Det är inte svårt att konkurrera med våra svenniga småkakor…

Som ni vet så ääälskar jag småkakor, MEN jag är även något trött på att det alltid är samma repertoar som rullar på repeat i tidningar, på bloggar och i böcker. Därför blir jag galet glad när jag får testa småkakor från andra ställen i världen. För nej, vi är inte ensamma, även om vi ibland slår oss för bröstet och inbillar oss det. ;)

Jag snubblade in på David Lebovitz blogg. Han befinner sig just nu i Tel Aviv där han blev bjuden på sådana här israeliska småkakor, smaksatta med Tahini (sesampasta) och mandelmjöl. Låter det bönigt läskigt (jag tänkte iaf. direkt på hummus…haha)? Var inte oroliga! Tahinin välsignade kakan med en nötig smak som krossar jordnötssmör vilken dag som helst.

Och så till receptet. Jag halverade receptet och fick 25 hyfsat stora kakor, men vill ni så gör de pytte små. Är de små får man som bekant ta två.

Tips: Om du vill göra de vegan så byt bara ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Israeliska småkakor med tahini och mandel

140 gram vetemjöl
140 gram fullkornsvetemjöl
70 gram mandelmjöl
150 gram smör (eller mjölkfritt margarin, tex. Carlshamn eller Milda)
150 gram strösocker
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt
2 msk vatten
200 gram tahini (sesampasta)

Sätt ugnen på 175 grader.

Häll ner vetemjöl, fullkornsvetemjöl och mandelmjöl i en matberedare och mixa ihop. Tillsätt resterande ingredienser och mixa tills det går ihop till en smidig deg. Överarbeta inte, utan gör helst den sista lätta knådningen på mjölat bakbord. Rulla till 40-50 små bollar och lägg på två bakpappersklädda plåtar. Grädda i 12-15 minuter.

Dekoration: Om du vill kan du måla trevliga mönster på kakorna med hjälp av blå karamellfärg. Ett superenkelt sätt att pigga upp i övrigt något beiga kakor.

Jag tycker absolut att ni ska testa de här. En rolig nyhet på kakfatet som garanterat kommer att omfamna nya beundrare. :)

Det här inlägget postades i Allergibak och vegan, Kakgeografi, Kakor. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Det är inte svårt att konkurrera med våra svenniga småkakor…

 1. Anna skriver:

  Ha ha, jag tänkte direkt på hummus också. Men låter ju supergott, ska absolut testa. Kul med en ny kaksort för en gångs skull.

 2. Simone skriver:

  vi äter faktiskt tahini nästan dagligen.har faktiskt tänkt och göra något med tahine
  så gott,nä tahini är sött och riktigt gott

 3. Jannice skriver:

  Vill bara säga att jag är sjukt imponerad över hur du anpassar recepten till veganer. Inte många som skulle göra det, du! =) Och vilka fantastiska recept och bilder sen! Jättekul (men ack så farlig) blogg! Tack för att du delar med dig! :)

 4. Vanja skriver:

  När du målar dina kakor eller dina fina saffransbullar så vill jag veta vad det är för färg och villket märke du använder.
  Jag måste få säga det igen, du gör helt fantastiska bakverk. Jag ska försöka mig på dina bikupor som är så himla fina. Jag ska bara fixa färgen först.
  Ha det så bra i bakstugan.

 5. Mattias skriver:

  Tack! Jag gör allt för att rädda världen! :)

 6. Mattias skriver:

  Yeeey, tack! Saffransbullarna använde jag vanlig karamellfärg från Dr Oetker. Till småkakorna hade jag ingen blå karamellfärger så jag blandade pulverfärg med sprit och målade. Den köper jag från Stockholms Essencefabrik, som även går att beställa via http://www.strosselannat.se.

 7. Vanja skriver:

  Tack snälla du för ett snabbt svar.
  Du får en kram från mig för att du alltid svara snabbt.
  Kraaaaaaaaaaaaaaaaaaaam

 8. Pingback: Sex sorters kakor…!? |

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>