Det är sant…här kommer NÖTFRIA macaroner! :)

mac3

Okeeeej, som en smart bloggläsare konstaterade så är mandlar inte häller nötter, så därför är vanliga macaroner nötfria. Men många som är nötallergiker verkar vara det även mot mandlar, that’s why. :)

Jag har fått frågor både på bloggen och via mejl om det går att göra nötfria macaroner. Jag har inte haft en aning. Sen fick jag en förfrågan av en vän som undrade om jag kunde fixa till en fest och jag började fundera på det igen. Då såg jag att andra på nätet hade testat med bland annat…pumpakärnor! Så klockrent. De är dock gröna, så nästa gång ska jag testa med melonkärnor som är mer mandelfärgade.

Till saken hör att de blev riktigt goda. Jag älskar ju pumpakärnor, så jag är väl lite partisk, men det är väl värda att testa. Och med min superenkla, galet goda kolafrosting så är de helt brutalt fantastiska. :)

mac1

En liten varning bara…pumpakärnor och melonkärnor innehåller ”spår av nötter”. Så är din gäst i fråga galet allergisk så fråga först, annars lär hens huvud se ut som en gigantisk halloweenpumpa.

Receptet är samma som jag alltid använder nuförtiden (eftersom jag inte orkar hålla på med sockerlag), dvs. taget från Roy Fares, men här nere förtydligat av mig.

Nötfria macaroner

140 g äggvita
185 g pumpakärnor, mixade till ett fint pulver i en matberedare
185 g florsocker
60 g strösocker
140 g florsocker

Vispa äggvita till ett fast skum. Häll ner strösocker och den mindre mängden florsocker och vispa till en tjock maräng. Vänd ner mixade pumpakärnor och resten av florsockret med hjälp av en slickepott. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa små klickar på en plåt, ca 5 cm i diameter. Jag använder mig av en silikonduk, men vanligt bakplåtspapper går också bra (macaronerna kan dock bli lite ojämna). Lägg bakplåtspappret på en plåt och slå på undersidan av plåten så att eventuella bubblor försvinner. Låt macaronerna ”torka” i rumstemperatur i 1 timme innan du gräddar dem i nedre delen av ugnen, 160 grader i 12-14 minuter.

Kolafyllning

200 g strösocker
1,5 dl vispgrädde
2 tsk flingsalt
200 g smör

Häll ner strösockret i en vid kastrull. Låt smälta till en mörk karamell. Värm grädden i 30 sekunder i mikron och häll sedan ner i karamellen. Det kommer att bubbla rejält. Låt bubbla på till sockret har smält igen. Blanda ner saltet och häll sedan över kolasåsen i en bunke. När den har svalnat något vispar du ner lite smör i taget. Låt sedan krämen svalna helt i kylskåpet. Nu är det bara att vispa vispa och vispa fyllningen tills det blir en krämig och smidig. Det kommer se ut som att den har spruckit, men det har den inte. Bara fortsätt att vispa!

Lägg ihop macaronskalen två och två med fyllningen mellan!

mac2

Okej…till dekorationen. Jag hade inte riktigt tid att pilla med marsipan eller liknande, men hade några ark ätbart guld. De…är…ett…helvete. Man ska visst hantera dem med tyghandskar. Det gjorde inte jag, så mina fingrar är nu lätt guldpläterade. Min lösning blev en pincett och det gick hyfsat. :)

Det här inlägget postades i Macaroons. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Det är sant…här kommer NÖTFRIA macaroner! :)

 1. Minna Dümmatzen skriver:

  Låter häftigt! Ska testas någon gång. Undrar om det funkar med solroskärnor också?

 2. Mattias skriver:

  Absolut! Tänkte mest att solroskärnor smakar för mycket, men det borde jag testa! :)

 3. Malin Jonsson skriver:

  Oj vad spännande! Ska bara lyckas göra riktiga makarons först, sen ska jag testa det här! Haha.

 4. Örjan skriver:

  Även provat med rostade pulvriserade solroskärnor?

 5. Marianne Brostrøm skriver:

  Hej
  De ser meget lækre ud
  Tror du det går med sukrin eller steviastrø ?
  Hilsen Marianne

 6. malin skriver:

  Eftersom du skriver att pumpakärnorna är gröna antar jag att du inte rostar dem? Rostar du dina mandlar när du gör klassiska macaroner? Jag gör det, jag tycker att man vill ha så mycket ”nötig” smak som möjligt, men kanske är det också därför jag får ut så lite mjöl och mycket klägg (för oljigt för att använda som mjöl) varje gång jag maler (mixar) dem.

 7. Amanda skriver:

  Det finns fortfarande jättemycket kvar i bloppisen!
  Så välkommen in och fynda på min blogg.
  Vi ses!

 8. Johanna skriver:

  Kokos fungerar jättebra och blir supergott. Fast det är kanske ennöt, kokos-nöt….

 9. Honey skriver:

  Är de färgade eller får de den där fräsiga gröna färgen av de grönaktiga pumpakärnorna?

 10. Linnea skriver:

  Kan inte du visa recept på en espressotårta? På Nya konditoriet här i Umeå finns en som är så gudomligt god! Det är som en kaka som bara är i ett lager utan någon fyllning och är ganska platt och det enda som är på är pudrad kakao. Den är så himla krämig och mäktig och bara smälter i munnen!

 11. Mattias skriver:

  Nja, jag har testat nån gång men det blev inte alls bra. Tyvärr.

 12. Mattias skriver:

  De blev liiite gröna av pumpakärnorna, men jag körde ner lite grön karamellfärg också. :)

 13. Mattias skriver:

  Mjo, de var rostade…men gröna. :)

 14. Mattias skriver:

  Hmmm…enda problemet är att jag inte är så förtjust i kaffe. :)

 15. Ida-badbakeday skriver:

  en mandlar är ju inte nötter. Vanliga macarons är NÖTfria.

 16. Mattias skriver:

  Jag vet, men många som är allergiska mot nötter är det mot mandlar också. Men du har rätt. :)

 17. Linda Mpili skriver:

  Åh den där kolafyllningen vill man ju prova.

  Säkert fått frågan förut men vad ÄR noegg?

 18. Mattias skriver:

  No-Egg är en blandning av potatisstärkelse, tapiokamjöl och vegetabiliskt bindemedel. :)

 19. Henrik skriver:

  Tur att du inte han pyssla på marsipan då det är gjort på mandel, då hade det ju inte varit mandelfria i alla fall.. :P

 20. Sophie skriver:

  Hej!
  Vad tror du om att prova med tokade kikärter? Jag är allergisk mot både nötter, mandel, alla sortes frön och ägg så jag har inte provat macaroons ännu. Men nu har jag hittat recept med äggersättning och började därav fundera på bra ersättning till mandeln.
  /Sophie

 21. Sophie skriver:

  Jag menar då kikärter som kokats och sedan torkats och malts…

 22. Mattias skriver:

  Hmmm…det kanske funkar! Jag har kört på mixade småkakor nån gång, och har sett andra som kört med tex. knäckebröd, så det mesta verkar funka. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>