Choklad, olivolja, guld och glädje…

Efter en sån pretentiös rubrik kan allt hända…

…och det gjorde det nästan…

Jag fick inte bara ett fabulöst diplom som bevis på det eminenta Matbloggspriset för bästa Bak & Dessert-blogg (rub it in), utan även en liten goodiebag med produkter. Jag brukar oftast bara gäspa över sådana små godispåsar, men nu gick det ju att äta så det var bara att gnaga på. Jag fick bland annat den här olivoljan som jag kände att jag var tvungen att sparka liv i…

Jag har nämligen länge sneglat på chokladkakor med olivolja och kombon choklad och olivolja i allmänhet. Är det gott? Är det äckligt? Är det äckligt men tillräckligt tokigt för att kompensera smaken? Frågorna var många och svaren fick den här klimpen stå för. En choklad- och olivkaka med en choklad- och olivglasyr, toppad med skimrande, guldpläterade fikon!

Choklad- och olivkaka

1 dl varmt vatten
0,75 dl kakao
1 ägg
1 äggula
0,75 dl olivolja
1,25 dl vetemjöl
0,25 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bikarbonat
1,25 dl strösocker

Sätt ugnen på 175 grader. (Oliv)olja och mjöla en springform, 20 cm i diameter.
Rör ut kakaon i det varma vattnet. Vispa ägget och äggulan vitt och fluffigt. Vispa sedan ner olivoljan i en tunn stråle och till sist kakaoblandningen.
Sikta ner de torra ingredienserna i bunken och vänd ner med en slickepott.
Häll smeten i springformen och grädda i 20-30 minuter. Testa med en sticka, den ska vara torr. Ta ut och låt svalna.

Chokladglasyr
100 gram mörk choklad
1 msk honung
1 msk olivolja

Hacka den mörka chokladen fint och smält försiktigt i micron. Blanda ner honungen och olivoljan och häll sedan din chokladglasyr över kakan.

Och just ja, fikonen. Jag penslade på guldpulver på fikonen så att de såg ut som små guldpläterade granater. Det ena fikonet skivade jag i tunna klyftor och la i mitten på kakan, samt runt längs kanten. Det andra fikonet behöll jag helt, men skar ut små klyftor så att man kunde se in till det röda fruktköttet.

Som en ståtlig toppspira tronar fikonet överst…det här måste vara poesi?

Och hur smakade den då!? Mjoo, den smakar ju choklad (daaa), med en lätt hint av olivolja (daaa), men inte alls så övertygande som jag hade trott. Det är definitivt inte äckligt, men jag vet inte om det är så gott att jag tänker slänga en skvätt olivolja i alla mina chokladkakor. Men smaken är som baken: fantastisk hos vissa, usel hos andra. Baka, smaka och hör av dig!

Det här inlägget postades i Tårtor. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Choklad, olivolja, guld och glädje…

  1. Linnéa skriver:

    Gå till Oljebaren. Ät deras chokladmousse med olivolja och havssalt. Gaaaaaah så tokgod så jag svimmar av lycka. Sedan beställer jag en till.

  2. sofia skriver:

    Om du inte redan prövat så använd Saltå Kvarns smaksatta olivolja m choklad och bak – to die for! Mandarin är outstanding! Stort grattis till priset! Tack för all inspiration du ger!

  3. Mattias skriver:

    Åh, låter jättegott. Tack för tipset om Oljebaren, deras meny såg fantastisk ut!

  4. Mattias skriver:

    mm, intressant! Jag borde helt klart kolla in fler olivololjor. Tack! …och tack!

  5. Paolo skriver:

    Torta di nonno = mormors tårta, en Italiensk saftig tårta med pinjenötter, olivolja och ricottaost :P

  6. Hanna skriver:

    Sjukt snygg i alla fall!

  7. Mattias skriver:

    Just ja, en sån har jag också kvar att göra. Har ett dunderrecept (tror jag), men väntar på rätt tillfälle. :)

  8. Rasmus skriver:

    Jag har ätit chokladpraliner smaksatta med olivolja och flingsalt som var helt fantastiska, men som olivoljefantast vet jag att det är långt ifrån alla oljor som passar i bakverk. Olika olivoljor skiljer sig om möjligt ännu mer åt än choklader, så det gäller att hitta rätt sort för rätt tillfälle.

  9. Mattias skriver:

    Exakt, önskar bara att det fanns ett enklare sätt än att ”prova sig fram”. Signerad: lat.

  10. Rasmus skriver:

    Haha, det gör det faktiskt, åtminstone delvis. Det går ju att grovt dela in oljor i olika smakgrupper, t ex pepprig, fruktig, gräsig etc. Precis som med choklader eller viner finns det ett stort antal uttryck som experter använder sig av för att beskriva oljors smak och arom. Så om du vet om du vill ha t ex en riktigt smakstark olja eller en mild blir det lite lättare att välja. Men sen blir det förstås ändå att prova sig fram för att hitta exakt rätt sort. Mycket hänger ju på vilken olivsort som används förstås.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>