En dansande Pavlova i min Pavlova

När folk frågar mig vilken som är min favorittårta säger jag alltid Pavlova. Det kanske låter tråkigt med en stor marängblaffa med grädde (och ibland bär), men den är så galet fantastisk att den är svår att beskriva i ord utan att börja gråta. Chokladpavlovan är min favorit eftersom den blir som en blandning av seg kladdkaka och krispig, spröd maräng.

Varför dansar då en späd tjej mitt i min tårta? För er som inte visste det så är Pavlovan döpt efter en rysk ballerina vid namn Anna Pavlova. Tada!

Okej, nu till mer fantastiska saker med en Pavlova och vad jag trodde var mitt största misstag. Jag förberedde Pavlovan som jag brukar, ställde in den i ugnen och stängde av den efter 1 timme och 15 minuter. Då såg den ut som en platt sprucken Chocolate chip cookie och jag kippade efter andan. Vanligtvis brukar den behålla formen hyfsat och spricka upp lite vackert. Skandal!

Men jag kluddade på grädde (lugn, receptet kommer snart) och serverade som om inget hade hänt. Och den var fantastisk. Slutsats: En Pavlova är god även om man tror att den är misslyckad = bästa tårtan någonsin.

Så till Anna. Jag gjorde först en siluett av en ballerina i choklad som jag la på ett bakplåtspapper och körde in i frysen. En stund senare hör jag Jonas säga: ”Kolla, det här ser nästan ut som en människa”, samtidigt som han håller upp en bruten chokladballerina i sina händer. Jag bröt ihop i en millisekund men sedan slog det mig, det är klart som f*n att det ska vara Anna Pavlova som dansar i min tårta, ingen torftig siluett som kan vara vem som helst. Så jag skrev ut henne på papper, fästa på kartong och fann glädjen igen.

Chokladpavlova (urpsrungligen Nigellas recept)

6 äggvitor
300 gram strösocker
3 msk kakao
50 gram hackad mörk choklad
1 tsk rödvinsvinäger

5 dl grädde
ev. bär

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Fortsätt vispa medan du pytsar ner strösockret, en matsked i taget. Stäng av vispen. Sikta försiktigt ner kakaon och vänd ner tillsammans med den hackade chokladen och rödvinsvinägern.
Rita en cirkel på ett bakplåtspapper, 20 cm i diameter. Klutta ut chokladsmeten inom cirkeln och jämna till. Sätt in i ugnen och sänk till 150 grader. Grädda i 1 timme och 15 minuter. Stäng sedan av ugnen och stick in en grytlapp eller handduk så att ugnsluckan står lite på glänt. Låt svalna i ugnen dvs. perfekt att göra innan du går och lägger dig så är den klar när du vaknar.

Vispa grädden och bred över tårtan. Jag gjorde ett lager med grädde och siktade sedan över med kakao för att avsluta med en spritsad kant runt. Det är även jättegott att dekorera med hallon, jordgubbar eller någon annat bär eller frukt.

Prima ballerina…prima ballerina…

Det här inlägget postades i Tårtor, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till En dansande Pavlova i min Pavlova

 1. Hahaha, åååh, vilket härligt inlägg – ”det här ser nästan ut som en människa” – HAHA! Lite ironiskt att det är en smal ballerina som tronar på den här skapelsen som är så god att det inte GÅR att sluta äta ;) Jag tycker inte den ser ett dugg misslyckad ut <3 Och jag håller med dig om att det är ett av de godaste bakverken – helt klart!

 2. Jenny skriver:

  Hej! Jag ska till Sthlm över helgen och undrar om du har något tips på bra butiker med baktillbehör/redskap? Tack för en inspirerande blogg!

 3. Mattias skriver:

  Äh, tycker det är coolt att man inte kan äta henne. Är som sagt trött på sugarpaste eller vad man nu kan använda istället :) Eller om man skrivit ut det på sockerblad eller oblat som ingen ändå tycker om. Plus att…kartong går väl att äta? ;)

 4. Mattias skriver:

  Har mejlat dig Jenny!

 5. Victoria skriver:

  Åh den såg riktigt god ut… Jag har aldrig ätit den med chokladsmak, får jag testa någon dag;)
  // Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

 6. Jonas skriver:

  Den är sjukt god. Har snart ätit upp hela, lika god, kladdig och spröd dagen efter.
  Jag är lyckligt lottad!

 7. Ann skriver:

  Ser redan fram mot helgen då det får bli en chokladpavlova! Kan vara för att det närmar sig lunchtid…
  Gör alltid en naturell med frukt vid midsommar.

 8. Lena skriver:

  Hej!
  Tack för en inspirerade blogg!
  Skulle det vara möjligt att marmorera marängen? Det vill säga, smälta 50-70g choklad och sedan blanda i smeten? Och även skippa kakaon. Eller skulle detta ”förstöra” marängen? Tänker mest på värmen från den smälta chokladen. :/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>