Dulce de leche för alla!

Jag sitter ibland och funderar på saker som jag äääälskar, men som jag vet att många därute inte kan äta. Bara tanken på att vara utan en tjock, karamellsmakande kolasås gör mig yr av avsaknad. Det är klart att alla ska kunna hälla absurda mängder Dulce de leche över sin glass eller äta med sked när det regnar ute och det här är det enda som gör dig på bättre humör.

Så jag kom på en Dulce de leche som inte bara är växtbaserad utan även sockerfri.
Sockerfri you say? Yepp! Jag har som sagt släktingar till min sambo som är diabetiker och har provat många av produkterna där ute…med halvtaskiga resultat. Men nu har jag blivit välsignad med Xylitolsocker som är så sjuuuukt bra. Det ser ut som strösocker och smakar som strösocker. Det kostar en del, men du behöver bara använda runt häften av jämfört med vanligt socker. Så hoppa in på sidan, läs mer och beställ!

Men men, nu till recepten!

Dulce de leche, vanlig (Tidsåtgång: 2 timmar)

1 burk sötad kondenserad mjölk

Ställ ner burken i en stor kastrull och fyll med vatten så att det täcker. Koka upp och låt sedan sjuda i två timmar. Se hela tiden till så att burken är täckt med vatten. Efter två timmar tar du upp burken och låter svalna. Klart!

Dulce de leche, vegan och sockerfri (Tidsåtgång: 10 min)

Eftersom sockerfritt socker inte karamelliseras så måste man hjälpa den på traven med essens och karamellfärg.

3 dl sojamjölk
1 dl Xylitolsocker
2 msk maizena
0,5-1 tsk kolaessens (från Stockholms essencefabrik. Finns bla. karamell, gräddkola och chokladtoffe. Går att köpa genom Strössel & Annat)
Gul och röd karamellfärg (eventuellt lite brun också, finns på Strössel & annat)

Rör ihop xylitolsocker och maizena i en kastrull. Vispa ner sojamjölken och värm sedan upp allt på medelhög värme. Vispa runt då och då tills krämen börjar tjockna. När du har fått en bra konsistens tar du kastrullen från plattan och rör ner kolaessensen och färga med karamellfärgerna. Häll över i en skål och låt svalna i kylskåpet. Tänk på att kolasåsen blir fastare när den har fått svalna.

Det här inlägget postades i Allergibak och vegan, Sockerfritt (Diabetes). Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Dulce de leche för alla!

  1. Maria skriver:

    Härligt! Det får jag testa. Har du testat med havre- eller rismjölk också? Många mjölkproteinallergiker ska undvika soja också (typ min dotter då). Gissar att de har för lågt proteininnehåll kanske?

  2. Hilma skriver:

    Om ingen annan har sagt det ännu, så säger jag det: Du är ett geni!

    Det här måste jag testa :)

  3. Andreas Ivarsson skriver:

    Hej Mattias.
    Du brukar ha koll på ”skumma” råvaror, vet du var man kan köpa osötad kondenserad mjölk i Stockholm? Eller finns det rent av på många ställen?

  4. Anna skriver:

    Äntligen!!!!!!!!!!!! En kolasås jag kan äta! Du är bara bäst, du är fantastisk på bra recept som ser så galet goda ut, din sambo är en lyckans ost :-) !
    Ja ska definitivt prova detta någon gång, undrar också om man kan byta ut sojamjölken mot annan mjölkfri mjölk?

    /Anna

  5. Emelie skriver:

    Hej Andreas!
    Osötad kondenserad mjölk har jag hittat i flera Willy’s butiker på sistånde faktiskt, så kolla där! Men tänk på att den osötade kondenserade mjölken inte blir till kolasås när du kokar den i burken, eftersom den inte är sötad ;) …följ då hellre Mattias sockerfria receptet ovan som verkar vara helt fantastiskt!! Men osötad kondenserad mjölk kan man använda till mycket ändå, jag gjorde bland annat en pumpapaj i vintras (Amerikansk stil), och den blev helt fantastiskt god med osötad kondenserad mjölk och xylitol för att söta i stället för socker! :)

  6. Andreas Ivarsson skriver:

    Tack för tipset Emelie. Kollade runt i några butiker i Stockholm idag, hittade inget. Men ska jaga vidare. Fick tips om ett jättebra recept på hemmagjord glass utan maskin och då ska man ha osötad, receptet finns på http://www.seriouseats.com/recipes/2010/07/vanilla-ice-cream-without-the-machine-recipe.html .

  7. Emelie skriver:

    Andreas, alla osötade kondenserade mjölkburkar jag sett har haft ett svenskt klistermärke på burken; burken är alltså inte på svenska så kan vara lite klurig att hitta ;) …men ser likadan ut som den vanliga kondenserade med typ en regnbåge på eller nått. Lycka till och hoppas receptet funkar bra för dig! De flesta matberedarna/blenders klarar inte av att göra isbitar till ”purée” så om den du har inte fungerar så brukar det också gå bra att lägga ”glassen” i frysen och röra om regelbundet (1-2 ggr per timme kanske) tills den fryser och blir till glasskonsistens…eller så kan du köpa du en glassmaskin, de kostar inte så mycket och gör det hela betydligt enklare – jag ska prova receptet du tipsade om fast i vår glassmaskin och med xylitol i stället för socker – det blir säkert toppengott! :)

  8. Mattias skriver:

    haha….äsch då!

  9. Mattias skriver:

    dkgjlkgdsf…vet faktiskt inte. Ett tag tyckte jag dock att det var det enda jag hittade och inte sötad. Hötorget har det garanterat. Kolla hos italienaren där, eller spanjoren…eller chilenaren.

  10. Mattias skriver:

    yeeey. Absolut! Det är bara att byta. Har samma funktion. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>