag bara presentera min ständiga följeslagare i köket, min japanska lyckokatt! Det var min veganvän Louise som började med det här och jag insåg snart att om det är något jag behöver så är det lite medvind. Mitt liv är minst sagt ingen jävla schlager. Nu står den guldfärgade katten iof. för pengar, men vem kan inte behöva det?

Men nu till receptet. Ni får en bild på insidan för att visa att det inte är någon torr barkkaka, kompakt som murbruk och tråkig som fuktigt tidningspapper. Nej, den är skitgod! Godaste chokladkakan jag har bakat hittills. Perfekt nu på sommaren när allt torkar ut så snabbt, här finns inget gluten som kan bråka med dig.

Chokladcupcakes (12 st)

1 dl majsmjöl
1 dl rismjöl
1 dl potatismjöl
0,5 dl maizena
1 dl kakao
2 dl strösocker
1 tsk salt
0,5 tsk xanthan gum (finns i välsorterade matbutiker, hälsokost eller att beställa från Goodstore
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
100 gram mjölkfritt margarin (tex. Carlshamn eller Milda)
3 dl vatten
100 gram chocolate chips eller hackad mörk choklad

Sikta ner de torra ingredienserna i en bunke. Smält smöret och blanda ner i
mjölblandningen tillsammans med vattnet. Röra runt med en ballongvisp så
att alla klumpar försvinner. Vänd ner chokladen och klicka ner smeten i
muffinsformar eller muffinsplåt. Grädda i mitten av ugnen, 175 grader, i 18-20 minuter
(beroende på ugn). Låt svalna och spritsa sedan på frostingen nedan.

Frosting (till 12 cupcakes)

250 gram mjölkfritt margarin (tex. Carlshamn eller Milda)
5 dl florsocker (300 gram)
2 dl brunt farinsocker eller muscovadosocker
1 dl vatten
1 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker

Vispa smöret krämigt. Tillsätt florsocker och farinsocker och vispa tills
allt har gått ihop och blivit krämigt (ca 2 minuter). Tillsätt vatten, sirap och
vaniljsocker och vispa tills du har fått en fluffig och jämn frosting (ca 5
minuter). Klar!

När vi var i Los Angeles så sålde bland annat BabyCakes söta ”muffin tops”. Varför inte? Det är ju toppen med allt gott man vill åt. Lite som George Costanzas chef i Seinfeld som äter sin muffin upp och ner för att spara det godaste till sist. Eller som tidernas bästa komediserie, 30Rock, där Jenna sjunger om sin…eh…muffin top?

Jag toppade med jordgubbar som jag målade med guldfärg. Ja, och färska blommor. Vet inte om de är ätbara, men plocka bort dem för säkerhetsskull. Mycket vackrare än blommor av sugarpaste och lika tråkiga att tugga på. ;)

Se så, testa nu att baka de här och hör av dig sen! :) Det är ingen bantningskur, men  faktiskt bättre för din kropp…för dig som bryr sig om sånt. För alla andra så är det bara en galet saftig cupcake.

Det här inlägget postades i Allergibak och vegan och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till En gyllene chokladbomb som alla kan äta!

  1. L skriver:

    Ett bloggtips till dig eller andra som letar (insert nånting)-fria efterrätter: chocolatecoveredkatie.com , det är en dessertblogg som drivs av en vegan. Och hon har även gluten/socker/soja-fria recept på choklad, bakelser och annat sött. ^^ Hennes fudge är en killer! Är inte allergisk mot nånting utan njuter bara av att det är kalorisnålare.

  2. Mattias skriver:

    Yeeeey! Tack tack tack! Superbra!

  3. Vanja skriver:

    Xanthan gum, var hittar man det och vad är det gjort av? Vill göra dessa.

  4. Mattias skriver:

    Man hittar det i välsorterade matbutiker, hälsokostbutiker eller så går det att beställa från bla. http://www.goodstore.se. Vet inte exakt, men det utvinns från majs och sen är det en hel smet med kemi. Går att läsa lite mer om det här: http://www.shenet.se/ravaror/xantangummi.html

  5. Lina skriver:

    Men det är ju laktos i smör så den frostingen passar ju inte för mjölkallergiker.

  6. Mattias skriver:

    Mjölkfritt margarin!!! Finns bland annat från Carlshamn och Milda.

  7. Paolo skriver:

    härligt,, som du vet så går jag igång på chocklad,, gärna när en söt kille gör chocklad,, skall inte grotta ner mig i det.. härligt med allergifri chockladbomb som är god utan nötter!!!!
    fick det dock lite torrt är jag testade,, men jag är inte bra på bak,, kan ha slarvat med måtten och tagit lite för mycket av mjölen,,,

  8. Mattias skriver:

    Whaaaa? Du måste ha slarvat!? Mitt problem var snarare motsatsen. Du kanske hade inne dem för länge? Brw. Noterade komplimangen….haha.

  9. jonte skriver:

    jag gillar verkligen kakor men är det inte dags att husbibeln ingenjävlaschlager pånyttföds……kanske inte som en hel blogg men som twitter kanske!!!
    saknar något i livet som är lika bittert som mig o dryga bögar! hiihi!

  10. Mattias skriver:

    1. JAaaaaa, håller med!
    2. Jobbar på något mycket större. ;)
    3. Jag har ju min bittra twitter: @kallamiggud

  11. Pernilla skriver:

    Mmmmm……….. måste testa att baka dessa muffins
    MVH Pernilla

  12. Pingback: Helgens länktips vecka 23 | Kakbloggen - recept på cupcakes kakor fika bullar kladdkaka och semlor

  13. Annie skriver:

    Åh, dessa ska jag genast testa, tack för alla dina tips på glutenfria saker. Gör mitt liv lite roligare! (och godare och rundare :) )

  14. Mattias skriver:

    Yeey, vad trevligt! Mjo, men det är fint att vara rund så länge goda bakverk är boven.

  15. Per skriver:

    Vi testade att baka dessa i dag och de överträffade verkligen våra förväntningar, som ändå var rätt höga. Oavsett om man har någon allergi eller ej så var dessa cupcakes supergoda!! Jag vill rikta ett jättetack till dig! Min flickvän är extremt allergisk mot gluten och i vår bekantskapskrets täcker vi in i princip alla matallergier man kan tänka sig så det här blir ett helt perfekt bakverk att bjuda på. Känns som att det blir ganska lätt att variera det också genom att köra på annan frosting och så.

  16. Mattias skriver:

    Yeeey…vad kul!!! Är så nöjd med receptet!

  17. C skriver:

    Hej!
    Tänkte beställa xanthangummi från Goodstore nyss, men vad jag fattade som måste man handla för minst 400 kr för att lägga en beställning. Finns det någon annan man kan handla det hos som du känner till? Tacksam för tips! :)

  18. Mattias skriver:

    Huh!? Det finns ingen minimumgräns på Goodstore!? Veganlife säljer också! http://veganlife.se/product.html/xanthangummi?category_id=42

  19. Marielle skriver:

    Går det att göra om receptet till en sockerkaka istället? Tänkte använda som en tårtbotten med ganache emellan. Kan man utesluta xanthan gum och slänga i något annat istället?

    Ska baka gluten och nötfritt bara.

    Tusen tack btw för en underbar blogg <3

  20. Mattias skriver:

    dfgjlkfdg…hmmm. Mjo, det borde gå bra. Ersätt kakaon med lite vetemjöl, så går det nog bra. Nje, det går inte direkt att ersätta Xanthan gum med något, bara hoppa över det och räkna med en lite känsligare kaka. :) Lycka till!

  21. så roligt att baka lite ”alternativt”! :) jag bakar mycket, och alltid sockerfritt, utan vitt mjöl och inget smör. Däremot blir det bla kakor med kikärtor, blomkål och potatis. Och lite sånt! Välkommen in och kika :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>