Dammsugare i ny design!

dammsugare3

Upphetsande, inte sant? Zzzzzz… ;)   Jag tror många blir förblindade av nostalgi när de ser dammsugare eftersom ”de ska ju se uuuut så”, sen tänker man aldrig på att göra något nytt. Jag kände samma sak eftersom det indeed är min favoritkondisbit. När jag var liten och gick på simning brukade min pappa cykla med mig till simhallen på söndagar och efteråt bjöd han alltid på en dammsugare och Cocio chokladmjölk. Det var sååå gott, jag blir fortfarande 8 år när jag får njuta av den kombon…vilket såklart aldrig händer.

dammsugare1

Jag har aaaaldrig gjort egna dammsugare tidigare, så heligt har det varit för mig. Däremot var designen ganska given, jag menar…en dammsugare måste ju se ut som en dammsugare. Så jag slet fram min egen ur städskåpet och började pilla. Det är i princip som att göra en vanlig dammsugare, bara att jag kletade på chokladen lite annorlunda. Ja, och att jag använde mig av ett lakritssnöre som slang.

Dammsugare (10 stora dammsugare)

100 g smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
3 dl sockerkakssmulor
arraksessens efter smak

300 g marsipan
karamellfärg i valfri kulör
100 g mörk choklad
lakritssnören

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och kakao krämigt. Blanda in sockerkakssumlorna och smaksätt med arraksessens. Forma till äggliknande bollar.
Knåda in några droppar karamellfärg i marsipanen. Kavla ut marsipanen hyfsat tunt och klä sedan bollarna med den. Nyp till så att de håller ihop. Gör även små dammsugarmunstycken av marsipan. Jag körde på rektangulära bitar.
Hacka den mörka chokladen och smält försiktigt i micron eller över vattenbad. Doppa botten av dammsugaren i den smälta chokladen. Låt nu chokladen svalna något så att den blir fastare. Fyll sedan en sprits med en tunn tyll och spritsa lite knappar och annat dekorativt på din dammsugare. Stick ner ena änden av lakritssnöret i dammsugaren och den andra i marsipanmunstycket. Låt allt stelna i kylen. Voila!

dammsugare4 copy

Namnet kommer av att de liknade gamla dammsugare från 20-talet (och några årtionden framåt). Sen brukade de även fyllas med alla möjliga olika kakrester…precis som en dammsugare. Så vill du vara lite retro kan du alltid försöka dig på att göra en sån här!

Det här inlägget postades i Kakor och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Dammsugare i ny design!

 1. Olivia skriver:

  Jag tycker dammsugaren såg lite ledsen ut :(

 2. Mattias skriver:

  haha…vaddå?

 3. Alexandra skriver:

  Snyggt! Samma turkosgrönblåa-färg som vår dammsugare :)

 4. Vegosessan skriver:

  Vad söt dammsugare!

 5. Ida skriver:

  Underbart fina!
  Blir sjukt sugen!

 6. Lovisa Hägglund skriver:

  Hej,
  Jag vill bara skriva att jag blir alltid så glad av att titta på dina bakverk. Vilken fantasi! Man vill ropa hurra för varje inlägg!

 7. Anna skriver:

  Hahahaha de är verkligen underbara. Är sur för att jag inte kom på idén först bara :P

 8. Emelie skriver:

  Det står att man ska ha i arraksessens efter smak – men kan du ge ett tips? Pratar vi om teskedar eller matskedar, eller…? Jag funderar på att göra dessa till ett kalas, och vill ju så klart att det ska bli gott.

  Förresten har jag testat en del av dina mästerbakverk – de är ju supergoda!!!

 9. Mattias skriver:

  Hmmm…vissa skulle nog säga en halv tesked, men jag tog säkert två eftersom jag älskar arrakssmaken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>