Chokladtårta värd en 30-åring!

Lars på mitt jobb fyller 30 år idag, grattis! Ett steg närmare döden är alltid värt en tårta. Jag hade länge velat prova ett recept på ”Brooklyn blackout”-tårta från Hummingbird Bakerys bok. Jag är ständigt på jakt efter den perfekta chokladkrämen eftersom jag inte är stans största fan av smörkräm. Den här tårtan var kul eftersom man täckte allt med mixade kaksmulor. Recension följer längre ner. ;)

Först ut de små guldmynten. ”Det man inte har i plånboken får man ha på tårtan” som jag brukar säga. Kalasenkla att göra, ni märker kanske att jag är besatt av silikonformen från Strössel & annat!? Allt blir så galet detaljerat och snyggt varenda gång. Jag fyllde de små knappavgjutningarna med vit choklad, lät stelna i kyl i 15 min och ploppade ut dem, sen sprayade jag alla med guldfärg, också det från Strössel & annat.

Nu till själva tårtan. Den smakade fantastiskt, choklad upphöjt till 35. Men, mja, mje, mji. Själva kakan var väldigt skör och höll inte ihop allt för bra. Som ni ser på bilden nedan så sprack den lite i kanten så fort jag försökte flytta den. Chokladkrämen hade en bra konsistens men majsmjölet gav en lite märklig eftersmak. Kanske bara jag som märkte det? Jag kommer dock definitivt experimentera vidare med det här receptet.

Brooklyn blackout-tårta

100 gram smör, rumstempererat
260 gram strösocker
2 ägg
0,25 tsk vaniljsocker
45 gram kakao
0,75 tsk bakpulver
0,75 tsk bikarbonat
en nypa salt
170 gram vetemjöl
1,5 dl mjölk

Vispa smör och socker krämigt, tillsätt sedan ett ägg i taget. Blanda vaniljsocker, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke och rör sedan ner i äggsmeten. Varva vetemjöl och mjölk tills du fått en smidig smet. Smöra och mjöla tre formar (20 cm i diameter). Fördela smeten jämnt och baka i 175 grader i ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna.

Chokladkräm

6 dl vatten
500 gram strösocker
1 msk ljus sirap
125 gram kakao
200 gram majsmjöl
2 dl vatten
85 gram smör i kuber
0,5 tsk vaniljsocker

Koka upp strösocker, sirap, kakao och 6 dl vatten. Vispa under tiden majsmjöl med 2 dl vatten till en trögflytande smet. När kakaoblandningen har kokat någon minut vispar du mer majsblandningen. Låt koka ytterligare någon minut så att den tjocknar, ta av från plattan och vispa ner smör och vaniljsocker. Låt chokladkrämen sätta sig i kylskåpet något innan du fyller tårtan, då blir den lättare att arbeta med.

Skär bort ett tunt lager från varje tårtbotten och mixa i en mixer eller riv sönder med fingrarna. Lägg en tårtbotten på ett fat. Bred på chokladkräm. Upprepa med resterande bottnar och avsluta med chokladkräm. Strö över chokladsmulorna och dekorera med guldmynt!

Voila!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Chokladtårta värd en 30-åring!

 1. lisa skriver:

  tjusigt! du är så fasligt duktig! :)

 2. Har den boken med, toppenbra, men chokladtårtan har jag ännu inte hunnit testa

 3. Therese skriver:

  Wow, jag får nog ta och kolla in det där strössel&annat. Kanonhäftiga knappar!

 4. Sannas Goda skriver:

  Snygg tårta!

 5. Emma skriver:

  Jag håller verkligen med om bismaken på chokladkrämen! Jag ville inte ens använda min så jag gjorde en annan =)
  /Emma

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>