Danskjävlarna är bra på något i alla fall…

Nu blir det paus från tokiga macaroons och istället en gammal hederlig efterrätt! Jag är nere i kära Skåne, mer precist på Söderslätt, strax utanför Skurup. Jaa, jag vet att ”det bästa med Skåne är närheten till Köpenhamn” och även om jag inte orkade åka över dit så tänkte jag dela med mig av en dansk delikatess – Danska aebleskivor! Ernst Hugo Järegård hade en poäng i ”Danskjääävlar!”, så nog faen kan de göra ett och annat bra också. För er som inte minns ”Riket” så varsågoda:

Det första man behöver för att göra danska aebleskivor är såklart ett aebleskive-järn. Det är som ett munkjärn och måste självklart vara i gjutjärn. Gjutjärn, detta djävulens redskap. Jag åkte runt med min mamma på Österlen i två dagar och letade på loppmarknader, sen gav tanten upp och erbjöd sitt, så nu är jag ett aebleskivejärn rikare! Jag vet att Skeppshult också har munkjärn, så kolla i butiker med köksredskap.

Danska aebleskivor gjordes visst från början med äpple i, men nu är det mer som en rund pannkaka. En pannkaksmunk som är så god att det fladdrar om öronen. Det finns både recept med jäst och med bakpulver, jag kör på bakpulver. Och som jag hintat så är jag inte bästa vän med gjutjärnspannor, men tipset är att smöra ordentligt och steka dem på medelvärme. Och då menar jag medelvärme! Har ni sex nivåer på plattan så stek på trean, annars bränner det!

Danska Aebleskivor

3 ägg
3 msk strösocker
1 dl grädde
1,25 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 gram smör

Smält smöret. Dela äggen i äggulor och äggvitor. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa äggulor och strösocker i en annan bunke. Tillsätt mjölk, grädde och smältsmör. Blanda de torra ingredienserna för sig och vänd ner i äggsmeten. Vänd tillsist försiktigt ner äggviteskummet.
Värm aebleskive-järnet på plattan och smöra rikligt. Stek de gyllenbruna och vänd de med en gaffel eller sked. Stek klart, rulla i strösocker och servera genast!

Självklart ska de serveras med vispad grädde och hallonsylt.

Det här inlägget postades i Inspiration, Kakor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Danskjävlarna är bra på något i alla fall…

  1. Karin skriver:

    Krabelurer på svenska?? Lättare smet och steks i plättjärn.

  2. Mattias skriver:

    Neee, krabelurer är ju platta och intetsägande. De här är fluffiga, lena, mumsiga och underbara. ;)

  3. Karin L skriver:

    Jaaaa, äppleskivor är super gott :-)
    Bor ju själv i Malmö så har ätit det ofta i Köpenhamn, men aldrig försökt mig på att göra dom själv. De finns halvfärdiga att köpa i livsmedelbutiker i Danmark!

    /Karin L

  4. Mattias skriver:

    Jag har aldrig ätit dem i Köpenhamn! Det är nästan ännu konstigare. Hur är de halvfärdiga? Vad ska man göra med dem för att de ska bli färdiga? haha

  5. Pingback: Tidernas mest geniala idé: Pannkakssufflé!!! |

  6. Ann-Mari Kronström skriver:

    Hej Mattias! Ser det är en tid sen någon har skrivit till dig, så jag fick lust att fylla i några luckor här: æbleskiver blir fluffiga och goda därför man använder jäst eller bakpulver i degen. Godast blir de med jäst. Namnet kommer av att man ”i gamla dagar” la en bit äpple i mitten innan de vändes på järnet. Själv är jag uppväxt med enbart jordgubbsylt till. Hemma delade vi dem och la in sylten innan vi åt. Vispgrädde har kommit till senare.
    De ÄR goda!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>