Cupcakes…med fetaost, bacon, tonfisk och annat gott ;)

Ooookej, jag vet att jag brukar jobba mot hela cupcake-trenden och jag tycker att den är måttligt uttjatad. MEN, jag fick en Muffins-bok (Muffins av Johan Åkerberg) av min kompis Louise senast jag var nere i Malmö som jag satt och pillade lite på och jag insåg att jag aldrig hade gjort matmuffins. Matmuffins var nämligen überhett ett tag på 90-talet då jag knappt hittade till ugnen. Så jag tänkte: Nu jäklar! Men ja, inte utan lite pimpning av dem såklart. Jag använde mig av Johans grundrecept på matmuffins och sedan gjorde jag egna toppingar.

Perfekta som snittar eller tilltugg eller bara till två flaskor vin och ett gäng vänner. Åh, eller dagen efter! Eller tv-kvällen!

Grundrecept matmuffins (36 små)

5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 ägg
2 dl gräddfil
1 dl mjölk
1 dl matolja

Sikta ner de torra ingredienserna i en bunka. Vispa ihop ägg, gräddfil mjölk och matolja. Blanda ner äggblandningen med de torra ingredienserna. Om ni vill kan ni fylla muffinsformar till 2/3 med smeten och grädda i 200 grader i 10-15 minuter.
Jag delade upp smeten i tre delar och smaksatte som jag beskriver nedan.

Recepten på smaksättningar och topping är inte så galet exakta, ta så mycket du känner för helt enkelt.

Rödbetscupcake med fetaostkräm

Jag blandade ner 2 msk hackade inlagda rödbetor i smeten och bakade sedan av som vanligt.

Till topping mixade jag 1 dl fetaost med 1 dl creme fraiche och som ”strössel” blev det några varv med svartpepparkvarnen.

Baconcupcake med avokadokräm

Jag knaperstekte några matskedar hackad bacon, lät rinna av på hushållspapper och blandade sedan ner i smeten och gräddade som vanligt.

Till avokadokrämen mixade jag en avokado med 1 msk creme fraiche och några droppar citron. ”Blommorna” på toppen är faktiskt en champinjon som jag skivade och anföll med ett kakmått.

Cupcake med tonfiskröra

Okej, jag ääälskar tonfiskröror och har faktiskt ingen aning om hur mycket av vad jag blandade ner i den här. Det var i alla fall en hel burk tonfisk (i olja) som jag mixade tillsammans med någon metsked creme fraiche och en gigantisk klick dijonnaise (min nya besatthet = majonnäs med dijonsenap). Sen droppade jag ner lite citronsaft, kryddade med salt, peppar och paprikapulver och så var det klart. Åh, och jag mixade ner en shalottenlök också! ”Strösslet” är torkad dill. ;)

Så se till att testa matiga cupcakes nu och chocka gästerna. Eller bara gör dem glada av överraskningen. Se så!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Cupcakes…med fetaost, bacon, tonfisk och annat gott ;)

 1. Emma skriver:

  Äntligen lite vettiga muffins ;) Tycker också att cupcakes är rätt uttjatat.

 2. katarina skriver:

  Du gör det gång på gång : alltså levererar så härliga inlägg. Ser framför mig en trevlig plock-afton, med salta cupcakes , oliver och små surdegsknäcken med flingsalt. Tack för inspiration!

 3. Here Comes Sugar skriver:

  NU kan du öka på kroppsshyddan ;) Ladurée kommer till stan.

 4. Lena skriver:

  Awesome, det kommer bli matmuffins som tilltugg till nästa drinkfest. Tusen tack för tipset!

 5. Oj vilka häftiga cupcakes! :)

 6. Mattias skriver:

  Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>