Death by chocolate…på riktigt!

Damdamdamdaaaaam…

Dam…dam…dam….daaaaaam….

Tidigare har jag ju bland annat gjort svart vinbärssaft förklädd till ”Kristi blod” samt en ask med chokladkakor och dödsruna till min vän Richard. Jag vet inte vad det är som gör att jag gärna dras till läskiga saker som döden och religion. Okej, mest religion, men det är för att det är så absurt märkligt att hänge sig åt en 2000 år gammal saga.

Den här gången började det med att jag började bli intresserad av Brownies. Det slog mig att jag inte någonsin hade bakat brownies. Märkligt? May be. Så jag började leta efter det bästa browniereceptet och fick en historielektion på köpet.

Det visade sig att brownien togs fram av Bertha Palmer inför ”The Columbian Exposition World Fair” 1983. Eller ja, mer exakt så togs den fram på Palmer House Hilton där den än idag serveras. Receptet nedan är över hundra år gammalt och indeed originalreceptet på en riktig brownie. Det ni!

Vissa gillar sin brownie mer som en kaka, andra som kladdigaste lerpajen och vissa (som jag), gillar när den är lite seg, kompakt och så god att man eventuellt…kanske…möjligtvis…bryter sitt nyårslöfte om ett hälsosamt leverne.
Strunta INTE i glazen, den gör så att valnötterna lyfts fram och svävar på änglavingar! Pssst, receptet går bra att halvera.

Brownies – originalet!

500 gram mörk choklad
450 gram smör
340 gram strösocker
225 gram vetemjöl
1 msk bakpulver
4 ägg
450 gram valnötter

1 dl aprikosmarmelad
1 dl vatten
0,5 tsk gelatinpulver

Smält chokladen och smöret i ett vattenbad eller försiktigt i en kastrull. Sikta ner de torra ingredienserna i en bunke (förutom valnötterna). Blanda ner den smälta chokladblandningen med de torra ingredienserna. Använd en ballongvisp så slipper du klumpar. Vispa ner ett ägg i taget. Häll smeten i en form (receptet säger 23×30 cm). Krossa valnötterna och strö över. Tryck ner dem lätt i smeten. Grädda allt i 150 grader i 30-40 minuter. Den ska vara lite kladdig i mitten.
Ta ut kakan och låt svalna i 30 minuter.

Gör under tiden glazen. Låt aprikosmarmelad, vatten och gelatinpulver koka upp. Koka i två minuter och låt sedan svalna något innan du penslar den över brownien. Stoppa in brownien i frysen ett tag så blir den lättare att skära.

Ät! Ät! Ät! Och be en bön för Bertha Palmer och den här fantastiska Brownien.

Och nu till det morbida. Jag blandade ihop lite modelleringschoklad, enligt Pehrnillas instruktioner. 100 gram smält mörk choklad blandas med 50-60 gram glykos. Låt det hårdna och sedan är det bara att kavla ut. Jag skar ut lite på måfå och ”limmade” ihop med mörk choklad. Sen penslade jag allt med mitt kära guldpuder.

Jag ska vara ärlig. Jag och Jonas hade världens största bråk för nån månad sen för att han tyckte att kladdkaka var godare än chokladsufflé. Oacceptabelt! Det här är ingen kladdkaka, men faaaaan så jääävla gott. Helt otroligt. Och jag har bara ätit en bit! Sen att det blir brownie till middag är en annan sak…

Det här inlägget postades i Kakor. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Death by chocolate…på riktigt!

  1. Chatrin skriver:

    Haha åh, älskar dina idéer!

  2. du är lika galen som vanligt, älskar dina bakverk :-)

  3. Emma skriver:

    alltid fantastiska ideér! älskar också hetspeppen ÄT! ÄT! ÄT!

  4. Mattias skriver:

    haha…det ser så gott ut Nilla!

  5. Mattias skriver:

    Hets är alltid att föredra när det gäller kakor ;)

  6. Mattias skriver:

    Tack Linda och Chatrin! :)

  7. Lena skriver:

    Milda makter!! Så tjusigt och knasigt på en gång!

  8. Caroline Dourén skriver:

    Så galet coolt att man blir alldeles lycklig! Vill också haaaaaaaaaaaaaaa den där oerhört fräcka kistan, fast fan vet om jag hade kunnat äta upp den? Den är liksom för snygg för det! Älskar din småtokiga fantasi och önskar jag hade kunnat komma upp med sådana härliga galenskaper själv! :)

  9. Mattias skriver:

    Min sambo åt den hel…som en macka…haha. Klart du kan vara lika galen, det kan alla vara!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>